Hyppää pääsisältöön

Iloinen perhetapahtuma Mikkelin maatalousnäyttelyssä

Iloinen perhetapahtumakin nähtiin Mikkelin maatalousnäyttelyssä vuonna 1959, kun yksi emakoista pyöräytti kesken näyttelyn 15 porsasta.

Maatalousnäyttelystä tehty filmi on mainiota ajankuvaa 1950-luvun Suomesta. Pääosa kansasta sai elantonsa maataloudesta ja usko maaseudun tulevaisuuteen oli vahva. Seuraavan vuosikymmenen rakennemuutosta ja maaltapakoa ei vielä osattu edes aavistella.

Mikkelin kaksipäiväiseen maatalousnäyttelyyn osallistui yli 40 000 vierasta. Kunniavieraina mukana olivat presidentti Urho Kekkonen ja rouva Sylvi Kekkonen, jotka 50-luvulla kiersivät kunniavieraina niin messuja kuin näyttelyitäkin.

Lehmiä, lampaita, sikoja ja hevosia esiteltiin kenttänäytöksissä ja näyttelyn eri osastoilla. Erityisen paljon Mikkelin näyttelyssä nähtiin hevosia, koska Mikkelin seutu oli kuuluisa hyvistä työhevosista ja raviharrastuksesta. Lähes jokaisessa talossa oli tuhon aikaan hevonen.

Uutta aikaa ja muutoksen suuntaa esiteltiin koneparaatien ja erilaisten työnnäytösten avulla. Lähes pakollisina ohjelmanumeroina maatalousnäyttelyihin kuuluivat muotinäytös ja historiallinen kulkue.

Teksti: Reijo Perälä