Hyppää pääsisältöön

Helsingin olympialaiset 1952

Helsingin olympialaiset 1952. 5000 metrin juoksu. Tsekkoslovakian Emil Zatopek johtaa, toisena Ranskan Alain Mimoun, kolmantena Saksan Herbert Schade. Englannin Christopher Chataway on juuri kaatunut. Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto

Olympiakisojen aattona Helsinkiin saapui ulkomaisia edustusjoukkueita ja kisaturisteja kautta maailman – sekä 720 000 pulloa Coca-Colaa! Helsingin katukuvassa nähtiin ensimmäistä kertaa ”tummia poikia”.

Sotien jälkeen Suomessa koitti jälleenrakennuskausi. Tähän aikaan osui myös Helsingin olympialaiset vuonna 1952.

Helsingissä oli alun perin tarkoitus pitää olympialaiset jo vuonna 1940. Sodan takia ne kuitenkin peruutettiin. Toisen maailmansodan jälkeen Helsinki sai järjestettäväkseen toiset sen jälkeen pidetyt kesäolympialaiset. Ensimmäiset pidettiin Lontoossa neljä vuotta aiemmin.

Olympiakylän rakentaminen

Olympialaiset innoittivat monenlaisia rakennusprojekteja Helsingissä. Esimerkiksi Käpylään rakennettiin Olympiakylä, jossa urheilijat asuivat. Kisojen jälkeen talot helpottivat Helsingin asuntopulaa ja sinne muutti tavallisia suomalaisia. Filmissä ei ole ääntä.

Olympiatuli kiertää Suomea

Kuvissa soihdunkantajat juoksevat Suomen metsien ja maaseudun halki. Soihdunkantaja vaihtuu ja olympiatuli käy myös Napapiirillä. Filmissä ei ole ääntä.

Olympiasoihtu saapuu Helsinkiin

Suuret väkijoukot seuraavat tien vierustoilla olympiatulen kulkua. Tuli tuodaan lopuksi Mannerheimintietä pitkin eduskuntatalolle. Filmissä ei ole ääntä.

Olympiastadion rakennettiin alun perin jo vuotta 1940 ajatellen.Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.

Olympiastadion rakennettiin alun perin jo vuotta 1940 ajatellen.Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.Olympiastadion rakennettiin alun perin jo vuotta 1940 ajatellen.Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.
Italian joukkue polkemassa kohti kultamitalia.Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.

Italian joukkue polkemassa kohti kultamitalia.Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.Italian joukkue polkemassa kohti kultamitalia.Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.
Avajaistunnelmissa 19. heinäkuuta 1952. Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.

Avajaistunnelmissa 19. heinäkuuta 1952.Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.Avajaistunnelmissa 19. heinäkuuta 1952. Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.
Päättäjäiset 3.8.1952. Merikadetit kantavat olympialipun pois stadionilta.Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.

Päättäjäiset 3.8.1952. Merikadetit kantavat olympialipun pois stadionilta.Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.Päättäjäiset 3.8.1952. Merikadetit kantavat olympialipun pois stadionilta.Kuva: Eino Nurmen kokoelma/Ylen arkisto.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Kuningaskuluttaja: Testaa, oletko taitava toriostaja

  Torilla hinnat saa ilmoittaa toisin kuin kaupassa.

  Torikaupassa marjojen ja vihannesten hinnat saa ilmoittaa tilavuuden mukaan, toisin kuin tavallisessa kaupassa. Nippuina myytävien vihannesten kilohintaakaan ei tarvitse kertoa. Käytössä on myös mittayksiköitä, joihin marketeissa ei törmää. Tunnetko nämä torikaupan perinteiset mitat ja vakiintuneet tavat?

 • Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Oudot tunteet

  Mikä selittää omituiset kokemukset?

  Miksi jotkut ihmiset sylkevät mustan kissan nähdessään? Entä mistä syntyy déjà vu, kummallinen tuttuuden tunne? Oudot tunteet -sarjassa pohditaan näiden lisäksi myös mm. flow-tilaa, migreeniä, rakastumista, humalaa ja unihalvausta. Mikä selittää nämä monelle niin tutut, mutta omituiset kokemukset?

 • Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

  Kuluttajansuoja koskee myös lakipalveluita.

  Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan, kertoo Kuningaskuluttaja.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Kalliit kulissit

  Miten terveellä pohjalla rahankäyttösi on?

  Viisiosainen ohjelmasarja, joka haastaa nuoret laittamaan oman rahankäyttönsä terveelle pohjalle. Jokaisessa osassa kaksi yhdeksäsluokkalaista kahden nuoren paria saa tehtävän, jonka suoritusta kommentoi ihan oikea Martta.

 • Keisarit ja Suomi

  Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Vuonna 1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareiden ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?