Hyppää pääsisältöön

Tekstiilisuunnittelija inspiroituu luonnonmateriaaleista ja perinteestä

Tekstiilisuunnittelija Ritva Puotilan töissä korostuvat ympäröivän luonnon ja perinnekäsitöiden merkitys.

Eri vuodenaikojen tarjoama värimaailma antaa tekstiilisuunnittelijalle ideoita moniin töihin. Perinteillä on kuitenkin suurempi merkityksensä.

"Perinteellä on tavattoman tärkeä merkitys työlleni", Puotila tunnustaa.

Hän myös kokee, että kansantaide tukee ja innostaa suomalaista suunnittelijaa. Puotilalle perinteinen tekstiilityyli on rehellisempää ja ja turmeltumattomampaa kuin nykyaikainen tyyli.

Perinteen merkitys Puotilalle näkyy myös hänen mielenkiinnossaan ikivanhaa viljelykasvia pellavaa kohtaan. Pellava on Puotilan mukaan kaunis asia. Ensin vain kasvina, mutta myös kuidun eri muodotkin. Aivina on pellavan hienoin ja kiiltävin osa, rohdin taas "reilu ja runollinen".

Pellava vaatii erinomaisista ominaisuuksistaan huolimatta käsittelyä ennen kuin sitä voidaan käyttää teollisessa tuotannossa. Valkaisu on tehtävä pellavalle aina, vaikka värisävy lopultakin olisi luonnollinen, sillä luonnonväri valkenee helposti pesussa. Valkaisu on välttämätön myös siksi, että saataisiin vaaleita ja puhtaita värejä varsinaisessa värjäyksessä.

Puotila arvostaa pellavassa myös sen "raikkautta" ja "viileää luonnetta", jotka tekevät siitä erinomaisen kodintekstiilin. Onhan pellava myös imukykyinen ja helposti pestävä ja siitä on saatu nykyaikaisin menetelmin hyvin siliävä materiaali.

Teksti: Sirpa Jegorow

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto