Hyppää pääsisältöön

Avoin tarina 5: Katseita

Viimeisessä tarinassa ”Katseita” tarkkailijatyttö analysoi tyttöjen välistä vallan käyttöä: kiusattavia ja kiusaajia koulun pihalla. Kuva: Otso Reunanen

Näin tehtiin kohtaus tarinaan Katseita. Seuraamme kohtauksen tekoa alkuperäisestä koululaisen kirjoittamasta tarinan osasta valmiiseen lyhytelokuvan kohtaukseen asti.

Alkuperäinen tarina (lainaus)

(Kirjoittaja on 13 v. tyttö)

Minun teki pahaa katsoa, kuinka he kerta toisensa jälkeen nolasivat hänet ja nöyryyttivät häntä. Ja kaiken tämän aikanakaan Ilona ei ymmärtänyt, että hänestä ei pidetty. Hän pysyi sinnikkäästi katoksessa, vaikka sai osakseen niin hirveää kohtelua, että luulisi jokaisen kastuvan mielummin kuin sietävän sellaista. Mutta Ilona sinnitteli.

Oikeastaan ymmärsin, miksi Ilonasta ei pidetty. Tämä kuulostaa kyllä omituiselta, olinhan itsekin samassa tilanteessa kuin hän. Mutta häntä oli helppo pitää ärsyttävänä. Ensinnäkin, hänellä oli tapana takertua niihin ihmisiin joita hän piti ystävinään. Ja hän roikkui niin kauan, kunnes sai sellaisen iskun josta ei heti toipuisi. Juuri sitä tyttöporukka yritti hänelle antaa, tosin sen menetelmät olivat aivan liian kesyjä karkoittamaan Ilonaa.

Käsikirjoitus (lainaus) 

KOULUN PIHA EXT.
Sataa. Iiris on seinän vierellä. Ilona kävelee ohi mennäkseen katokseen. Ilonalla on sateenvarjo.
Tyttöporukka Miran johdolla pilailee taas Ilonan kustannuksella. He jälleen matkivat Ilonan hattumuotia tai kävelytyyliä. Ilona yrittää nauraa mukana.Kiusaamisessa on nyt kuitenkin sävyero. Kiusaaminen on nyt kovempaa ja kovaäänisempää.

KERTOJA
Miun teki pahaa kattoo, kuin ne uuestaa ja uuestaa nolas Ilonan ja nöyryytti. Ja koko aikana Ilona ei tajunnu, et siit ei tykätty. Luulis jokasen kastuvan mieluummi ku sietävän tuommosta. Mut Ilona sinnitteli.

Oikeastaa mie tiesin, miks Ilonast ei tykätty. Olinha mie itekkii samas tilantees ku se. Ilonaa oli helppo pitää ärsyttävänä. Sil oli tapana ain takertuu niihi, joit se piti ystävinää. Ja sit se riippu ja roikku niin kaua et sai sellaise isku mistä ei heti toipunu.

Juuri sitä iskuu Mira ja kumppanit  yritti sille taas antaa, tosin niitten menetelmät oli iha liia kesyi karkoittamaa Ilonaa.

Kohtausta kuvataan

Valmis kohtaus

Kokonainen jakso

Tutustu jakson henkilöihin ja katso kokonainen jakso Avoimen tarinan sivuilta.

Avoin tarina: Katseita (30 min)

Alkuperäinen tarina (lainaus). Alkuperäisen tarinan on kirjoittanut 13 -vuotias tyttö.

Alkuperäinen tarina (lainaus). Alkuperäisen tarinan on kirjoittanut 13 -vuotias tyttö.Alkuperäinen tarina (lainaus). Alkuperäisen tarinan on kirjoittanut 13 -vuotias tyttö.
Ennakkotutkimus. Etsitään juuri oikeanlaista katosta sopivassa ympäristössä.

Ennakkotutkimus. Etsitään juuri oikeanlaista katosta sopivassa ympäristössä.Ennakkotutkimus. Etsitään juuri oikeanlaista katosta sopivassa ympäristössä.
Koekuvaus. Rooleihin etsitään parhaita näyttelijöitä.

Koekuvaus. Rooleihin etsitään parhaita näyttelijöitä.Koekuvaus. Rooleihin etsitään parhaita näyttelijöitä.
…ja juuri sopivat näyttelijät löytyivät Lappeenrannasta.

…ja juuri sopivat näyttelijät löytyivät Lappeenrannasta.…ja juuri sopivat näyttelijät löytyivät Lappeenrannasta.
Niinpä käsikirjoitus käännettiin paikalliselle murteelle.

Niinpä käsikirjoitus käännettiin paikalliselle murteelle.Niinpä käsikirjoitus käännettiin paikalliselle murteelle.
 Sadekohtaus. Sadekohtausta varten paikalle tilataan Lappeenrannan VPKn palomiehet...

Sadekohtaus. Sadekohtausta varten paikalle tilataan Lappeenrannan VPKn palomiehet... Sadekohtaus. Sadekohtausta varten paikalle tilataan Lappeenrannan VPKn palomiehet...
...tankillinen vettä ja asianmukaiset välineet.

...tankillinen vettä ja asianmukaiset välineet....tankillinen vettä ja asianmukaiset välineet.
Äänisuunnittelijakin on suojannut miksauspöytänsä.

Äänisuunnittelijakin on suojannut miksauspöytänsä.Äänisuunnittelijakin on suojannut miksauspöytänsä.
Kuvaus alkaa kun sade on kohdallaan.

Kuvaus alkaa kun sade on kohdallaan.Kuvaus alkaa kun sade on kohdallaan.
Näyttelijän päälle ruiskutettava vesi on ihan jääkylmää.

Näyttelijän päälle ruiskutettava vesi on ihan jääkylmää.Näyttelijän päälle ruiskutettava vesi on ihan jääkylmää.
.....ihan jääkylmää.

....ihan jääkylmää......ihan jääkylmää.
Näyttelijät lämmittelevät hetken tauolla.

Näyttelijät lämmittelevät hetken tauolla.Näyttelijät lämmittelevät hetken tauolla.
Sitten uudestaan: sade!- kuvaus!-käy!-ole hyvä!

Sitten uudestaan: sade!- kuvaus!-käy!-ole hyvä!Sitten uudestaan: sade!- kuvaus!-käy!-ole hyvä!
Ohjaaja on jäänyt syviin aatoksiin.

Ohjaaja on jäänyt syviin aatoksiin.Ohjaaja on jäänyt syviin aatoksiin.
Ohjaajan mielestä on kuitenkin otettava vielä uudestaan....Okei?

Ohjaajan mielestä on kuitenkin otettava vielä uudestaan....Okei?Ohjaajan mielestä on kuitenkin otettava vielä uudestaan....Okei?
Tunnissa on saatu yksi kuvakulma tehtyä.

Tunnissa on saatu yksi kuvakulma tehtyä.Tunnissa on saatu yksi kuvakulma tehtyä.
Sitten siirrytään kuvaamaan katoksen luo.

Sitten siirrytään kuvaamaan katoksen luoSitten siirrytään kuvaamaan katoksen luo.

Perustuu ohjelmaan: Avoin tarina

Ihminen ja yhteiskunta

 • Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

  Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeelle.

  Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä. Valtionhallinnon kunnianhimoinen tavoite näkyy jo tänä vuonna taloyhtiöissä, kun tupakointikieltoa voidaan hakea asunnon parvekkeelle tai jopa asunnon sisätiloihin. Tupakointikieltoa haetaan kunnalta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Kunta voi määrätä kiellon, vaikka asunnoissa ei tupakoida.

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Kuningaskuluttaja: Testaa, oletko taitava toriostaja

  Torilla hinnat saa ilmoittaa toisin kuin kaupassa.

  Torikaupassa marjojen ja vihannesten hinnat saa ilmoittaa tilavuuden mukaan, toisin kuin tavallisessa kaupassa. Nippuina myytävien vihannesten kilohintaakaan ei tarvitse kertoa. Käytössä on myös mittayksiköitä, joihin marketeissa ei törmää. Tunnetko nämä torikaupan perinteiset mitat ja vakiintuneet tavat?

 • Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Oudot tunteet

  Mikä selittää omituiset kokemukset?

  Miksi jotkut ihmiset sylkevät mustan kissan nähdessään? Entä mistä syntyy déjà vu, kummallinen tuttuuden tunne? Oudot tunteet -sarjassa pohditaan näiden lisäksi myös mm. flow-tilaa, migreeniä, rakastumista, humalaa ja unihalvausta. Mikä selittää nämä monelle niin tutut, mutta omituiset kokemukset?

 • Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

  Kuluttajansuoja koskee myös lakipalveluita.

  Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan, kertoo Kuningaskuluttaja.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Kalliit kulissit

  Miten terveellä pohjalla rahankäyttösi on?

  Viisiosainen ohjelmasarja, joka haastaa nuoret laittamaan oman rahankäyttönsä terveelle pohjalle. Jokaisessa osassa kaksi yhdeksäsluokkalaista kahden nuoren paria saa tehtävän, jonka suoritusta kommentoi ihan oikea Martta.

 • Keisarit ja Suomi

  Viisi keisaria ja viisi erilaista elämäntarinaa.

  Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Vuonna 1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareiden ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?