Hyppää pääsisältöön

Avoin tarina 3: Aika paha

Oppilasta kiusataan
Kuka pelastaa Villen tarinassa Aika paha ja mitä sitten tapahtuu? Kuva: Otso Reunanen Oppilasta kiusataan Kuva: Otso Reunanen kiusaaminen,koulut,nuoret,kiusaajat

Näin tehtiin kohtaus tarinaan Aika paha. Seuraamme kohtauksen tekoa alkuperäisestä koululaisen kirjoittamasta tarinan osasta valmiiseen lyhytelokuvan kohtaukseen asti.

Alkuperäinen tarina (lainaus) 

(Kirjoittaja on 14 v. poika)
-Voi Lauri sä oot niin munapää konttaa koloos ja tukehdu sinne.
Mua pidellyt poika päästi otteensa irti ja meni Laurin viereen. Lauri yritti vastata jotain Jennalle mutta ei pystyny. Jenna kääntyi tummat hiukset hulmuten.
-Ei kai tää oo ohi? Lauri huus sille.
-Joo että sano moro nyt voi olla viimeisiä sanojas mitä kuuntelen. Mut oli unohdettu kokonaan ja Lauriki lähti pois pihalta. Laurilla oli ollu vähän aikaa koulun nätein tyttö. Aika paha.

 Käsikirjoitus (lainaus)   

KOULUN PIHA EXT.
Luokka on kerääntynyt tappelijoiden ympärille ringiksi.

JENNA
Voi Lauri sä oot niin munapää konttaa koloos ja tukehdu sinne.

Villeä pidellyt poika päästää otteensa irti.  Jenna repii kaulastaan kaulakorun ja heittää sen Laurin jalkoihin.

LAURI  (Jennalle)
Ei kai tää oo ohi?

JENNA  (Laurille)
Ai me vai? Joo! Sano moro nyt! Nää voi olla viimisiä sanojas mitä suostun kuuntelee.

LAURI
-
Lauri yrittää vastata jotain Jennalle mutta ei pysty. Jenna kääntyy tummat hiukset hulmuten pois. Lauri ja jengi lähtevät hävinneinä ja nöyryytettyinä pois, Jenna porukoineen voittajana. Ville nousee ylös ja poistuu.

KERTOJA
Mut oli unohdettu kokonaa ja Lauriki lähti pois pihalta. Laurilla oli ollu vähän aikaa koulun nätein tyttö. Aika paha.

 

Kohtausta kuvataan

Valmis kohtaus

Kokonainen jakso

Tutustu tarinan henkilöihin ja katso kokonainen jakso

Alkuperäinen tarina (lainaus).14-vuotiaan pojan kirjoittama tarina kertoo ironisella tyylillä päähenkilö Villen piinasta kiusaaja-Laurin ja tämän jengin kynsissä.

Alkuperäinen tarina (lainaus).14-vuotiaan pojan kirjoittama tarina kertoo ironisella tyylillä päähenkilö Villen piinasta kiusaaja-Laurin ja tämän jengin kynsissä.Alkuperäinen tarina (lainaus).14-vuotiaan pojan kirjoittama tarina kertoo ironisella tyylillä päähenkilö Villen piinasta kiusaaja-Laurin ja tämän jengin kynsissä.
Käsikirjoitus (lainaus). Tv-toteutuksen dramatisoinnissa on haluttu kunnioittaa kunkin kirjoittajan luomaa tunnelmaa, tyyliä ja yksityiskohtia – repliikkejä myöten.

Käsikirjoitus (lainaus). Tv-toteutuksen dramatisoinnissa on haluttu kunnioittaa kunkin kirjoittajan luomaa tunnelmaa, tyyliä ja yksityiskohtia – repliikkejä myöten. Käsikirjoitus (lainaus). Tv-toteutuksen dramatisoinnissa on haluttu kunnioittaa kunkin kirjoittajan luomaa tunnelmaa, tyyliä ja yksityiskohtia – repliikkejä myöten.
Kuvasuunnittelu. Millä tavalla tämä tarina tulisi kertoa? Alkuperäisessä kertomuksessa oli runsaasti humoristisia piirteitä yhdistettynä vakavaan kiusaamisaiheeseen.

Kuvasuunnittelu.Millä tavalla tämä tarina tulisi kertoa? Alkuperäisessä kertomuksessa oli runsaasti humoristisia piirteitä yhdistettynä vakavaan kiusaamisaiheeseen. Kuvasuunnittelu. Millä tavalla tämä tarina tulisi kertoa? Alkuperäisessä kertomuksessa oli runsaasti humoristisia piirteitä yhdistettynä vakavaan kiusaamisaiheeseen.
Kuvasuunnittelu.Työryhmä kehitti elokuvalle kokeilemalla sarjakuvamaisen ja tyylitellyn visuaalisen ilmeen. Se tukisi tarinan ironisia sävyjä.

Kuvasuunnittelu.Työryhmä kehitti elokuvalle kokeilemalla sarjakuvamaisen ja tyylitellyn visuaalisen ilmeen. Se tukisi tarinan ironisia sävyjä.Kuvasuunnittelu.Työryhmä kehitti elokuvalle kokeilemalla sarjakuvamaisen ja tyylitellyn visuaalisen ilmeen. Se tukisi tarinan ironisia sävyjä.
 Kuvasuunnittelu.Kuvakerronnassa päätetään käyttää erikoisia ja liioittelevia kuvakulmia.

Kuvasuunnittelu. Kuvakerronnassa päätetään käyttää erikoisia ja liioittelevia kuvakulmia. Kuvasuunnittelu.Kuvakerronnassa päätetään käyttää erikoisia ja liioittelevia kuvakulmia.
Kuvakäsikirjoitus (lainaus). Kuvausryhmän kaikkien jäsenten on helpompi hahmottaa, mitä ollaan tekemässä, jos kuvakäsikirjoituksen mukaisia kuvia on ehditty piirtää paperille.

Kuvakäsikirjoitus (lainaus). Kuvausryhmän kaikkien jäsenten on helpompi hahmottaa, mitä ollaan tekemässä, jos kuvakäsikirjoituksen mukaisia kuvia on ehditty piirtää paperille.Kuvakäsikirjoitus (lainaus). Kuvausryhmän kaikkien jäsenten on helpompi hahmottaa, mitä ollaan tekemässä, jos kuvakäsikirjoituksen mukaisia kuvia on ehditty piirtää paperille.
 Puvustus.Tarinan jengit päätettiin esittää karikatyyrimäisesti yhteneväisissä asuissa. Jennan tyttöjengi on harjoituksissa ja sovituksissa ennen hameiden värjäystä ja kampauksia.

Puvustus.Tarinan jengit päätettiin esittää karikatyyrimäisesti yhteneväisissä asuissa. Jennan tyttöjengi on harjoituksissa ja sovituksissa ennen hameiden värjäystä ja kampauksia. Puvustus.Tarinan jengit päätettiin esittää karikatyyrimäisesti yhteneväisissä asuissa. Jennan tyttöjengi on harjoituksissa ja sovituksissa ennen hameiden värjäystä ja kampauksia.
Puvustus ja sovitus. Laurin jengi on harjoituksissa kokeilemassa rooliasuja.

Puvustus ja sovitus. Laurin jengi on harjoituksissa kokeilemassa rooliasuja. Puvustus ja sovitus. Laurin jengi on harjoituksissa kokeilemassa rooliasuja.
Kuvaus. Jennan roolihahmon ihanuutta (Villen silmissä) korostamaan päätettiin käyttää tuulikonetta ja taivasta kuvaavaa taustavalokuvafondia.

Kuvaus. Jennan roolihahmon ihanuutta (Villen silmissä) korostamaan päätettiin käyttää tuulikonetta ja taivasta kuvaavaa taustavalokuvafondia.Kuvaus. Jennan roolihahmon ihanuutta (Villen silmissä) korostamaan päätettiin käyttää tuulikonetta ja taivasta kuvaavaa taustavalokuvafondia.
Kuvaus. Jennan (Eeva Kääpä) roolia varten näyttelijän hiukset pidennettiin ja värjättiin tummemmiksi.Äänitys. Äänisuunnittelija ja äänittäjä valmiina kuvausiin. Etualalla on tuulelta suojattu mikrofoni puomilla(varrella) ja neljä langatonta mikrofonia valmiina piiloitettaviksi näyttelijöihin.Kuva: Otso Reunanenn

Kuvaus. Jennan (Eeva Kääpä) roolia varten näyttelijän hiukset pidennettiin ja värjättiin tummemmiksi.Kuva: Otso ReunanenKuvaus. Jennan (Eeva Kääpä) roolia varten näyttelijän hiukset pidennettiin ja värjättiin tummemmiksi.Äänitys. Äänisuunnittelija ja äänittäjä valmiina kuvausiin. Etualalla on tuulelta suojattu mikrofoni puomilla(varrella) ja neljä langatonta mikrofonia valmiina piiloitettaviksi näyttelijöihin.Kuva: Otso Reunanenn
Ohjaus. Paikalla voi olla paljon avustajia, näyttelijöitä ja kuvausryhmän jäseniä.Tilanne voi olla joskus hieman kaoottinen. Ohjaaja on työnjohtaja, joka tietää miksi kukin henkilö on paikalla ja mihin pyritään.Kuva: otso Reunanen

Ohjaus. Paikalla voi olla paljon avustajia, näyttelijöitä ja kuvausryhmän jäseniä.Tilanne voi olla joskus hieman kaoottinen. Ohjaaja on työnjohtaja, joka tietää miksi kukin henkilö on paikalla ja mihin pyritään.Kuva: otso ReunanenOhjaus. Paikalla voi olla paljon avustajia, näyttelijöitä ja kuvausryhmän jäseniä.Tilanne voi olla joskus hieman kaoottinen. Ohjaaja on työnjohtaja, joka tietää miksi kukin henkilö on paikalla ja mihin pyritään.Kuva: otso Reunanen
Harjoitukset. Varsinkin tappelukohtaukset vaativat useita harjoituksia ennen kameran eteen tuloa.

Harjoitukset. Varsinkin tappelukohtaukset vaativat useita harjoituksia ennen kameran eteen tuloa.Harjoitukset. Varsinkin tappelukohtaukset vaativat useita harjoituksia ennen kameran eteen tuloa.
Kuvaus.Nopeaksi toiminnaksi leikattavat kohtaukset on kuvattava kärsivällisesti pala palalta pienissä pätkissä. Kaikki on huijausta. Ketään ei oikeasti vahingoiteta.

Kuvaus.Nopeaksi toiminnaksi leikattavat kohtaukset on kuvattava kärsivällisesti pala palalta pienissä pätkissä. Kaikki on huijausta. Ketään ei oikeasti vahingoiteta.Kuvaus.Nopeaksi toiminnaksi leikattavat kohtaukset on kuvattava kärsivällisesti pala palalta pienissä pätkissä. Kaikki on huijausta. Ketään ei oikeasti vahingoiteta.
Äänitys. Äänisuunnittelija ja äänittäjä valmiina kuvausiin. Etualalla on tuulelta suojattu mikrofoni puomilla(varrella) ja neljä langatonta mikrofonia valmiina piiloitettaviksi näyttelijöihin.Kuva: Otso Reunanen

Äänitys. Äänisuunnittelija ja äänittäjä valmiina kuvausiin. Etualalla on tuulelta suojattu mikrofoni puomilla(varrella) ja neljä langatonta mikrofonia valmiina piiloitettaviksi näyttelijöihin.Kuva: Otso ReunanenÄänitys. Äänisuunnittelija ja äänittäjä valmiina kuvausiin. Etualalla on tuulelta suojattu mikrofoni puomilla(varrella) ja neljä langatonta mikrofonia valmiina piiloitettaviksi näyttelijöihin.Kuva: Otso Reunanen
Kuvaus. Vaakatasossa liikkuvaa kuvaa varten on rakennettava rata, jonka päällä kamera saadaan tasaisesti liikkumaan.

Kuvaus. Vaakatasossa liikkuvaa kuvaa varten on rakennettava rata, jonka päällä kamera saadaan tasaisesti liikkumaan.Kuvaus. Vaakatasossa liikkuvaa kuvaa varten on rakennettava rata, jonka päällä kamera saadaan tasaisesti liikkumaan.
Kuvaus. Tuotantokoordinaattori pitää kirjaa kuvaotoksista.

Kuvaus. Tuotantokoordinaattori pitää kirjaa kuvaotoksista.Kuvaus. Tuotantokoordinaattori pitää kirjaa kuvaotoksista.

 Kuvaus. Viimeistä kuvaa varten kamera on viety auton katolle.

Kuvaus. Viimeistä kuvaa varten kamera on viety auton katolle. Kuvaus. Viimeistä kuvaa varten kamera on viety auton katolle.

Avoin tarina -sarjan tekijät

Avoin tarina 1 JIMI

Jimi - Eeli Koskin
Äiti - Elena Leeve
Rami - Panu Vauhkonen
Opettaja Marja-Leena - Leena Nuora
Tuomo - Juri Laamanen
Minna - Sandra Sippola
Tanja - Sandra Abbasi
Kouluavustaja - Assi Laitila
Äidin veli - Riku Korhonen

Avoin tarina 2 UUSPERHE

Veeti - Veikko Milton
Äiti - Minna Puolanto
Petri - Antti Laukkarinen

Avoin tarina 3 AIKA PAHA

Ville - Akseli Manninen
Lauri - Tino Lainisalo
Juuso - Eero Menna
Juusto - Matias Pajula
Jenna - Eeva Kääpä
Opettaja - Riku Korhonen

Avoin tarina 4 VAAHTERANLEHTI

Mari - Emilia Rajaste
Santeri - Jaakko Kaltio
Äiti – Liisa - Anu Koskinen
Äiti – Pernilla - Cecilé Orblin
Tiia - Ria Holstein
Suvi - Kirsikka Kotilainen
Minttu - Anna Ojala

Avoin tarina 5 KATSEITA

Iiris - Saara Talka
Ilona - Pinja Ruuth
Mira - Emma Taitonen
Jenni - Veera Myyryläinen
Milla - Linda Kojo
Miia - Roosa Tyrmi

Juontaja - Saana Ranta

Tarinoiden valinta - Harto Hänninen, Sirpa Kähkönen, Tuula Rajavaara

Dramaturginen konsultointi - Leena Kemppi

Valaisijat - Kimmo Kaltio, Juice Leskinen, Esa Pohjolainen, Jani Raatikainen, Pasi Takula

Kamera-assistentit - Juha Kuhmola, Eero Poskela, Otso Reunanen, Mari Sinkkanen

Äänitarkkailijat - Petri Kettunen, Petrus Rapo, Matti Seppänen, Sanna Vuorinen

Tuotantokoordinaattori - Paula Saihila

Tuotantoavustaja - Markus Holste

Naamioitsija - Tarja Nylander

Pukusuunnittelija - Tarja Pieniniemi

Tuotantojärjestäjä - Susanna Lavonen

Lavastaja - Teija Vilkkovaara

Lavasteet - YLE Lavastamo

Kuvaaja - Hannu Kettunen

Graafikot - Teemu Kokkonen, Kirsi Kukkurainen

Leikkaaja - Sari Vaskio

Värimäärittelijä - Marcus Lönnqvist

Musiikki - Tapani Rinne

Musiikin tekninen toteutus - Konsta Mikkonen

Äänisuunnittelijat - Tomi Dahlman, Ari-Pekka Heikkinen, Mikko Mäkeläinen

Dramaturgi ja ohjaaja - Tuula Rajavaara

Tuottaja - Mirja Holste

Kiitokset kaikille kirjoittajille ja yhteistyökouluille sekä tukijoille - Pentti Arajärvi, Opetushallitus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Rauhankasvatusinstituutti, Suomen Unicef

Nettitoimitus - Timo Heikkinen, Minna Lusa, Raili Löyttyniemi, Sanna Vilmusenaho

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?