Hyppää pääsisältöön

Iloinen perhetapahtuma Mikkelin maatalousnäyttelyssä

Iloinen perhetapahtumakin nähtiin Mikkelin maatalousnäyttelyssä vuonna 1959, kun yksi emakoista pyöräytti kesken näyttelyn 15 porsasta.

Maatalousnäyttelystä tehty filmi on mainiota ajankuvaa 1950-luvun Suomesta. Pääosa kansasta sai elantonsa maataloudesta ja usko maaseudun tulevaisuuteen oli vahva. Seuraavan vuosikymmenen rakennemuutosta ja maaltapakoa ei vielä osattu edes aavistella.

Mikkelin kaksipäiväiseen maatalousnäyttelyyn osallistui yli 40 000 vierasta. Kunniavieraina mukana olivat presidentti Urho Kekkonen ja rouva Sylvi Kekkonen, jotka 50-luvulla kiersivät kunniavieraina niin messuja kuin näyttelyitäkin.

Lehmiä, lampaita, sikoja ja hevosia esiteltiin kenttänäytöksissä ja näyttelyn eri osastoilla. Erityisen paljon Mikkelin näyttelyssä nähtiin hevosia, koska Mikkelin seutu oli kuuluisa hyvistä työhevosista ja raviharrastuksesta. Lähes jokaisessa talossa oli tuhon aikaan hevonen.

Uutta aikaa ja muutoksen suuntaa esiteltiin koneparaatien ja erilaisten työnnäytösten avulla. Lähes pakollisina ohjelmanumeroina maatalousnäyttelyihin kuuluivat muotinäytös ja historiallinen kulkue.

Teksti: Reijo Perälä

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto