Hyppää pääsisältöön

Presidentin kanslia: Kohudosentti ja goottilyyrikon Viro-sympatiat

Kiista Viron historiasta rantautui keväällä 2009 myös Suomeen. Sofi Oksasen ja Imbi Pajun kirja neuvostomiehityksestä toi Putin-nuoret protestoimaan Helsinkiin. Presidentin kanslia tarttui aiheeseen ja kohudosentti Bäckman vastasi Bäck-puhelimeen. Kauhistuttavaa kapinajohtajaa Sofi Oksasta ei Venäjän valta tai Suomen presidentin kanslia kuitenkaan saanut vaikenemaan.

Satiiriohjelmassa Presidentin kanslia venäläinen teatteriryhmä Putin-nuoret saapuu Suomeen kirjaimellisesti tekemään historiaa, vai miten se nyt menikään?

Sofi Oksasta ihaileva lehdistöpäällikkö puhaa innoissaan Viro-seminaaria yhdessä kirjailijaidolinsa kanssa. Kollegat varoittavat Oksasen olevan turvallisuusriski, sillä Venäjä seuraa silmä kovana ja koviin otteisiin valmiina Suomen Viro-sympatioita. On aika soittaa Johan Bäckmanille, jolta ei kuitenkaan apua heru kohudosentteja syrjivälle apartheid-valtiolle.

Venäjällä on Suomessa joukkovoiman puutetta ja presidentin kansliallakin on vaikeuksia vaientaa nääntyneeksi gootiksi parjattu Oksanen. Kanslian huolena ovat myös Sanomatalon valtaavat Putin-nuoret, lapualaiset, kohudosentti ja Suomen islamilainen puolue.

Näytteet ovat Elias Koskimiehen ohjaamasta Presidentin kanslian jaksosta maaliskuulta 2009.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä