Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Miksi puhelimen kalenteri teeskentelee olevansa nahkaa?

Tiedokoneiden graafiset käyttöliittymät ovat täynnä vertauskuvia. Ikkuna ei ole oikeasti ikkuna, painike ei ole oikeasti painike eikä vierityspalkki ole oikeasti palkki. Ne ovat vain kaksiulotteiselle pinnalle piirrettyjä pikseliklönttejä, jotka esittävät olevansa todellisia esineitä.

Erityisen pitkälle kehitys on mennyt Applen laitteissa. Tarinan mukaan Steve Jobs halusi, että kalenteriohjelma näyttää samalta kuin Gulfstream-koneen verhoilu, joten iCal verhottiin tikattuun nahkaan.

Välillä mentiin ehkä liiankin pitkälle. Skeuomorfismi on sana, jolle ei ole vakiintunutta suomennosta, mutta yksi ehdotus on siirtomuotoisuus. Se tarkoittaa ilmiötä, jossa fyysisessä maailmassa välttämätön piirre on siirretty myös digitaaliseen vastineeseen, vaikka se on siellä tarpeeton. Skeu.it-tumblriin on koottu kuvakaappauksia ohjelmista, joita pidetään turhankin siirtomuotoisina.

Tämä on skeuomorfismia eli siirtomuotoisuutta

Mutta mikä tahansa koristelu ei ole skeuomorfismia. Sacha Greifin käyttämä esimerkki on kännykkäohjelma, joka näyttää lasiselta lämpömittarilta. Oikeassa maailmassa lasia tarvitaan pitämään elohopea sopivassa muodossa, mutta digimittarissa sellaista rajoitetta ei ole. Kyse on toiminnallisuuden muuttumisesta koristeeksi.

Olisi väärin ja yksinkertaistusta sanoa, että siirtomuotoisuus on aina pahasta.

– Se on vähän kuin affordanssi, eli tuodaan laitteeseen tuttuja piirteitä, joiden perusteella ihminen osaa tehdä asioita. IPhone toimii etenkin kokemattomille käyttäjille sen takia hyvin, koska nappi näyttää napilta, kun siinä on vähän kiiltoa päällä, sanoo Nordkappin creative director Sami Niemelä.

Vaikka muutkin kuin Apple ovat halunneet tehdä digitaalisista objekteista fyysisten objektien oloisia, omppufirman menestys lienee suurin syy siihen, että skeuomorfismista yleensäkään puhutaan. Tavoitteena tuntuisi olevan, että iPhonen lasin takana olevat asiat näyttävät niin aidolta kuin vain mahdollista. Tietokoneen tarkoituksena on auttaa käyttäjää saavuttamaan tavoitteensa ja pysyä itse näkymättömissä. Visuaalinen realismi auttaa siinä.

– Varsinkin iOS käytännössä visuaalista pornoa, kun sitä on hinkattu niin pitkään. Totta kai jengi innostuu, että tämä on siistiä ja tekee perässä samanlaisia. Ja kun katsoo markkinaosuuksia, on selvää miksi sitä matkitaan, Niemelä sanoo.

Windowsin vaihtoehto

Kaikki käyttöliittymät eivät toimi samalla periaatteella. Microsoft on valinnut Windows-puhelimiin ja Windows 8:aan hyvin erilaiselta näyttävän visuaalisen metaforan. Myös niissä pyritään kiinnittämään käyttäjän huomio olennaiseen eli informaatioon ja toimintoihin, ja minimoimaan käyttöliittymän kuvalliset krumeluurit*.

Niemelä uskoo, että kunnolla toimivien Windows-sovellusten suunnittelu vaatii designeriltä enemmän ja erilaista osaamista. Applen kännyköissä iOS lisää esimerkiksi ikoneihin automaattisesti tietynlaisen heijastuksen, kun taas printtimaailmasta muistuttavassa Windows-kuvakielessä täytyy ymmärtää asioiden välisiä mittasuhteita, tekstin ja numeroiden kontrastia ja asettelua ja niin edelleen.

Vielä on vaikea sanoa, nähdäänkö seuraavaksi kahden tyylin välinen kaksintaistelu vai elävätkö ne rauhassa rinnakkain. Mitä tapahtuu, kun näyttöjen tarkkuudet kasvavat ja niitä on yhä useammassa paikassa? Lisääntyykö vai vähentyykö realismi? Vai siirrytäänkö kohta jo ele- ja puheohjaukseen, jolloin kuvakielen merkitys vähenee?

*Englannin sanalla chrome viitataan käyttöliittymän visuaalisiin elementteihin. Minusta krumeluuri voisi olla hauska eikä edes ihan täysin virheellinen käännös.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.