Hyppää pääsisältöön

Mikä on Avoin tarina?

grafiikka jossa lukee "avoin tarina"
Koululaisten kirjoittamat tarinat heräävät eloon sarjassa "Avoin tarina" grafiikka jossa lukee "avoin tarina" tarinat

Koululaiset osallistuivat kirjoituskampanjaan, jonka aiheena oli suvaitsevaisuus – ihmisten monenlaisuus ja erilaisuus. Viidestä tarinasta tehtiin lyhytelokuvat, joihin pyydetiin loppuratkaisuja. Jokaiseen jaksoon kuvatiin kolme vaihtoehtoista loppua.

Koululaiset eri puolilta Suomea osallistuivat vuonna 2010 kirjoituskampanjaan Avoin tarina. Aiheena oli suvaitsevaisuus – ihmisten monenlaisuus ja erilaisuus. Tarinan tuli kertoa lasten tai nuorten elämästä ja jäädä ilman loppuratkaisua. Osallistua sai myös nimettömänä.Avoin tarina on toteutettu aiemmin 10 v. sitten (vuosina 2000 - 2002) samalla konseptilla.

Kolme erilaista loppua

Viidestä tarinasta tehtiin lyhytelokuvat, joihin kaikki alle 16-vuotiaat saivat laatia oman lopetuksensa. Näistä sadoista ehdotuksista valittiin jokaiseen tarinaan kolme vaihtoehtoista loppuratkaisua. Loppuratkaisut toteutettiin samoilla näyttelijöillä ja samoilla kuvauspaikoilla. Tarinoiden saamat jatkot ovat kaikki eri kirjoittajien kynästä.

Tarinoiden aiheet

Kirjoituskampanjan saalis oli 400 alkuperäistarinaa ja 1500 loppuratkaisua: tyttöjen ja poikien kertomuksia eri puolilta Suomea. Toteutettaviksi valitut viisi tarinaa käsittelivät mm. häiriökäyttäytymistä ja kiusaamista eri näkökulmista, yksilön vastuuta, yksinäisyyttä, vanhemman päihdeongelmaa, uus- ja sateenkaariperheen ihmissuhdekuvioita, ystävyyden ehtoja ja nuoreksi kehittymistä.  Viisi perustarinaa nähtiin YLE Teemalla marras – joulukuussa 2011. Jokaisen tarinan esityksen jälkeen koululaiset saivat ehdottaa kertomukselle loppuratkaisua.

Nuorten ongelmat esille

Avoin tarina – kirjoituskampanjan ja ohjelmasarjan lähtökohtana oli antaa koululaisille mahdollisuus kertoa heille itselleen pulmallisista arkielämän tilanteista ja kysymyksistä. Koululaisilla oli mahdollisuus antaa eri ratkaisumalleja keskenjääviin tilanteisiin ja kertoa samalla toisenlaisesta - ei niin silotellusta todellisuudesta. Tavoitteena on tukea koulussa ja muualla yhteiskunnassa käytävää keskustelua lapsille ja nuorille tärkeistä asioista heidän omilla ehdoillaan, pysähdyttää ajattelemaan ongelmatilanteita myös toisen näkökulmasta sekä aktivoida oikean ja väärän pohdiskeluun omassa elämässä.

Avoin tarina -ohjelmasarjan omat sivut 2010-2012
Katso kaikki tarinat:

Ensimmäisessä Avoimessa tarinassa, 14-vuotiaan tytön kirjoittamassa kertomuksessa ”Jimi” kurkistetaan pienen kovispojan uhman taakse, rikkoutuneeseen päihdeperheeseen. Jimin pääroolissa on Eeli Koskin (kuvassa).Kuva:Otso Reunanen

Ensimmäisessä Avoimessa tarinassa, 14-vuotiaan tytön kirjoittamassa kertomuksessa ”Jimi” kurkistetaan pienen kovispojan uhman taakse, rikkoutuneeseen päihdeperheeseen. Jimin pääroolissa on Eeli Koskin (kuvassa).Kuva:Otso Reunanen Ensimmäisessä Avoimessa tarinassa, 14-vuotiaan tytön kirjoittamassa kertomuksessa ”Jimi” kurkistetaan pienen kovispojan uhman taakse, rikkoutuneeseen päihdeperheeseen. Jimin pääroolissa on Eeli Koskin (kuvassa).Kuva:Otso Reunanen

Jimi
Näin tehtiin Avoin tarina 1 Jimi

12-vuotiaan tytön kirjoittamassa tarinassa "Uusperhe" Veetillä (Veikko Milton) on kitaraharrastus ja uusperhekuvio, jossa on isäpuoli ja uusi vauva. Nyt edessä olisi Lapin matka, joka osuu pojan kuolleen isän syntymäpäivälle.Kuva:Otso Reunanen

12-vuotiaan tytön kirjoittamassa tarinassa "Uusperhe" Veetillä (Veikko Milton) on kitaraharrastus ja uusperhekuvio, jossa on isäpuoli ja uusi vauva. Nyt edessä olisi Lapin matka, joka osuu pojan kuolleen isän syntymäpäivälle.Kuva:Otso Reunanen12-vuotiaan tytön kirjoittamassa tarinassa "Uusperhe" Veetillä (Veikko Milton) on kitaraharrastus ja uusperhekuvio, jossa on isäpuoli ja uusi vauva. Nyt edessä olisi Lapin matka, joka osuu pojan kuolleen isän syntymäpäivälle.Kuva:Otso Reunanen

Uusperhe
Näin tehtiin Avoin tarina 2 Uusperhe

Kolmannen Avoin tarina kertomuksen kirjoittaja on 14-vuotias poika. ”Aika paha” kertoo Villestä (Akseli Manninen) kiusaajajengin kynsissä karrikoidusti kuvatussa koulumaailmassa.Kuva:Otso Reunanen

Kolmannen Avoin tarina kertomuksen kirjoittaja on 14-vuotias poika. ”Aika paha” kertoo Villestä (Akseli Manninen) kiusaajajengin kynsissä karrikoidusti kuvatussa koulumaailmassa.Kuva:Otso ReunanenKolmannen Avoin tarina kertomuksen kirjoittaja on 14-vuotias poika.”Aika paha” kertoo Villestä (Akseli Manninen) kiusaajajengin kynsissä karrikoidusti kuvatussa koulumaailmassa.Kuva:Otso Reunanen

Aika paha
Näin tehtiin Avoin tarina 3 Aika paha

Neljäs Avoin tarina on 14-vuotiaan tytön kirjoittama ”Vaahteranlehti”, joka kertoo sateenkaariperheen tytöstä, Marista (Emilia Rajaste)heräävän murrosiän keskellä.Kuva:Jussi Nahkuri

Neljäs Avoin tarina on 14-vuotiaan tytön kirjoittama ”Vaahteranlehti”, joka kertoo sateenkaariperheen tytöstä, Marista (Emilia Rajaste)heräävän murrosiän keskellä.Kuva:Jussi Nahkuri Neljäs Avoin tarina on 14-vuotiaan tytön kirjoittama”Vaahteranlehti”, joka kertoo sateenkaariperheen tytöstä, Marista (Emilia Rajaste)heräävän murrosiän keskellä.Kuva:Jussi Nahkuri

Vaahteranlehti
Näin tehtiin Avoin tarina 4 Vaahteranlehti

 Viimeisessä Avoimessa tarinassa tarkkailijatyttö Iiris (Saara Talka) analysoi tyttöjen välistä vallan käyttöä: kiusattavia ja kiusaajia koulun pihalla.Kuva:Otso Reunanen

Viimeisessä Avoimessa tarinassa tarkkailijatyttö Iiris (Saara Talka) analysoi tyttöjen välistä vallan käyttöä: kiusattavia ja kiusaajia koulun pihalla.Kuva:Otso Reunanen Viimeisessä Avoimessa tarinassa "Katseita" tarkkailijatyttö Iiris (Saara Talka) analysoi tyttöjen välistä vallan käyttöä: kiusattavia ja kiusaajia koulun pihalla.Kuva:Otso Reunanen

Katseita
Näin tehtiin Avoin tarina 5 Katseita

Avoin tarina -sarjan tekijät

Avoin tarina 1 JIMI

Jimi - Eeli Koskin
Äiti - Elena Leeve
Rami - Panu Vauhkonen
Opettaja Marja-Leena - Leena Nuora
Tuomo - Juri Laamanen
Minna - Sandra Sippola
Tanja - Sandra Abbasi
Kouluavustaja - Assi Laitila
Äidin veli - Riku Korhonen

Avoin tarina 2 UUSPERHE

Veeti - Veikko Milton
Äiti - Minna Puolanto
Petri - Antti Laukkarinen

Avoin tarina 3 AIKA PAHA

Ville - Akseli Manninen
Lauri - Tino Lainisalo
Juuso - Eero Menna
Juusto - Matias Pajula
Jenna - Eeva Kääpä
Opettaja - Riku Korhonen

Avoin tarina 4 VAAHTERANLEHTI

Mari - Emilia Rajaste
Santeri - Jaakko Kaltio
Äiti – Liisa - Anu Koskinen
Äiti – Pernilla - Cecilé Orblin
Tiia - Ria Holstein
Suvi - Kirsikka Kotilainen
Minttu - Anna Ojala

Avoin tarina 5 KATSEITA

Iiris - Saara Talka
Ilona - Pinja Ruuth
Mira - Emma Taitonen
Jenni - Veera Myyryläinen
Milla - Linda Kojo
Miia - Roosa Tyrmi

Juontaja - Saana Ranta

Tarinoiden valinta - Harto Hänninen, Sirpa Kähkönen, Tuula Rajavaara

Dramaturginen konsultointi - Leena Kemppi

Valaisijat - Kimmo Kaltio, Juice Leskinen, Esa Pohjolainen, Jani Raatikainen, Pasi Takula

Kamera-assistentit - Juha Kuhmola, Eero Poskela, Otso Reunanen, Mari Sinkkanen

Äänitarkkailijat - Petri Kettunen, Petrus Rapo, Matti Seppänen, Sanna Vuorinen

Tuotantokoordinaattori - Paula Saihila

Tuotantoavustaja - Markus Holste

Naamioitsija - Tarja Nylander

Pukusuunnittelija - Tarja Pieniniemi

Tuotantojärjestäjä - Susanna Lavonen

Lavastaja - Teija Vilkkovaara

Lavasteet - YLE Lavastamo

Kuvaaja - Hannu Kettunen

Graafikot - Teemu Kokkonen, Kirsi Kukkurainen

Leikkaaja - Sari Vaskio

Värimäärittelijä - Marcus Lönnqvist

Musiikki - Tapani Rinne

Musiikin tekninen toteutus - Konsta Mikkonen

Äänisuunnittelijat - Tomi Dahlman, Ari-Pekka Heikkinen, Mikko Mäkeläinen

Dramaturgi ja ohjaaja - Tuula Rajavaara

Tuottaja - Mirja Holste

Kiitokset kaikille kirjoittajille ja yhteistyökouluille sekä tukijoille - Pentti Arajärvi, Opetushallitus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Rauhankasvatusinstituutti, Suomen Unicef

Nettitoimitus - Timo Heikkinen, Minna Lusa, Raili Löyttyniemi, Sanna Vilmusenaho

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?