Hyppää pääsisältöön

Avoin tarina 2: Uusperhe

Lapsi katsoo ulos ikkunasta
12-vuotiaan tytön kirjoittama tarina kertoo kuollutta isäänsä kaipaavasta Veetistä, joka elää uusperheen arkea. Kuva: Otso Reunanen Lapsi katsoo ulos ikkunasta Kuva: Otso Reunanen perhe,uusperheet

Näin tehtiin kohtaus tarinaan Uusperhe. Seuraamme kohtauksen tekoa alkuperäisestä koululaisen kirjoittamasta tarinan osasta valmiiseen lyhytelokuvan kohtaukseen asti.

Alkuperäinen tarina (lainaus) 

(Kirjoittaja on 12 v. tyttö)
Just kun olin alkanu harjoitella uuden kappaleen soittamista niin äiti huusi mulle alakerrasta:”Veeti! Tule alakertaan.”
Astelin rappusia hitaasti, koska tiesin mitä asiaa heillä oli.
”Me lähdemme koko perhe kahden viikon päästä Lappiin!” Äiti kerto mulle iloisena. ”Petrin vanhemmat ovat vuokranneet mökin sieltä silloin ja nyt he pyysivät meitä mukaan! Eikö ole mahtavaa! Nyt meidän ei tarvitse itse vuokrata mökkiä ja eksyä joka paikkaan. Petrin vanhemmat on ollut siellä nimittäin joka talvi.” Äiti selitti tohkeissaan. Katsoin kalenteria, ettei silloin vaan ollut mitään. Mutta silloin oli jotain niin tärkeää, ettei silloin voinut lähteä mihinkään. Nimittäin isäni syntymäpäivä. isä täyttäisi 40 vuotta. Aina kun isällä on synttärit niin minä katselen vanhoja kuvia, kuuntelen isän lempimusiikkia ja pidän päälläni isänvaatteita. Menin alakertaan ja pyysin äidin istumaan sohvalle.
”Äiti” sanoin. ”No?” äiti kysyi. ”Tiesitkö, että silloin kun olemme Lapissa niin olis isän syntymäpäivä?” kysyin äidiltä.

Käsikirjoitus (lainaus)    

VEETIN HUONE INT.   
Veeti  harjoittelee kitaransoittoa.   

ÄITI
Veeti! Tuu olkkariin.         

PORTAIKKO + OLOHUONE INT.  
Veeti tulee olohuoneeseen.  

ÄITI( iloisena)
Me lähetään koko perhe kahden viikon päästä Lappiin!
Petrin vanhemmat on vuokranneet mökin sieltä sillon ja nyt ne pyysi meitä mukaan! Eikö oo mahtavaa! Nyt meidän ei tarvii ite vuokrata mökkiä ja eksyä joka paikkaan. Se on sama paikka mis ne on olleet  aina…..

VEETI
Ai jaa. Mikä viikko se on?

ÄITI
Oiskos se 46?         

VEETIN HUONE INT.
Veeti katsoo kalenteria huoneessaan.  Viikon 46 aikana on merkintä ”ISKÄ 40 v”   

KERTOJA
Emmä voi lähtee mihkää Lappiin.. .
Aina ku iskällä on synttärit ni mä kattelen vanhoja kuvii,
kuuntelen isän lempimusaa  …..   
Piän tätä iskän paitaa…   

Tarttuu isän paitaan hetkeksi.

OLOHUONE INT.   
Veeti menee olohuoneeseen sohvalle.  

VEETI
Äiti tuu sohvalle.

ÄITI
No?

VEETI
Tiesiksä, et silloin kun me ollaan Lapissa nii olis isän syntymäpäivä?
 

Kohtausta kuvataan

Valmis kohtaus

Kokonainen jakso

Tutustu tarinan henkilöihin ja katso kokonainen jakso

Alkuperäinen tarina (lainaus).Tarina kertoo Veetistä, jolla on kitaraharrastus ja perhekuvio, jossa on isäpuoli ja uusi vauva. Nyt edessä olisi Lapin matka, joka osuu juuri pojan kuolleen isän syntymäpäivälle.

Alkuperäinen tarina (lainaus).Tarina kertoo Veetistä, jolla on kitaraharrastus ja perhekuvio, jossa on isäpuoli ja uusi vauva. Nyt edessä olisi Lapin matka, joka osuu juuri pojan kuolleen isän syntymäpäivälle.Alkuperäinen tarina (lainaus).Tarina kertoo Veetistä, jolla on kitaraharrastus ja perhekuvio, jossa on isäpuoli ja uusi vauva. Nyt edessä olisi Lapin matka, joka osuu juuri pojan kuolleen isän syntymäpäivälle.
Käsikirjoitus (lainaus). Tarinasta dramatisoitiin käsikirjoitus kuvauksia varten. Uusperheen tarinaan lisättiin kertoja, joka on päähenkilön ajatusääni.Se äänitetään ja sijoitetaan paikoilleen vasta myöhemmin äänileikkausvaiheessa.

Käsikirjoitus (lainaus). Tarinasta dramatisoitiin käsikirjoitus kuvauksia varten. Uusperheen tarinaan lisättiin kertoja, joka on päähenkilön ajatusääni.Se äänitetään ja sijoitetaan paikoilleen vasta myöhemmin äänileikkausvaiheessa.Käsikirjoitus (lainaus). Tarinasta dramatisoitiin käsikirjoitus kuvauksia varten. Uusperheen tarinaan lisättiin kertoja, joka on päähenkilön ajatusääni.Se äänitetään ja sijoitetaan paikoilleen vasta myöhemmin äänileikkausvaiheessa.
Tarinan päähenkilöä etsittäessä yksi tärkeä vaatimus oli uskottava kitaransoittotaito. Se oli hienosti hallussa Veikko Miltonilla (kuvassa).

Tarinan päähenkilöä etsittäessä yksi tärkeä vaatimus oli uskottava kitaransoittotaito. Se oli hienosti hallussa Veikko Miltonilla (kuvassa).Tarinan päähenkilöä etsittäessä yksi tärkeä vaatimus oli uskottava kitaransoittotaito. Se oli hienosti hallussa Veikko Miltonilla (kuvassa).
Harjoitukset. Alkuperäisessa tarinassa lukee "Äiti ja Petri pitivät mykkäkoulua koko päivän. Tätä jatkui vielä neljä päivää. He eivät puhuneet toisilleen kuin vain silloin, kun riitelivät." Näyttelijät Minna Puolanto (Äiti) ja Antti Laukkarinen (Petri) käyttivät improvisaatiota apunaan kehitelläkseen riitelyyn luonnollisen rytmin.

Harjoitukset. Alkuperäisessa tarinassa lukee "Äiti ja Petri pitivät mykkäkoulua koko päivän. Tätä jatkui vielä neljä päivää. He eivät puhuneet toisilleen kuin vain silloin, kun riitelivät." Näyttelijät Minna Puolanto (Äiti) ja Antti Laukkarinen (Petri) käyttivät improvisaatiota apunaan kehitelläkseen riitelyyn luonnollisen rytmin.Harjoitukset. Alkuperäisessa tarinassa lukee "Äiti ja Petri pitivät mykkäkoulua koko päivän. Tätä jatkui vielä neljä päivää. He eivät puhuneet toisilleen kuin vain silloin, kun riitelivät." Näyttelijät Minna Puolanto (Äiti) ja Antti Laukkarinen (Petri) käyttivät improvisaatiota apunaan kehitelläkseen riitelyyn luonnollisen rytmin.
Kuvaukset.Uusperheen tarinan visuaalinen ilme on maanläheinen ja realistinen. Kuvaus on käsivarakuvausta ja luonteeltaan dokumentaarista.

Kuvaukset.Uusperheen tarinan visuaalinen ilme on maanläheinen ja realistinen. Kuvaus on käsivarakuvausta ja luonteeltaan dokumentaarista. Kuvaukset.Uusperheen tarinan visuaalinen ilme on maanläheinen ja realistinen. Kuvaus on käsivarakuvausta ja luonteeltaan dokumentaarista.
Kuvauspaikka.Siksi kuvauspaikkanakin on oikea koti, johon tarinan koti on lavastettu.

Kuvauspaikka.Siksi kuvauspaikkanakin on oikea koti, johon tarinan koti on lavastettu.Kuvauspaikka.Siksi kuvauspaikkanakin on oikea koti, johon tarinan koti on lavastettu.
Rekvisiitta. Kuolleen isän muistonurkkauksen yksityiskohdat ovat tarpeistosta peräisin.

Rekvisiitta. Kuolleen isän muistonurkkauksen yksityiskohdat ovat tarpeistosta peräisin.Rekvisiitta. Kuolleen isän muistonurkkauksen yksityiskohdat ovat tarpeistosta peräisin.

Kuvaustauko. Vastasyntynyttä vauvaa näyttelee järjestäjän paikalle tuoma rekvisiitan nukke. Tauolla tuotantokoordinaattori opettaa hänelle vuorosanoja :)Kuva: Otso Reunanen

Kuvaustauko. Vastasyntynyttä vauvaa näyttelee järjestäjän paikalle tuoma rekvisiitan nukke. Tauolla tuotantokoordinaattori opettaa hänelle vuorosanoja :) Kuva: Otso ReunanenKuvaustauko. Vastasyntynyttä vauvaa näyttelee järjestäjän paikalle tuoma rekvisiitan nukke. Tauolla tuotantokoordinaattori opettaa hänelle vuorosanoja :)Kuva: Otso Reunanen

Avoin tarina -sarjan tekijät

Avoin tarina 1 JIMI

Jimi - Eeli Koskin
Äiti - Elena Leeve
Rami - Panu Vauhkonen
Opettaja Marja-Leena - Leena Nuora
Tuomo - Juri Laamanen
Minna - Sandra Sippola
Tanja - Sandra Abbasi
Kouluavustaja - Assi Laitila
Äidin veli - Riku Korhonen

Avoin tarina 2 UUSPERHE

Veeti - Veikko Milton
Äiti - Minna Puolanto
Petri - Antti Laukkarinen

Avoin tarina 3 AIKA PAHA

Ville - Akseli Manninen
Lauri - Tino Lainisalo
Juuso - Eero Menna
Juusto - Matias Pajula
Jenna - Eeva Kääpä
Opettaja - Riku Korhonen

Avoin tarina 4 VAAHTERANLEHTI

Mari - Emilia Rajaste
Santeri - Jaakko Kaltio
Äiti – Liisa - Anu Koskinen
Äiti – Pernilla - Cecilé Orblin
Tiia - Ria Holstein
Suvi - Kirsikka Kotilainen
Minttu - Anna Ojala

Avoin tarina 5 KATSEITA

Iiris - Saara Talka
Ilona - Pinja Ruuth
Mira - Emma Taitonen
Jenni - Veera Myyryläinen
Milla - Linda Kojo
Miia - Roosa Tyrmi

Juontaja - Saana Ranta

Tarinoiden valinta - Harto Hänninen, Sirpa Kähkönen, Tuula Rajavaara

Dramaturginen konsultointi - Leena Kemppi

Valaisijat - Kimmo Kaltio, Juice Leskinen, Esa Pohjolainen, Jani Raatikainen, Pasi Takula

Kamera-assistentit - Juha Kuhmola, Eero Poskela, Otso Reunanen, Mari Sinkkanen

Äänitarkkailijat - Petri Kettunen, Petrus Rapo, Matti Seppänen, Sanna Vuorinen

Tuotantokoordinaattori - Paula Saihila

Tuotantoavustaja - Markus Holste

Naamioitsija - Tarja Nylander

Pukusuunnittelija - Tarja Pieniniemi

Tuotantojärjestäjä - Susanna Lavonen

Lavastaja - Teija Vilkkovaara

Lavasteet - YLE Lavastamo

Kuvaaja - Hannu Kettunen

Graafikot - Teemu Kokkonen, Kirsi Kukkurainen

Leikkaaja - Sari Vaskio

Värimäärittelijä - Marcus Lönnqvist

Musiikki - Tapani Rinne

Musiikin tekninen toteutus - Konsta Mikkonen

Äänisuunnittelijat - Tomi Dahlman, Ari-Pekka Heikkinen, Mikko Mäkeläinen

Dramaturgi ja ohjaaja - Tuula Rajavaara

Tuottaja - Mirja Holste

Kiitokset kaikille kirjoittajille ja yhteistyökouluille sekä tukijoille - Pentti Arajärvi, Opetushallitus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Rauhankasvatusinstituutti, Suomen Unicef

Nettitoimitus - Timo Heikkinen, Minna Lusa, Raili Löyttyniemi, Sanna Vilmusenaho

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?