Hyppää pääsisältöön

Kaija Saariaho – outolintu joka lensi Pariisiin

"Se mikä mua kiinnostaa on säveltäminen ja elämän järjestäminen niin, että voin tehdä sitä mahdollisimman paljon. Ei mul muita suunnitelmia ole", kertoi 33-vuotias Kaija Saariaho televisiohaastattelussa hymyillen vuonna 1982. Kun Suomesta ei löytynyt sopivaa lokeroa omaperäiselle säveltäjälle, suuntasi tämä Pariisiin.

Tietolaatikko

Kaija Saariaho (o.s. Laakkonen, s. 14. lokakuuta 1952 Helsinki) on tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä. Saariaho on opiskellut säveltämistä Suomessa, Saksassa ja Ranskassa. Hän on asunut Pariisissa vuodesta 1982 lähtien ja on naimisissa ranskalaisen säveltäjän Jean-Baptiste Barriéren kanssa.

Saariaho on saanut työstään lukuisia tunnustuksia kuten Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon (2000), Grawemeyer-palkinnon (2003) ja Ludwig Nemmers -palkinnon (2008).

Saariahon musiikkia ovat tilanneet muun muassa New Yorkin ja Lontoon filharmonikot, BBC ja Suomen kansallisooppera.

Dokumentti Kaija Saariaho - Säveltäjä Pariisista piirtää muotokuvan valovoimaisesta taiteilijasta, joka on löytänyt paikkansa Euroopan nykymusiikin huipulta asetuttuaan Pariisiin. Tie sinne kulki monen mutkan ja epäilyksen kautta.

Kaija Saariaho soitti lapsena viulua ja pianoa, muttei koskaan tuntenut vetoa konserttilavoille yleisön eteen. Syrjäänvetäytyvään luonteeseen yhdistyi myös valtava itsekriittisyys. Tehdessään muutamia sävellyksiä, Saariaho tuumi ettei hänessä olisi tarpeeksi neron ainesta säveltäjäksi.

Kaija harrasti myös piirtämistä ja ajatteli uran löytyvän kuvataiteen puolelta. Graafisen suunnittelun opinnot saivat kuitenkin jäädä, kun tarve musiikin pariin osoittautui niin suureksi, etteivät epäilykset omista kyvyistä enää pidätelleet.

Saariaho aloitti sävellyksen opinnot Sibelius-Akatemiassa Paavo Heinisen johdolla vuonna 1976. Viisi vuotta myöhemmin hän jatkoi opintoja Freiburgissa Saksassa ja lopulta IRCAM-instituutissa Ranskassa. 33-vuotiaan Saariahon mietteitä musiikin opinnoista ja säveltämisestä kuultiin Maailmalla-ohjelmassa, jossa esiteltiin Ranskaan lähteneitä nuoria suomalaisia taiteilijoita.

IRCAMissa Saariaho perehtyi tietokonemusiikkiin ja siitä lähtien tietokoneilla ja elektronisella musiikilla on ollut merkittävä asema hänen tuotannossaan, kuten teoksissa Lonh ja Six Japanese Gardens.

Omintakeinen tyyli herätti Suomessa ihmetystä. "Suomessa on tapana nimetä ja lokeroida kaikki niin tarkkaan ettei mulle jäänyt oikein paikkaa", Saariaho sanoo ja kertoo kokeneensa itsensä kummajaiseksi, jonka sukupuolikin oli miesvaltaisella alalla ihmetyksen aihe.

Pariisissa oli enemmän tilaa erilaisuudelle ja vaikkei Saariaho koskaan päättänyt varsinaisesti muuttaa pois Suomesta, vierähtivät vuodet Ranskassa tiuhaan. Muuttoilmoituskin jäi vahingossa tekemättä ja myöhemmin Saariaho huomasi, että hänet oli merkitty Suomessa väestörekisteriin kadonneeksi. Pariisista löytyi myös rakkaus ja Saariaho avioitui ranskalaisen säveltäjän Jean-Baptiste Barriéren kanssa. Säveltäjä Pariisissa -dokumentissa pari nähdään vierailulla Suomessa.

Saariahon työskentelyä leimaa kokonaisvaltaisuus, jossa tunne ja äly, tiede ja taide ammentavat toisistaan. "On piristävää, että säveltäjä työskentelee myös tutkijana ja tiedeihmisten kanssa", hän toteaa.

Saariahon ensimmäinen ooppera Kaukainen rakkaus kantaesitettiin Salzburgissa Itävallassa vuonna 2000. New York Times kuvaili teosta ”runolliseksi mestariteokseksi”. Kolme vuotta myöhemmin Saariaho vastaanotti arvostetun Grawemeyer-palkinnon.

Kosmos-ohjelmassa esiteltiin vuonna 2004 Saariahoa ja hänen tunnettuja tulkkejaan Karita Mattilaa ja Jukka-Pekka Sarastetta. Mediahässäkän ja harjoitusten lomassa kuullaan puhetta säveltämisestä ja tulkitsemisesta.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto