Hyppää pääsisältöön

Suomi hullaantui iloiseen zumbaan

Kun zumba tuli Suomeen, sai kankea kansa vihdoin tuntea itsensä pehmeäksi ja sulavaliikkeiseksi. Zumba yhdistelee latinotansseja muun muassa discotanssiin, aerobiciin, hiphoppiin ja reggaetoniin.

Zumba syntyi vahingossa, kun kolumbialainen tanssinopettaja Alberto "Beto" Perez unohti tunnille tarkoitetut levyt kotiin ja joutui improvisoimaan liikkeet repusta löytyneen c-kasettinsa kanssa. Tästä onnellisesta sattumasta zumba on levinnyt yli 75 maahan. Suomessa zumbatunnit ovat kuntosalien vakiotarjontaa ja tunnit täyttyvät nopeasti. Ruuhkaisimmilla saleilla tunnit täytyy varata joskus paria viikkoa aiemmin.

Jos kuitenkin onnistuu pääsemään zumbatunnille, hien saa pintaan alta aikayksikön. Tyypillinen zumbaaja on terve puna kasvoilla tunnin hauskuutta ja vauhtia hehkuttava suomalaisnainen.

"Tunnilla kun on opettamassa, siellä ei hirveän montaa nyrpeää naamaa näy", kehuu zumbaohjaaja Tuula Makkonen Puoli seitsemän haastattelussa.

Suomessa zumbaa tanssitaan kuntosalien lisäksi myös kiertueilla, keskellä kaupunkeja, ja onpa zumban isä Beto Perezkin käynyt tanssittamassa katajaista kansaa. Hänen mukaansa on ihan selvää, miksi suomalaisetkin rakastavat zumbaa jäykästä maineestaan huolimatta:

"Koska ihmisellä on rytmi veressä."

Ja kuten mikä tahansa trendilaji, myös zumba on pyrkinyt jo uusiutumaan. Nyt löytyy esimerkiksi vesizumbaa, jossa poltetaan vieläkin enemmän kaloreita ja se sopii myös nivelongelmaisille henkilöille. Puoli seitsemän houkutteli Mikko Käkelän kokeilemaan, miten vesizumba onnistuu mieheltä.

Teksti: Sonja Fogelholm