Hyppää pääsisältöön

Tim Burton: En ole koskaan tehnyt pelottavia elokuvia

Tunnettu ohjaaja kertoo, ettei ole saanut aikaiseksi kauhua, vaikka olisi yrittänytkin.

Tim Burton // Kuva: facebook.com/TimBurton

Liki 30 vuotta sitten Tim Burton sai Disneyltä kenkää ensimmäisen Frankenweenie-elokuvan vuoksi. Nyt ensi-iltansa saa samasta tarinasta tehty animaatio - vieläpä saman studion kanssa. Aikoinaan Disneyn kenkä heilahti siksi, että alkuperäinen Frankenweenie oli studion mielestä liian pelottava elokuva lapsille. Burton kuitenkin väittää kiven kovaan, ettei hän ole koskaan ainoatakaan pelottavaa elokuvaa, ja että lapset kohtaavat pelottavia asioita piirretyissä joka tapauksessa.

- Katselin lapsena paljon Disneyn elokuvia, ja Lumikissakin on jotain kauhistuttavaa. Pelottavat kohdat jäivät elokuvista aina parhaiten mieleen, Burton sanoo.

Burtonin mukaan 1930-elokuvan kuten Muumio tai Dracula eivät herättäneet hänessä minkäänlaista pelkoa. Sen sijaan Burton samastui elokuvien päähenkilöihin, sillä hänkin tunsi lapsena itsensä yksinäiseksi ja ulkopuoliseksi.

- Luulen, että monet lapset kokevat olevansa yksinäisiä, Burton sanoo.

Burtonin Frankenweenie-elokuvan tarina perustuukin jossain määrin hänen omaan lapsuuteensa. Piirroselokuva kertoo tiedehullun nuoren Victor Frankensteinin yrityksistä saada edesmennyt koiransa, Sparky, takaisin elävien kirjoihin. Taattuun Burton-tyyliin elokuvassa käsitellään siis synkkiä aiheita ja kuolemaa kepoisella ja liikuttavalla tavalla. Kuoleman ja siihen suhtautumisen lisäksi elokuvan tarina käsittelee ystävyyttä ja sitä, miten kukin löytää elämässä oman reittinsä.

Frankenweenie-elokuva saa ensi-iltansa Suomessa marraskuun alussa.

Lähteet: BBC