Hyppää pääsisältöön

Suomi hullaantui iloiseen zumbaan

Kun zumba tuli Suomeen, sai kankea kansa vihdoin tuntea itsensä pehmeäksi ja sulavaliikkeiseksi. Zumba yhdistelee latinotansseja muun muassa discotanssiin, aerobiciin, hiphoppiin ja reggaetoniin.

Zumba syntyi vahingossa, kun kolumbialainen tanssinopettaja Alberto "Beto" Perez unohti tunnille tarkoitetut levyt kotiin ja joutui improvisoimaan liikkeet repusta löytyneen c-kasettinsa kanssa. Tästä onnellisesta sattumasta zumba on levinnyt yli 75 maahan. Suomessa zumbatunnit ovat kuntosalien vakiotarjontaa ja tunnit täyttyvät nopeasti. Ruuhkaisimmilla saleilla tunnit täytyy varata joskus paria viikkoa aiemmin.

Jos kuitenkin onnistuu pääsemään zumbatunnille, hien saa pintaan alta aikayksikön. Tyypillinen zumbaaja on terve puna kasvoilla tunnin hauskuutta ja vauhtia hehkuttava suomalaisnainen.

"Tunnilla kun on opettamassa, siellä ei hirveän montaa nyrpeää naamaa näy", kehuu zumbaohjaaja Tuula Makkonen Puoli seitsemän haastattelussa.

Suomessa zumbaa tanssitaan kuntosalien lisäksi myös kiertueilla, keskellä kaupunkeja, ja onpa zumban isä Beto Perezkin käynyt tanssittamassa katajaista kansaa. Hänen mukaansa on ihan selvää, miksi suomalaisetkin rakastavat zumbaa jäykästä maineestaan huolimatta:

"Koska ihmisellä on rytmi veressä."

Ja kuten mikä tahansa trendilaji, myös zumba on pyrkinyt jo uusiutumaan. Nyt löytyy esimerkiksi vesizumbaa, jossa poltetaan vieläkin enemmän kaloreita ja se sopii myös nivelongelmaisille henkilöille. Puoli seitsemän houkutteli Mikko Käkelän kokeilemaan, miten vesizumba onnistuu mieheltä.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto