Hyppää pääsisältöön

Ensimmäisen CD:n muistelut silkkaa nostalgiaa – nämä tarinat palkitaan

CD-levy juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Kysyimme YleX:n verkkosivuilla muistavatko ihmiset, mikä oli heidän ihka ensimmäinen CD-levy ja oliko se saatu lahjaksi vai ostettu esimerkiksi omilla viikkorahoilla.

cd // Kuva: Iida Korhonen

Reilusta kolmestasadasta vastanneesta poimimme kolme palkinnon saavaa tarinaa. Tarinoista selvisi, että ensimmäisellä CD-levyllä on selvästi oma merkityksensä.

- Queen The Miracle. Omasin lähes koko julkaistun Queenin tuotannon C-kasetteina ja tästä levystä lähdin päivittämään kokoelmaa sitten CD:ksi. Nykyään omaankin kaikki Queenin levyt CD:llä. Vinyylissä on toki oma soundinsa, mutta sen käsittely ja säilyttäminen on niin kovin pikkutarkkaa, Queen-fani Samu kertoi YleX:n kilpailussa.

Olli muisti hyvin tarkkaan, mistä ensimmäinen levy oli ostettu ja koska sitä päästiin kuuntelemaan:

- Ensimmäinen cd-levyni oli Black Sabbath - Greatest hits. Ostopaikka Graniitti Anttila Helsingissä, vuosi oli 1995. Ostin levyn alkuvuodesta. Se lojui kuuntelemattomana useamman kuukauden, koska sain ensimmäisen cd-soittimellisen radio-cd-c-kasettimankan vasta joululahjaksi (samanlainen Sanyo kuin U2:n Sweetest Thing -kappaleen musiikkivideolla). Levyn ostopäätökseen vaikutti - mikäpä muukaan - Paranoid. Tosin joulun jälkeen minulle avautui Black Sabbathin maailma kaikkien 11 kappaleen voimin. Sen jälkeen olen laajentanut tajuntaani pikkuhiljaa perehtymällä yhtyeen alkuperäiskokoonpanon tuotoksilla ja Ozzikan sooloiluilla.

Kisavoittaja Henna-Riikan harmiksi ei ensimmäistä tavaratalosta ostettua CD-levyä enää ole tallella.

- Eka CD-levyni oli Eminem: The Eminem Show. Muistan olleeni silloin ala-asteella, räppi oli kova sana ja kun levy käytiin prismasta ostamassa, niin kyllä sitä sitten kuunneltiin kotona monta viikkoa putkeen, ja kuunneltais muuten vieläkin, mutta kansien sisällä ei näytä enää olevan levyä.

Kilpailu sai myös YleX:n toimittajat muistelemaan omia ensimmäisiä CD-hankintojaan. YleX Aamun Hannen ensimmäinen CD oli Backstreet Boysia ja Uuden musiikin iltavuoron Tonin ensimmäiset CD:t "huokuvat katu-uskottavuutta".

- Mun ekat CD-levyt oli niinkin katu-uskottavat kuin Coolio: Gangsta's Paradise ja Diana King: Tougher Than Love, Toni muisteli.