Hyppää pääsisältöön

Taito ja taide

Nainen lukee kirjaa
Nainen lukee kirjaa taide,kirjat,naiset

Taito ja taide -sarjassa yhdistetään kestävän kehityksen ajattelu käsityön, kuvataiteen, liikunnan sekä kotitalouden opettamiseen.

Jokaisessa jaksossa opettaja saa tunnilleen vieraakseen taiteilija-mentorin, joka kohtaa oppilaat oman alansa ammattilaisena ja antaa opettajalle haasteen suunnitella nähdyn ja koetun avulla oma tuntinsa.

Unelmia ja käsityötä

Pispan koulun 5B saa vieraakseen tekstiilitaiteilija Maiju Ahlgrénin. Unelmat kannattelevat meitä ja ovat siten kestävää kehitystä. Nyt unelmien avulla tuunataan vanhat t-paidat uuteen uskoon.

Itämeri käsityönä

Opettaja Kirsti Merta pitää käsityötunnin aiheesta Itämeri. Tunnilla syntyy kartta-installaatio, jossa on huovutetut saaret ja kiviset rantakalliot.

Syvyyttä sarjakuvaan

Sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltunen johdattelee Haminan lukiolaisia sarjakuvan maailmaan. Siellä silmät eivät ole sielun peili vaan kulmakarvat.

Sarjakuvasta lautapeliksi

Kuvataideopettaja Saara Lindroos suunnittelee Haminan lukiolaisten kanssa lautapelin, jossa kierretään Itämeren maita. Saatko sakot pilssiveden laskusta vai palkinnoksi meripihkakorun?

Rytmi ja syke

Tanssikasvattaja Isto Turpeinen vakuuttaa raakalauta-menetelmällään, että pojat ja tanssi ovat loistava yhdistelmä. Rytmi nostaa niin pallopoikien kuin opettaja Kari Piiparin sykettä. Haijakatsiidaa!

Tanssi on asenne

On sama puhummeko tanssista vai rytmisestä liikkumisesta, mutta molemmissa tapauksissa syke nousee ja hiki virtaa. Naurukin on herkässä, kun tyttöhylkeet lipuvat itämerellisissä poika-aalloissa.

Rauhanpiparit

Aurinkolahden koulussa leivotaan erikoisia pipareita. Kuvataiteilija Petri Hytösen pitämällä kotitalouden tunnilla tuoksuvat pipari ja sokeri. Muotit joutavat romukoppaan, sillä taikinasta voi muotoilla lahjan tai viestin läheiselle.

Tunti silakasta

Vuosaaren Aurinkokoulun kotitalouden tunnilla Itämeri-teema toistuu niin tiedonhaussa, menussa kuin kattauksessakin. Saako olla silakkaa sinapissa vai pihvinä?

Perustuu tv-sarjaan: Taito ja taide. Vuosi: 2007. Toimittaja: Johanna Reen.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.