Hyppää pääsisältöön

Raitapaita taipuu muodin mukana

Annika Rimala on suomalainen Marimekollekin työskennellyt muotoilija ja tekstiilisuunnittelija. Hänen tunnetuimpia töitään Marimekolle ovat olleet Tasaraita-paidat. Pro arte utili -sarjan jaksossa Raita ja paita (1980) Rimala kertoo työstään.

Suunnittelija Annika Rimala korostaa suunnittelijan ja työnantajan välisen suhteen kitkattomuutta ja molemminpuolista sitoutumista. Hänen mukaansa luonteva ja pitkäaikainen suhde poistaa "erilaiset väliportaat ja kaikki ymmärtää vähimmästäkin".

Rimalan sitoutuneisuus näkyy myös hänen suhteessaan työuran alussa luotuihin töihin. Hän ei hylkää niitä vaan uudistaa varhaisimpia töitään uusimman muodin vaatimusten mukaisesti.

Minä en päätä, mitkä niistä on rakkaimmat. Sen päättää kaikki, joiden selässä ne kulkee.― Annika Rimala
.
Vuodesta toiseen monet kuosit ovat aina ajankohtaisia. Esimerkkinä Rimala mainitsee raidat. Trikoopaitojen raitakuvio on Marimekon tuotannossa säilynyt jo vuosikymmeniä. Suunnittelija ei kuitenkaan päätä itse, mitkä kuosit tulevat yhä uudelleen tuotantoon. Rimala kertoo aina suunnittelu aluksi pohtivansa, kuka olisi kohde. Aina ei arviot käyttäjistä osu oikeaan, mutta suunnittelija kokee suuria onnistumisen hetkiä, kun hän näkee yhdellä jos toisella suunnittelemiaan paitoja yllä.
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto