Hyppää pääsisältöön

Kaija Saariahon Laterna Magica soi taianomaisesti

Ohjaaja Ingmar Bergmanin elämäkerta Laterna Magica innoitti Kaija Saariahoa. Jaksojen tunnelmat muuttuivat sävellykseksi, jossa tutkitaan tempojen suhdetta musiikkiin. Kohdat joissa Bergman kuvaili valoa, päätyivät teokseen kuiskauksiksi.

Laterna Magican nimi viittaa 1800-luvun taianomaiseen kuvaprojektoriin, taikalyhtyyn, jossa kampea nopeasti pyöritettäessä yksittäisistä kuvista syntyy liikkeen illuusio. Saariahoa innoitti tutkia aihetta musiikissa ja Laterna Magica -teoksen perusajatukseksi kasvoi musiikillisten aiheiden variointi eri tempoissa.

Sävellyksessä kuullaan myös otteita Bergmanin elämäkerrasta orkesterin soittajien kuiskaamina. Saariaho kertoo Bergmanin kuvailleen valon eri luonteita niin kauniisti, että hän halusi sisällyttää ne teokseensa.

Laterna Magica on Berliinin filharmonikkojen ja Luzernin musiikkijuhlien tilaama teos, joka kantaesitettiin Simon Rattlen johdolla Berliinissä elokuussa 2009. Teos kuultiin ensimmäistä kertaa Suomessa Finlandia-talossa syyskuussa 2010 Sakari Oramon ja RSO:n tulkitsemana.

Teksti: Heidi Sommar

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto