Hyppää pääsisältöön

Kaija Saariahon Laterna Magica soi taianomaisesti

Ohjaaja Ingmar Bergmanin elämäkerta Laterna Magica innoitti Kaija Saariahoa. Jaksojen tunnelmat muuttuivat sävellykseksi, jossa tutkitaan tempojen suhdetta musiikkiin. Kohdat joissa Bergman kuvaili valoa, päätyivät teokseen kuiskauksiksi.

Laterna Magican nimi viittaa 1800-luvun taianomaiseen kuvaprojektoriin, taikalyhtyyn, jossa kampea nopeasti pyöritettäessä yksittäisistä kuvista syntyy liikkeen illuusio. Saariahoa innoitti tutkia aihetta musiikissa ja Laterna Magica -teoksen perusajatukseksi kasvoi musiikillisten aiheiden variointi eri tempoissa.

Sävellyksessä kuullaan myös otteita Bergmanin elämäkerrasta orkesterin soittajien kuiskaamina. Saariaho kertoo Bergmanin kuvailleen valon eri luonteita niin kauniisti, että hän halusi sisällyttää ne teokseensa.

Laterna Magica on Berliinin filharmonikkojen ja Luzernin musiikkijuhlien tilaama teos, joka kantaesitettiin Simon Rattlen johdolla Berliinissä elokuussa 2009. Teos kuultiin ensimmäistä kertaa Suomessa Finlandia-talossa syyskuussa 2010 Sakari Oramon ja RSO:n tulkitsemana.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto