Hyppää pääsisältöön

Nämä esineet Prisma Studio lähetti vuoteen 2562

 

Mitkä esineet kertoisivat parhaiten ajastamme tulevaisuuden arkeologeille? Prisma Studio keräsi katsojilta ja tunnetuilta suomalaisilta ehdotuksia tavaroista, jotka lähettäisiin paketissa tulevaisuuteen, 550 vuoden päähän.

Saimme yhteensä yli sata ehdotusta, suurimman osan yleisöltämme. Lisäksi kysyimme myös muutamalta tunnetulta suomalaisilta heidän ehdotuksiaan. Kirsti Lonka päätyi kirjojen ja geenipankin kautta lopulta huiluun, Stefan Lindfors transistoriradioon ja Minna Joenniemi polkupyörään. Roope Mokka ehdotti mm. peruskännykkää, maitohyllyä (maidon jalostusaste on viety ajassamme äärimmilleen) tai ilmakehää. Paavo Väyrynen säilöisi mm. megakaupunkien keskustat, ydinvoimalat ja vesivessat.

Paketti tulevaisuuteenValinta tehtiin arkeologi Wesa Perttolan avustukselle Prisma Studiossa 16.10.2012. Paketin päällä lukee tiukasti ”Saa avata vuonna 2562”. Siitä ajasta emme vielä tiedä mitään, siksi valinta ei ollut yksinkertainen. Tavaroiden on säilyttävä tunnistettavina huomattavan pitkään. Lisäksi sen ajan ihmisten on ymmärrettävä mitä ne esineet oikeasti ovat.

Paketti lukittiin, Wesa vei avaimen yliopistolle ja alumiinivahvisteinen paketti meni kallion sisälle varmaan talteen.

 

Pakettiin päätyivät nämä esineet:

-Karttakirja

-kolikoita

-Crocksit

-peruskännykkä

-juustohöylä

Bonuksina pistimme mukaan vielä nuorimman osallistujan (6v) ehdottamia kuviolaastareita (”silloin ei varmasti ole sellaisia ja niitä tarvitaan aina”).  Ja sujautimme boksiin myös dvd:n jossa on tallennettuna Prisma Studion edellinen jakso, silläkin uhalla että arkeologin mukaan se ei kyllä säily sinne saakka. Siinäpä miettivät, mikä se on…

 

 

 

Kaiken kaikkiaan saimme toista sataa ehdotusta,kiitos kaikille osallistujille. Tässä suurin osa niistä:

Muistitikku, valokuvakansio, askelmittari, itsekkyys, ahneus, lääkärikirja. pöytätietokone, kännykkä, Bogart co:n tuotanto, kosketusnäyttö, muovikassi, konserttiflyygeli, henkinen ilmapiiri, Mitä missä milloin –vuosikirja, Pertti Jarlan tuotanto, öljyä, kaukoputki, silikoni-implantti + botox-ruiske, kirja, sanomalehti, seteli, televisio, crocksit, näppäimistö, kuulokkeet, vesivessa, robotti, vesipullo, pokaali, sumutinpullo, silitysrauta, sakset, Bratz-nukke, gps-paikannin, valokuvia, älypuhelin, solu- ja kudosnäytteitä, joulukortti, pipariresepti, kuva tähtitaivaasta, naavaa, koivuntuohta, ikiliikkuja, raskaustesti, tupakkakartonki, tallennukset historiaa (lerppuja ja korppuja ja cd), ihmisen kyyneleitä, hevosenpää, kaljapullo, tiskiharja, tuhkakuppi, ydinvoimalat, popcorn-kone, citymaasturi,  Raamattu, Koraani, etikkapunajuuripurkki täynnä tupakantumppeja, maailman kartta, Kummisetä –elokuvat, litra bensaa, kaasugrilli, suomenkieltä tallenteina, juustohöylä, Ramonesin tuotanto, Rubikin kuutio, pärekori, purentakisko, Eppu Normaalin tuotanto, ehkäisyvälineitä, energiansäästölamppu, lääkärintodistus, silmälasit, sytkäri, tulitikut, pankkikortti, postimerkki, kansalaisnörtin kotityöpiste, sähköhammasharja, kynttilä, palikoita, jääkiekko, mäyräkoira (siis kaljapakkaus), tuikku lämpökynttilöineen,  sarjakuvia, pölynimuri, vedenkeitin, potkukelkka, ilmakehä, megacityjen keskustat, transistoriradio, lato, e-kirjan lukulaite, vihta, banaaniteline, taskulamppu, viskipullo, lehtipuhallin, eläimen raato, mopoauto, kreikan tukipaketti, huonepölyä, pikanuudeleita, luottokortti, tietokonepeli, korkkiruuvi, läppäri, muistikortti, mopokypärä, mainoslehtisiä, sähkökitara, sukset, simaresepti, sosiaalinen media, palovaroitin, jäätä, kalenteri, porkkana, turkis, maidonvaahdotin, jalkapallo.


Jakso katsottavissa myös Areenassa:

http://areena.yle.fi/tv/1663488

Kommentit