Hyppää pääsisältöön

Presidentin kanslia: Kohudosentti ja goottilyyrikon Viro-sympatiat

Kiista Viron historiasta rantautui keväällä 2009 myös Suomeen. Sofi Oksasen ja Imbi Pajun kirja neuvostomiehityksestä toi Putin-nuoret protestoimaan Helsinkiin. Presidentin kanslia tarttui aiheeseen ja kohudosentti Bäckman vastasi Bäck-puhelimeen. Kauhistuttavaa kapinajohtajaa Sofi Oksasta ei Venäjän valta tai Suomen presidentin kanslia kuitenkaan saanut vaikenemaan.

Satiiriohjelmassa Presidentin kanslia venäläinen teatteriryhmä Putin-nuoret saapuu Suomeen kirjaimellisesti tekemään historiaa, vai miten se nyt menikään?

Sofi Oksasta ihaileva lehdistöpäällikkö puhaa innoissaan Viro-seminaaria yhdessä kirjailijaidolinsa kanssa. Kollegat varoittavat Oksasen olevan turvallisuusriski, sillä Venäjä seuraa silmä kovana ja koviin otteisiin valmiina Suomen Viro-sympatioita. On aika soittaa Johan Bäckmanille, jolta ei kuitenkaan apua heru kohudosentteja syrjivälle apartheid-valtiolle.

Venäjällä on Suomessa joukkovoiman puutetta ja presidentin kansliallakin on vaikeuksia vaientaa nääntyneeksi gootiksi parjattu Oksanen. Kanslian huolena ovat myös Sanomatalon valtaavat Putin-nuoret, lapualaiset, kohudosentti ja Suomen islamilainen puolue.

Näytteet ovat Elias Koskimiehen ohjaamasta Presidentin kanslian jaksosta maaliskuulta 2009.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto