Hyppää pääsisältöön

Iloinen perhetapahtuma Mikkelin maatalousnäyttelyssä

Iloinen perhetapahtumakin nähtiin Mikkelin maatalousnäyttelyssä vuonna 1959, kun yksi emakoista pyöräytti kesken näyttelyn 15 porsasta.

Maatalousnäyttelystä tehty filmi on mainiota ajankuvaa 1950-luvun Suomesta. Pääosa kansasta sai elantonsa maataloudesta ja usko maaseudun tulevaisuuteen oli vahva. Seuraavan vuosikymmenen rakennemuutosta ja maaltapakoa ei vielä osattu edes aavistella.

Mikkelin kaksipäiväiseen maatalousnäyttelyyn osallistui yli 40 000 vierasta. Kunniavieraina mukana olivat presidentti Urho Kekkonen ja rouva Sylvi Kekkonen, jotka 50-luvulla kiersivät kunniavieraina niin messuja kuin näyttelyitäkin.

Lehmiä, lampaita, sikoja ja hevosia esiteltiin kenttänäytöksissä ja näyttelyn eri osastoilla. Erityisen paljon Mikkelin näyttelyssä nähtiin hevosia, koska Mikkelin seutu oli kuuluisa hyvistä työhevosista ja raviharrastuksesta. Lähes jokaisessa talossa oli tuhon aikaan hevonen.

Uutta aikaa ja muutoksen suuntaa esiteltiin koneparaatien ja erilaisten työnnäytösten avulla. Lähes pakollisina ohjelmanumeroina maatalousnäyttelyihin kuuluivat muotinäytös ja historiallinen kulkue.

Teksti: Reijo Perälä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto