Hyppää pääsisältöön

Tiede ja teknologia

Tyttö metsässä opettajan kanssa
Tyttö metsässä opettajan kanssa tiede,metsä,oppiminen

Viisiosainen Tiede ja teknologia -ohjelmasarja antaa vinkkejä, kuinka vaikeaksi koettua aihetta voi opettaa sekä ala- että yläkoulussa.

Laboratoriosta luontopolulle

Jaksossa haastetaan laboratorion kokeet luonnossa tapahtuvalla opetuksella. Erilaiset oppimisympäristöt tarjoavat innostavia oppitunteja ja tuovat aiheet lähelle opiskelijan arkea.

Tiede hyötykäyttöön

”Miksi meidän pitää opetella nämä? Eihän näitä tarvitse mihinkään” on tuttu kysymys oppilailta. Jakso vastaa ihmettelyyn ja vie oppilaat katsomaan käytännössä, mitä hyötyä tieteestä ja teknologiasta on työelämässä.

Itse olet keksijä

Pelle Peloton on hauska hahmo Aku Ankassa, mutta jokaisella on mahdollisuus omaan hetkeen pelottomana keksijänä. Jakso purkaa keksimisen ja innovaation vapaata prosessia oppilaiden itse rakentamien lelujen kautta ja näyttää, kuinka opettaja voi johdattaa oppilaita syvemmälle luovuuden lonkeroihin.

Rakennetaan vekotin

Jaksossa opitaan ratkaisemaan ongelmia ja rakennetaan laitteita, jotka liikkuvat, piippaavat tai välkkyvät. Rajana on ainoastaan mielikuvitus. Teknologia arkisten laitteiden takana tulee tutuksi, kun pääsee itse tekemään.

Kotifyysikon luonnonilmiöt

Vesilasi, tuikku ja tulitikut – mitä tulee mieleen? Kotifyysikko ei muuta tarvitse tutkiakseen luonnonilmiöitä. Jakso näyttää, että hyvä opetus ei ole kiinni välineistä eikä luokkatiloista vaan pelottomuudesta ja avoimesta mielestä. Käsillä tekeminen on mahdollista niukalla budjetillakin.

Perustuu tv-ohjelmasarjaan: Tiede ja teknologia. Vuosi: 2009. Toimittaja: Nina Kujansivu.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?