Hyppää pääsisältöön

Polje sähköä, neulo graffiteja tai opi luomaan aikaa – viikonloppuna värkätään!

Ensimmäinen tee-se-itse-kulttuurille omistettu festivaali WÄRK:fest järjestetään viikonloppuna Helsingin Kaapelitehtaalla.

Sähkö Singer // Kuva: Erika Rintala

Muun muassa fillarifiksailua, aitoa japanilaista puupiirtämistä, villasukkien parsintaa, tietokonekorjausta ja 3D-tulostumisen saloihin tutustumista on luvassa viikonloppuna ensimmäistä kertaa järjestettävässä, DIY-henkisessä WÄRK:festissä.

- Tapahtumassa on tarjolla kaikenlaista tekemistä, rakentamista, korjaamista ja kokeilemista. Mukana on kaikkea perinteisemmästä käsityöstä kylmempään teknologiaan. Tapahtuman perimmäisenä tarkoituksena on saada ihmiset innostumaan tekemisestä ja innostaa muitakin tekemään, tapahtuman koordinaattoreihin kuuluva Nuppu Stenros kertoo YleX:lle.

Tapahtumaan on otettu mallia muun muassa yhdysvaltalaisista Maker Faire -tapahtumista. Suomalaisessa versiossa kuitenkin tahdottiin tuoda enemmän esiin perinteistä käsillä tekemistä ”isovelitapahtuman” teknologiskeskeisyyden ohelle.

- Halusimme korostaa, että tapahtuma ponnistaa suomalaisesta kulttuurista, eikä siksi tuotu lisenssillä Maker Fairea Suomeen, vaikka se olisikin ollut mahdollista.

Maker-sana vääntyi suomenkieliseen muotoon 'värkkääminen' tapahtumaa luodessa.

- Maker eli tekijä on suomeksi niin neutraali sana, eikä se oikein kerro mitään. Onhan Suomessa värkätty jo pitkään, eikä tarvitse mennä kuin yksi sukupolvi taaksepäin, kun meidän isoisämme ja -äitimme osasivat korjata ja rakentaa kaikenlaista, kun oli pakko.

Stenrosilla on kaksi toivetta ylitse muiden tapahtuman suhteen.

- Toivoisin että tapahtumassa nähdään yllättäviä yhdistelmiä värkkääjien kesken. Olisi hienoa jos esimerkiksi anarkistimartat ja teknisiin projekteihin keskittyvä Helsinki Hacklab kolvaisivat yhdessä virtapiireistä ja villalangasta jonkin käkättimen, Stenros naurahtaa.

Toiseksi Stenros toivoo, että jonkinlainen tee-se-itse-hengen siemen jäisi tapahtuman kävijöiden mieleen itämään.

- Uskon, että maailma muuttuu tekemällä ja muutos lähtee pienistä teoista. Toivon, että seuraavalla kerralla kun joku hajoaa, sitä voisi itse kokeilla korjata. Tai ainakin toivon, että kynnys kokeilla madaltuisi tapahtuman avulla.

Ensimmäinen WÄRK:fest – tee-se-itse-kulttuurin festivaali 20-21. lokakuuta Helsingin Kaapelitehtaalla. Tutustu WÄRK:festin tarjontaan täällä. Etulippuja on myynnissä täällä.

Lähteet: YleX