Hyppää pääsisältöön

Kaija Saariaho – outolintu joka lensi Pariisiin

"Se mikä mua kiinnostaa on säveltäminen ja elämän järjestäminen niin, että voin tehdä sitä mahdollisimman paljon. Ei mul muita suunnitelmia ole", kertoi 33-vuotias Kaija Saariaho televisiohaastattelussa hymyillen vuonna 1982. Kun Suomesta ei löytynyt sopivaa lokeroa omaperäiselle säveltäjälle, suuntasi tämä Pariisiin.

Tietolaatikko

Kaija Saariaho (o.s. Laakkonen, s. 14. lokakuuta 1952 Helsinki) on tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä. Saariaho on opiskellut säveltämistä Suomessa, Saksassa ja Ranskassa. Hän on asunut Pariisissa vuodesta 1982 lähtien ja on naimisissa ranskalaisen säveltäjän Jean-Baptiste Barriéren kanssa.

Saariaho on saanut työstään lukuisia tunnustuksia kuten Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon (2000), Grawemeyer-palkinnon (2003) ja Ludwig Nemmers -palkinnon (2008).

Saariahon musiikkia ovat tilanneet muun muassa New Yorkin ja Lontoon filharmonikot, BBC ja Suomen kansallisooppera.

Dokumentti Kaija Saariaho - Säveltäjä Pariisista piirtää muotokuvan valovoimaisesta taiteilijasta, joka on löytänyt paikkansa Euroopan nykymusiikin huipulta asetuttuaan Pariisiin. Tie sinne kulki monen mutkan ja epäilyksen kautta.

Kaija Saariaho soitti lapsena viulua ja pianoa, muttei koskaan tuntenut vetoa konserttilavoille yleisön eteen. Syrjäänvetäytyvään luonteeseen yhdistyi myös valtava itsekriittisyys. Tehdessään muutamia sävellyksiä, Saariaho tuumi ettei hänessä olisi tarpeeksi neron ainesta säveltäjäksi.

Kaija harrasti myös piirtämistä ja ajatteli uran löytyvän kuvataiteen puolelta. Graafisen suunnittelun opinnot saivat kuitenkin jäädä, kun tarve musiikin pariin osoittautui niin suureksi, etteivät epäilykset omista kyvyistä enää pidätelleet.

Saariaho aloitti sävellyksen opinnot Sibelius-Akatemiassa Paavo Heinisen johdolla vuonna 1976. Viisi vuotta myöhemmin hän jatkoi opintoja Freiburgissa Saksassa ja lopulta IRCAM-instituutissa Ranskassa. 33-vuotiaan Saariahon mietteitä musiikin opinnoista ja säveltämisestä kuultiin Maailmalla-ohjelmassa, jossa esiteltiin Ranskaan lähteneitä nuoria suomalaisia taiteilijoita.

IRCAMissa Saariaho perehtyi tietokonemusiikkiin ja siitä lähtien tietokoneilla ja elektronisella musiikilla on ollut merkittävä asema hänen tuotannossaan, kuten teoksissa Lonh ja Six Japanese Gardens.

Omintakeinen tyyli herätti Suomessa ihmetystä. "Suomessa on tapana nimetä ja lokeroida kaikki niin tarkkaan ettei mulle jäänyt oikein paikkaa", Saariaho sanoo ja kertoo kokeneensa itsensä kummajaiseksi, jonka sukupuolikin oli miesvaltaisella alalla ihmetyksen aihe.

Pariisissa oli enemmän tilaa erilaisuudelle ja vaikkei Saariaho koskaan päättänyt varsinaisesti muuttaa pois Suomesta, vierähtivät vuodet Ranskassa tiuhaan. Muuttoilmoituskin jäi vahingossa tekemättä ja myöhemmin Saariaho huomasi, että hänet oli merkitty Suomessa väestörekisteriin kadonneeksi. Pariisista löytyi myös rakkaus ja Saariaho avioitui ranskalaisen säveltäjän Jean-Baptiste Barriéren kanssa. Säveltäjä Pariisissa -dokumentissa pari nähdään vierailulla Suomessa.

Saariahon työskentelyä leimaa kokonaisvaltaisuus, jossa tunne ja äly, tiede ja taide ammentavat toisistaan. "On piristävää, että säveltäjä työskentelee myös tutkijana ja tiedeihmisten kanssa", hän toteaa.

Saariahon ensimmäinen ooppera Kaukainen rakkaus kantaesitettiin Salzburgissa Itävallassa vuonna 2000. New York Times kuvaili teosta ”runolliseksi mestariteokseksi”. Kolme vuotta myöhemmin Saariaho vastaanotti arvostetun Grawemeyer-palkinnon.

Kosmos-ohjelmassa esiteltiin vuonna 2004 Saariahoa ja hänen tunnettuja tulkkejaan Karita Mattilaa ja Jukka-Pekka Sarastetta. Mediahässäkän ja harjoitusten lomassa kuullaan puhetta säveltämisestä ja tulkitsemisesta.

 • Länsimetroa ryhdyttiin rakentamaan vuosien väännön jälkeen

  Metron vetämisestä Espooseen puhuttiin jo 1980-luvulla.

  Länsimetroa muistuttavaa metrolinjaa ehdotettiin rakennettavaksi jo Helsingin metron suunnitteluvaiheessa. Jo 1980-luvun alussa Espooseen ulottuvaa metrolinjaa pidettiin yhtenä vaihtoehtona kasvavan liikennöinnin parantamiseksi. Länsimetro realisoitui toteutettavaksi projektiksi vasta kun Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi maanalaisen asemakaavan ja rakentaminen voitiin aloittaa. Länsimetron alkupaukku koettiin 24. marraskuuta 2009.

 • Veljeni Leijonamieli taipui radiokuunnelmaksi nimekkäiden näyttelijöiden äänillä

  Veljeni Leijonamieli -kuunnelma sai ensiesityksensä 1976

  Astrid Lindgrenin rakastettu romaani muuntui kaksiosaiseksi radiokuunnelmaksi vuonna 1976 Eija-Elina Bergholmin ohjauksessa. Tarinaa tulkitsemassa oli useita nimekkäitä suomalaisnäyttelijöitä, jotka loivat kirjan hahmot eläviksi. Veljeni Leijonamieli on satukertomus hyvän ja pahan kamppailusta, veljesrakkaudesta ja rohkeudesta. Astrid Lindgrenille se oli myös kertomus yksinäisyydestä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Äänestä suosikkijoulukalenterisi Areenaan

  Äänestys käynnissä 26.11. asti.

  Kenet heistä tahdot nähdä Areenassa joulukuussa: Tonttu Toljanteri, Histamiini, Olga P. Postinen, Gommi ja Pommi vai Tonttu Tomafoi? Käytä äänesi ja vaikuta. Äänestää voit 26.11. asti. Kaksi eniten ääniä saanutta joulukalenteria on katsottavissa Areenassa 1.12. alkaen.

 • Länsimetroa ryhdyttiin rakentamaan vuosien väännön jälkeen

  Metron vetämisestä Espooseen puhuttiin jo 1980-luvulla.

  Länsimetroa muistuttavaa metrolinjaa ehdotettiin rakennettavaksi jo Helsingin metron suunnitteluvaiheessa. Jo 1980-luvun alussa Espooseen ulottuvaa metrolinjaa pidettiin yhtenä vaihtoehtona kasvavan liikennöinnin parantamiseksi. Länsimetron alkupaukku koettiin 24. marraskuuta 2009.

 • Radikaaleja ratkaisuja ja ennakkoluulotonta elokuvataidetta - suomalaiset leikkasivat pölyt pois arkistofilmeistä!

  Voi vitsi - Kasper Strömman purkaisi vuoristoradan

  Millaista huumoria syntyy, kun suomalaiset saavat leikata vanhoista arkistofilmeistä uusia elokuvia? Sellaista, joka yllyttää Kasper Strömmanin ehdottamaan Linnanmäen vuoristoradan purkamista. Uudessa Oi maamme! -tv-sarjassa visuaalisen alan ammattilaiset katsovat Minna Joenniemen kanssa häkellyttävän ennakkoluulottomasti tehtyjä, uusia tulkintoja Suomesta ennen ja nyt.

 • Pentti Haanpään Yhdeksän miehen saappaat on mestarillinen kuvaus sodan arjesta

  Pentti Haanpään yhdeksän miehen saappaat

  Pentti Haanpää tunnetaan pohjoisen maaseudun kuvaajana ja sotaan kriittisesti suhtautuneena kirjailijana. Haanpään tekstejä on dramatisoitu näyttämöille ja televisioon. Romaanista Yhdeksän miehen saappaat (1945) tehtiin televisioon yhdeksänosainen sarjanäytelmä vuonna 1969.

 • Mustat ja punaiset vuodet -draama puhutteli hiljaa mutta väkevästi

  Kriitikoiden ja katsojien kiittämä sarja on uhmannut aikaa

  Keväällä 1973 ensiesitetty kymmenosainen draamasarja Mustat ja punaiset vuodet on kunnianhimoinen ja ehyt suurtyö, joka on jäänyt katsojien kestosuosikiksi. Vuosiin 1932–1973 ajoittuva, Tampereelle sijoittuva ja metallimies Jokisen perheen ympärille kiertyvä tarina kertoo hämmästyttävän luontevin vedoin sen, miten Suomi tuona aikana muuttui.

 • Manillaköysi, Kirje isältä ja muita toivottuja draamoja sotien varjostamista vuosista Areenassa

  Sarjoja ja elokuvia sodan ja rauhan vuosista

  Sisua, sydäntä, vallanhimoa ja herkkää iloa läikehtii Areenaan juuri julkaisemissamme elokuvissa ja sarjoissa. Katsottavana ovat tv-elokuvat Manillaköysi, Kirje isältä, Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet sekä Vääpeli Sadon tapaus. Itsenäistä identiteettiä etsivää Suomea halkovat draamasarjat Sodan ja rauhan miehet, Yhdeksän miehen saappaat, Mustat ja punaiset vuodet Tampereella, Kukkivat roudan maat Ylä-Savossa sekä Isännät ja isäntien varjot Pohjois-Pohjanmaalla.
  Toivotut: Sodan ja rauhan vuodet -draamapaketti Yle Areenassa

 • Sodan ja rauhan miehet – faktaa vai fiktiota?

  Dokumenttidraama talvisotaa edeltävistä neuvotteluista

  Matti Tapion kirjoittama ja ohjaama kymmenosainen Sodan ja rauhan miehet on vahvaan dokumenttipohjaan perustuva näytelmäsarja talvisotaa edeltävistä neuvotteluista, niiden kariutumisesta ja lopulta Suomen joutumisesta sotaan Neuvostoliiton kanssa. Sarja seuraa myös sodan kulkua ja Suomen yrityksiä päästä rauhaan, lopullisia rauhanneuvotteluita, välirauhan aikaa ja tietä uuteen sotaan. Sarjan ensimmäinen osa nähtiin joulukuussa 1978. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa.

 • Kuukauden suositut välitti Eilispäivän iskelmät ja maailmanhitit musiikkikuvaelmina

  1960-luvun menestyskappaleet "esi-musiikkivideoina".

  Kuukauden suositut -ohjelmassa esitettiin 1960-luvun koti- ja ulkomaiset menestyskappaleet pieninä lavastettuina musiikkikuvaelmina. Näiden ”esi-musiikkivideoiden” rekvisiittana pyöri merimiehiä, piraatteja, tiskaavia aviomiehiä, rokokootanssijoita, jenginuoria ja mitä milloinkin. Ohjelmien vakiotähti oli laulaja Laila Kinnunen.

 • Mikko Kuustosen Q-klubi oli bluesin, suomirokin ja eksoottisten rytmien sulatusuuni

  Kolmetoistaosainen musiikkisarja vuodelta 1991.

  Vuonna 1991 esitetty Q-klubi oli laulaja Mikko Kuustosen ensimmäinen pitkäaikaisempi juontopesti Ylen ohjelmasarjoissa. Yleisradion live-rocktaltioiden perinnettä jatkanut sarja kuvattiin Tampereen Tullikamarin klubilla. Vieraina ohjelmissa nähtiin Suomen tunnetuimpia rokkareita Juice Leskisestä Sielun Veljiin sekä ulkomaalaisia muusikkohuippuja. Vakiobändinä toimi Kuustosen Q.Stone-bluesorkesteri.