Hyppää pääsisältöön

Kaija Saariahon Laterna Magica soi taianomaisesti

Ohjaaja Ingmar Bergmanin elämäkerta Laterna Magica innoitti Kaija Saariahoa. Jaksojen tunnelmat muuttuivat sävellykseksi, jossa tutkitaan tempojen suhdetta musiikkiin. Kohdat joissa Bergman kuvaili valoa, päätyivät teokseen kuiskauksiksi.

Laterna Magican nimi viittaa 1800-luvun taianomaiseen kuvaprojektoriin, taikalyhtyyn, jossa kampea nopeasti pyöritettäessä yksittäisistä kuvista syntyy liikkeen illuusio. Saariahoa innoitti tutkia aihetta musiikissa ja Laterna Magica -teoksen perusajatukseksi kasvoi musiikillisten aiheiden variointi eri tempoissa.

Sävellyksessä kuullaan myös otteita Bergmanin elämäkerrasta orkesterin soittajien kuiskaamina. Saariaho kertoo Bergmanin kuvailleen valon eri luonteita niin kauniisti, että hän halusi sisällyttää ne teokseensa.

Laterna Magica on Berliinin filharmonikkojen ja Luzernin musiikkijuhlien tilaama teos, joka kantaesitettiin Simon Rattlen johdolla Berliinissä elokuussa 2009. Teos kuultiin ensimmäistä kertaa Suomessa Finlandia-talossa syyskuussa 2010 Sakari Oramon ja RSO:n tulkitsemana.

Teksti: Heidi Sommar

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto