Hyppää pääsisältöön

Akateemikko ensimmäistä kertaa peliohjain kourassa Dishonoredin parissa – kuuntele miten noviisin kävi!

YleX Aamun Aleksi Ruuskanen istutti kaksi historiantutkijaa pelaamaan viime viikolla julkaistua, kuvitteelliseen viktoriaaniseen kaupunkiin sijoittuvaa taistelupeliä Dishonoredia. Toinen akateemikoista oli videopelikonkari, toinen taas aivan noviisi.

Dishonored-peli // Kuva: dishonored.com

Dishonored peli sijoittuu kuvitteelliseen Dunwall-kaupunkiin, johon on otettu mallia viktoriaanisen ajan Lontoosta. Historian tutkijan mukaan peli näyttää realistiselta.

- Pelin tiiliarkkitehtuuri ja labyrinttimaisuus viittaavat hyvin vahvasti viktoriaaniseen Lontooseen. Siihen on saatu myös tietty lian fiilis, kaupunkilika oli sen aikakauden sosiaalikriittisen kirjallisuuden iso teema, Helsingin yliopistolla tutkijana ja tuntiopettajana työskentelevä Markku Kekäläinen analysoi pelin kaupunkikuvaa.

55-vuotias Kekäläinen ei omien sanojensa mukaan ole koskaan pelannut videopelejä, toisin kuin miehen kollega, 50-vuotias Derek Fewster.

- Olen pelannut pelejä vuodesta 1989. Tällä hetkellä menossa on Fallout New Vegas, tutkija paljastaa.

YleX Aamun Aleksi Ruuskanen pisti miehet pelaamaan toimintapeliä, jossa vallanpitäjät asettavat kansalaisille rajoituksia ja järjestävät jopa puhdistuksia käyttäen tekosyynä kaupungissa vallitsevaa ruttoa. Kuinka hyvin näin totalitaarinen vallankäyttö olisi voinut toteutua 1800-1900-lukujen vaihteen Englannissa?

- Nimenomaan Britanniassa aika huonosti. Sinne oli vakiintunut tietyt oikeusperiaatteet, kuten yksilön koskemattomuus suhteessa viranomaisiin. Tommosen läpivieminen olisi ollut äärimmäisen epätodennäköistä, Kekäläinen uskoo.

- Tämmöinen peli perustuu jonkinlaiseen konfliktiin, pitää luoda sankarihahmo ja joku paha jota vastaan tämä taistelee. Siinä on hyödynnetty muualta otettuja malleja Britanniaan, Fewster jatkaa.

Kun miehille ojennettiin peliohjaimet käteen, kuoriutui Fawsterista erittäin verenhimoinen pelaaja. Pelitapa johti kuitenkin hahmon menehtymiseen. Mutta miten kävi ensimmäistä kertaa peliohjaimen käteensä saavalle Kekäläiselle ja miltä miehestä tuntui elämän ensimmäinen videopelitappo? Kuuntele myös millaisen arvioin historiaherrat pelille antoivat!

Lähteet: YleX Aamu