Hyppää pääsisältöön

Avoin tarina 4: Vaahteranlehti

Suomalainen perhe
Vaahteranlehti on tarina, joka kertoo tytöstä Marista (Emilia Rajaste), jolla on sateenkaariperhe eli kaksi äitiä ( Anu Koskinen ja Cécile Orblin), heräävä murrosikä ja deitti leffateatterissa. Kuva: Hannu Kettunen Suomalainen perhe Kuva: Hannu Kettunen perhe,Suomi

Näin tehtiin kohtaus tarinaan Vaahteranlehti. Seuraamme kohtauksen tekoa alkuperäisestä koululaisen kirjoittamasta tarinan osasta valmiiseen lyhytelokuvan kohtaukseen asti.

Alkuperäinen tarina (lainaus) 

(Kirjoittaja on 14 v. tyttö)
Santeri istui kahvilan nurkkapöydässä ja odotti Maria. Hänen edessään oli kaksi kuppia kaakaota, joista toisesta Santeri hörppi silloin tällöin. Mari tuli istumaan Santerin pöytään ja maistoi kaakaota. Se oli jo jäähtynyt, mutta Mari ei välittänyt siitä vaan kiitti Santeria. Hän oli kotona päättänyt kertoa vanhemmistaan, koska ei halunnut asian enää vaivaavan häntä. Mutta vasta elokuvan jälkeen, Mari oli ajatellut. jokin sai hänet toimimaan toisin. Mari kertoi asian Santerille, joka kuunteli hämmästyneenä. Eihän asia nyt niin iso juttu ollut, Mari ajatteli, mutta vaihtoi puheenaihetta. Asiaan ei palattu vaan he lähtivät kävelemään elokuvateatteria kohti. Santeri halusi käydä vessassa ennen elokuvan alkua, vaikka mainokset pyörivät jo salissa. Mari meni jo edeltä istumaan paikalleen ja elokuva alkoi.

Käsikirjoitus (lainaus)

ELOKUVATEATTERIN KAHVILA INT.    
Santeri istuu kahvilan nurkkapöydässä ja odottaa Maria. Hänen edessään on kaksi kuppia kaakaota. Mari menee istumaan kuulokkeet päässä Santerin pöytään ja maistaa kaakaota. Kaikkea Marin puhumaa ei kuule hyvin. Elokuvateatterin aulassa on porukkaa ja ohikulkijoita.

MARI
Kiitos!

SANTERI
Noo…Mä muistin et sä tykkäät just minttukaakaosta…

MARI
Tota…  mä ajattelin et mä puhun täst vast tän leffan jälkeen, mut sama se ku ei tää kummiskaan sillee oo nii ihmeellist mä en oo vaan sattunu ottamaan puheeks et …..mä en tajuu et miks en oo muuten puhunu… nii… mut….tai ehkä sä oot tiennykki, mut mun perheessä on siis aina ollut kaks äitiii niinku ne on kasvattanu mut yhessä ja niin sillee …(puhe jatkuu)

KERTOJA
Mä en tajuu mite mä en oo kertonu mun vanhemmist koskaa Santerille…ehkä mä oon vaa pelänny miten se reagois….mut kylhä Santeri tajuu…eihän tää oo ees mikää iso juttu..

Santeri katsoo takaisin hämmästyneen oloisena. Mari ottaa kuulokkeet korviltaan ja laittaa ne Santerille, joka ei ehdi sanoa mitään.

MARI
Hei tää on se hieno biisi mist mä kerroin!

SANTERI
-
Istuvat hiljaa hetken, Santerilla on kuulokkeet. Mari  juo intensiivisesti kaakaota ja tuijottaa Santeria. Ihmiset alkavat liikehtiä ovelle.

MARI (äänettömästi , ilmehtien suullaan)
Pitäiskö meidän jo mennä?

SANTERI
Jep.
   
Santeri antaa kuulokkeet pois ja lähtee kohti vessoja ja Mari kohti salia.   

SANTERI
Hei, mä käyn viel tuol veskissä..

MARI
Mä katon jo paikat… (huutaa perään): vika rivi sit…..   

Kohtausta kuvataan

Valmis kohtaus

Kokonainen jakso

Tutustu tarinan henkilöihin ja katso kokonainen jakso

Alkuperäinen tarina (lainaus) on 14 vuotiaan tytön kirjoittama.

Alkuperäinen tarina (lainaus) on 14 vuotiaan tytön kirjoittama.Alkuperäinen tarina (lainaus) on 14 vuotiaan tytön kirjoittama.
Käsikirjoitus (lainaus) Käsikirjoitusta muokataan jokaisessa harjoituksessa sopivaksi näyttelijöiden suuhun.

Käsikirjoitus (lainaus) Käsikirjoitusta muokataan jokaisessa harjoituksessa sopivaksi näyttelijöiden suuhun.Käsikirjoitus (lainaus) Käsikirjoitusta muokataan jokaisessa harjoituksessa sopivaksi näyttelijöiden suuhun.
Vaahteranlehden visuaalinen maailma jaettiin kahtia. Lapsuuteen viittaavat takaumat ovat värimaailmaltaan erilaiset, karkkisemmat, kuin reaalimaailmaan sijoittuvat kohtaukset.

Vaahteranlehden visuaalinen maailma jaettiin kahtia. Lapsuuteen viittaavat takaumat ovat värimaailmaltaan erilaiset, karkkisemmat, kuin reaalimaailmaan sijoittuvat kohtaukset.Vaahteranlehden visuaalinen maailma jaettiin kahtia. Lapsuuteen viittaavat takaumat ovat värimaailmaltaan erilaiset, karkkisemmat, kuin reaalimaailmaan sijoittuvat kohtaukset.
Kuvauspaikka. Tarinan leffateatterikohtaus kuvataan Kino Myyrissä.

Kuvauspaikka. Tarinan leffateatterikohtaus kuvataan Kino Myyrissä. Kuvauspaikka. Tarinan leffateatterikohtaus kuvataan Kino Myyrissä.
Avustajat. Leffateatterikohtauksessa avustajina toimii Kilterin koulun yhdeksäsluokka. Jokainen ohikulkija on etukäteen suunniteltu liike-elementti kuvassa eikä juuri mikään ole sattumaa.

Avustajat. Leffateatterikohtauksessa avustajina toimii Kilterin koulun yhdeksäsluokka. Jokainen ohikulkija on etukäteen suunniteltu liike-elementti kuvassa eikä juuri mikään ole sattumaa.Avustajat. Leffateatterikohtauksessa avustajina toimii Kilterin koulun yhdeksäsluokka. Jokainen ohikulkija on etukäteen suunniteltu liike-elementti kuvassa eikä juuri mikään ole sattumaa.
Keskittymistä vaativa suoritus edessä: paljon tekstiä ulkoa osattavaksi.... Marin roolissa on Emilia Rajaste.

Keskittymistä vaativa suoritus edessä: paljon tekstiä ulkoa osattavaksi.... Marin roolissa on Emilia Rajaste.Keskittymistä vaativa suoritus edessä: paljon tekstiä ulkoa osattavaksi.... Marin roolissa on Emilia Rajaste.
Näyttelijät valmistautuvat kohtaukseen hiukset pystyssä. Santerin roolissa on Jaakko Kaltio.

Näyttelijät valmistautuvat kohtaukseen hiukset pystyssä. Santerin roolissa on Jaakko Kaltio.Näyttelijät valmistautuvat kohtaukseen hiukset pystyssä. Santerin roolissa on Jaakko Kaltio.

Kuvaus. Liikkuvaa ja tiivistyvää kuvaa varten kameralle rakennetaan rata, jonka päällä kuvaajakin on kyydissä.

Kuvaus. Liikkuvaa ja tiivistyvää kuvaa varten kameralle rakennetaan rata, jonka päällä kuvaajakin on kyydissä.Kuvaus. Liikkuvaa ja tiivistyvää kuvaa varten kameralle rakennetaan rata, jonka päällä kuvaajakin on kyydissä.

Avoin tarina -sarjan tekijät

Avoin tarina 1 JIMI

Jimi - Eeli Koskin
Äiti - Elena Leeve
Rami - Panu Vauhkonen
Opettaja Marja-Leena - Leena Nuora
Tuomo - Juri Laamanen
Minna - Sandra Sippola
Tanja - Sandra Abbasi
Kouluavustaja - Assi Laitila
Äidin veli - Riku Korhonen

Avoin tarina 2 UUSPERHE

Veeti - Veikko Milton
Äiti - Minna Puolanto
Petri - Antti Laukkarinen

Avoin tarina 3 AIKA PAHA

Ville - Akseli Manninen
Lauri - Tino Lainisalo
Juuso - Eero Menna
Juusto - Matias Pajula
Jenna - Eeva Kääpä
Opettaja - Riku Korhonen

Avoin tarina 4 VAAHTERANLEHTI

Mari - Emilia Rajaste
Santeri - Jaakko Kaltio
Äiti – Liisa - Anu Koskinen
Äiti – Pernilla - Cecilé Orblin
Tiia - Ria Holstein
Suvi - Kirsikka Kotilainen
Minttu - Anna Ojala

Avoin tarina 5 KATSEITA

Iiris - Saara Talka
Ilona - Pinja Ruuth
Mira - Emma Taitonen
Jenni - Veera Myyryläinen
Milla - Linda Kojo
Miia - Roosa Tyrmi

Juontaja - Saana Ranta

Tarinoiden valinta - Harto Hänninen, Sirpa Kähkönen, Tuula Rajavaara

Dramaturginen konsultointi - Leena Kemppi

Valaisijat - Kimmo Kaltio, Juice Leskinen, Esa Pohjolainen, Jani Raatikainen, Pasi Takula

Kamera-assistentit - Juha Kuhmola, Eero Poskela, Otso Reunanen, Mari Sinkkanen

Äänitarkkailijat - Petri Kettunen, Petrus Rapo, Matti Seppänen, Sanna Vuorinen

Tuotantokoordinaattori - Paula Saihila

Tuotantoavustaja - Markus Holste

Naamioitsija - Tarja Nylander

Pukusuunnittelija - Tarja Pieniniemi

Tuotantojärjestäjä - Susanna Lavonen

Lavastaja - Teija Vilkkovaara

Lavasteet - YLE Lavastamo

Kuvaaja - Hannu Kettunen

Graafikot - Teemu Kokkonen, Kirsi Kukkurainen

Leikkaaja - Sari Vaskio

Värimäärittelijä - Marcus Lönnqvist

Musiikki - Tapani Rinne

Musiikin tekninen toteutus - Konsta Mikkonen

Äänisuunnittelijat - Tomi Dahlman, Ari-Pekka Heikkinen, Mikko Mäkeläinen

Dramaturgi ja ohjaaja - Tuula Rajavaara

Tuottaja - Mirja Holste

Kiitokset kaikille kirjoittajille ja yhteistyökouluille sekä tukijoille - Pentti Arajärvi, Opetushallitus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Rauhankasvatusinstituutti, Suomen Unicef

Nettitoimitus - Timo Heikkinen, Minna Lusa, Raili Löyttyniemi, Sanna Vilmusenaho

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?