Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Otsalampputesti: Valoteho ei kerro koko tarinaa

Turun yliopiston lepakkotutkijat ottivat selvää neljänkympin otsalamppujen laadusta. Tutkijoiden hämärähommissa pärjäsi mainiosti keskihintaisella otsavalolla.

Pimeitä luolia ja ullakoita, keskiyön hämäriä metsiä. Kun muut ovat jo nukahtaneet, lepakkotutkijan työpäivä on parhaassa vauhdissa, kunhan mukaan on tarttunut hyvä lamppu.

Turun yliopiston lepakkotutkijat Thomas Lilley, Eero Vesterinen ja Veronika Laine testasivat koko viime kesän, millaisia otsalamppuja saa noin 40 euron hintaan.

Testilamput olivat Petzl Tikka Plus2, Xglow Xh-1000, Black Diamond Spot 2011 ja Silva Ranger Pro.

Tuotteet ovat led-valaisimia, ja kaikissa valotehoa voi säätää. Valmistajien antamien numeroiden mukaan valovirtaa irtoaa enimmillään 34-100 lumenia. Lamppujen täydellä teholla tuottaman valon määrä siis vaihteli paljon.

Lumen-luvut eivät kuitenkaan kerro lampusta kaikkea ja voivat olla myös hämääviä. Se, kuinka hyvin lampulla näkee, riippuu myös valokeilan muodosta, käyttötarkoituksesta, optiikan laadusta, paristojen kestävyydestä ja monesta muusta asiasta.

Esimerkiksi kapealla valokeilalla varustettu lamppu voi tuottaa suuren valovoiman pienelle alueelle, vaikka lumen-määrä ei päätä huimaisikaan. On sitten eri asia, millaiselle käyttäjälle kapea keila on sopiva.

Ergonomiasta pisteistä

Testaajat kiinnittivät huomiota valaisevuuden lisäksi myös käytettävyyteen ja ergonomiaan.

Lamppuja testattiin kesän aikana lepakkojen etsintä- ja rengastustöissä. Niinpä käyttökokemusta saatiin hitaasta liikkumisesta luonnossa sulan maan aikana ja tarkkuutta vaativasta lähityöstä. Välillä käytiin myös luolassa siivekkäitä yöeläjiä etsimässä.

Voittajalamppu Petzl Tikka Plus2 oli lumen-arvoltaan vasta kolmanneksi paras, mutta raadin mielestä sillä näki hyvin heidän töissään. Lamppua kiiteltiin myös helppokäyttöisyydestä ja hyvästä istuvuudesta päähän.

Petzl antaa valmistajan ilmoituksen mukaan myös pisimmän käyttöajan lampun ollessa täysillä - peräti 58 tuntia! Tietoihin paristojen kestosta on syytä suhtautua kriittisesti. Jos patterien kestoa on mitattu niin sanotulla Ansi-standardilla, paloaika juoksee niin kauan kuin valovoimasta on jäljellä yli 10 %.

Tehon tippuminen voi olla melkoista ns. toiminta-aikana, jos valo alkaa himmetä heti, kun laitat lapun päälle.

Toisaalta eri lampuille ilmoitetut paloajat eivät välttämättä anna vertailukelpoista tietoa suorituskyvystä. Kysymys kuuluu, himmeneekö valo yhtä soittoa vai onko se säädetty tuottamaan vaikkapa samaa valotehoa koko patterien eliniän.

Eli kun toinen pelaa paloajan lopussakin vielä kovalla tohinalla, saattaa toinen olla hyytynyt samaan aikaan 10 prosentin tasoon. Ja silti pakkauksessa voi olla molemmille lampuille samat paloajat!

Näistä asioista kannattaa kysyä kaupan tiskillä ennen kaupan tekoa.

Huokeammallakin pärjää perushommissa

Kolmella kovalla oli käytössään verrokkina muita lamppuna paljon kalliimpi Petzl Nao, joka maksaa 170 euroa. Nao antaa huimasti enemmän valovirtaa kuin muut lamput, peräti 355 lumenia.

Lisäksi Petzl Nao osaa säätää tehoaan automaattisesti tilanteen mukaan. Tämä ominaisuus säästää akkua ja voi vähentää myös häikäisyä, kun katse siirtyy kaukaa lähelle.

Halutessaan käyttäjä voi säätää lampun voiman itsekin. Raati piti Naota laadukkaana luomuksena, jonka valon määrä ei jäänyt huomaamatta. Lepakkotutkijoiden mielestä heidän työssään pärjäsi kuitenkin halvemmillakin lampuilla riittävän hyvin. Nao on niihin hommiin liian hieno ja kallis hankinta.

Otsalamppu Pisteet 1-5 Hinta
Petzl Tikka Plus2 4,3 39€
Xglow XH-1000 4,0 39€
Black Diamond Spot 2011 3,0 45€
Silva Ranger Pro 2,3 40€

Petzl Tikka Plus2

Max 70 lumenia, paloaika 58 - 185 tuntia. Valo himmenee paloaikana, jos lampussa paristot.

+ saatavana erillinen ladattava akku, joka on paristoja sitkeämpi
+ akkuun voi myös säätää oman käyttöprofiilin ja tasaisen valovoiman
+ kivan värinen, löytää helposti repusta
+ helppo käyttää
+ hyvä valokeila
+ istuu hyvin päässä

Xglow Xh-1000

Max 100 lumenia, paloaika 8 - 80 tuntia. Maahantuoja lupaa, että lamppu antaa koko käyttöajan tasaisen valomäärän eikä himmene kuin vasta viimeisillä minuuteilla, siksi paloaika ei ole vertailukelpoinen. Tehon portaaton säätö.

+ hyvä pehmuste, hyvä istuvuus
+ nappulaton toiminta, valon saa päälle ja pois käden heilautuksella
+ helppo käyttää
+ hyvä valokeila
- hiukan muita painavampi
- joskus nappuloita vaikea löytää lampun ollessa otsalla

Black Diamond Spot 2011

Max 75 lumenia, paloaika 50 - 250 tuntia. Tehon portaaton säätö.

+ patterit kestävät hyvin
+ valoa riittää
+ valokeila lähelle hyvä
- valokeila kauas epätasainen
- katkaisinta on vaikea löytää kun lamppu on otsalla

Silva Ranger Pro

Max 34 lumenia, paloaika 3 - 20 tuntia (himmenee paloaikana).

+ otsanauhan silikoni hyödyllinen, pitää lampun päässä
+ menee helposti päälle
- lampun otsaa vasten tuleva osa epämukava
- antaa vähemmän valoa kuin muut testilamput

Lauri Miettinen, Yle Tutkiva asia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.