Hyppää pääsisältöön

Taito ja taide

Nainen lukee kirjaa
Nainen lukee kirjaa taide,kirjat,naiset

Taito ja taide -sarjassa yhdistetään kestävän kehityksen ajattelu käsityön, kuvataiteen, liikunnan sekä kotitalouden opettamiseen.

Jokaisessa jaksossa opettaja saa tunnilleen vieraakseen taiteilija-mentorin, joka kohtaa oppilaat oman alansa ammattilaisena ja antaa opettajalle haasteen suunnitella nähdyn ja koetun avulla oma tuntinsa.

Unelmia ja käsityötä

Pispan koulun 5B saa vieraakseen tekstiilitaiteilija Maiju Ahlgrénin. Unelmat kannattelevat meitä ja ovat siten kestävää kehitystä. Nyt unelmien avulla tuunataan vanhat t-paidat uuteen uskoon.

Itämeri käsityönä

Opettaja Kirsti Merta pitää käsityötunnin aiheesta Itämeri. Tunnilla syntyy kartta-installaatio, jossa on huovutetut saaret ja kiviset rantakalliot.

Syvyyttä sarjakuvaan

Sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltunen johdattelee Haminan lukiolaisia sarjakuvan maailmaan. Siellä silmät eivät ole sielun peili vaan kulmakarvat.

Sarjakuvasta lautapeliksi

Kuvataideopettaja Saara Lindroos suunnittelee Haminan lukiolaisten kanssa lautapelin, jossa kierretään Itämeren maita. Saatko sakot pilssiveden laskusta vai palkinnoksi meripihkakorun?

Rytmi ja syke

Tanssikasvattaja Isto Turpeinen vakuuttaa raakalauta-menetelmällään, että pojat ja tanssi ovat loistava yhdistelmä. Rytmi nostaa niin pallopoikien kuin opettaja Kari Piiparin sykettä. Haijakatsiidaa!

Tanssi on asenne

On sama puhummeko tanssista vai rytmisestä liikkumisesta, mutta molemmissa tapauksissa syke nousee ja hiki virtaa. Naurukin on herkässä, kun tyttöhylkeet lipuvat itämerellisissä poika-aalloissa.

Rauhanpiparit

Aurinkolahden koulussa leivotaan erikoisia pipareita. Kuvataiteilija Petri Hytösen pitämällä kotitalouden tunnilla tuoksuvat pipari ja sokeri. Muotit joutavat romukoppaan, sillä taikinasta voi muotoilla lahjan tai viestin läheiselle.

Tunti silakasta

Vuosaaren Aurinkokoulun kotitalouden tunnilla Itämeri-teema toistuu niin tiedonhaussa, menussa kuin kattauksessakin. Saako olla silakkaa sinapissa vai pihvinä?

Perustuu tv-sarjaan: Taito ja taide. Vuosi: 2007. Toimittaja: Johanna Reen.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?