Hyppää pääsisältöön

Tekstiilisuunnittelija inspiroituu luonnonmateriaaleista ja perinteestä

Tekstiilisuunnittelija Ritva Puotilan töissä korostuvat ympäröivän luonnon ja perinnekäsitöiden merkitys.

Eri vuodenaikojen tarjoama värimaailma antaa tekstiilisuunnittelijalle ideoita moniin töihin. Perinteillä on kuitenkin suurempi merkityksensä.

"Perinteellä on tavattoman tärkeä merkitys työlleni", Puotila tunnustaa.

Hän myös kokee, että kansantaide tukee ja innostaa suomalaista suunnittelijaa. Puotilalle perinteinen tekstiilityyli on rehellisempää ja ja turmeltumattomampaa kuin nykyaikainen tyyli.

Perinteen merkitys Puotilalle näkyy myös hänen mielenkiinnossaan ikivanhaa viljelykasvia pellavaa kohtaan. Pellava on Puotilan mukaan kaunis asia. Ensin vain kasvina, mutta myös kuidun eri muodotkin. Aivina on pellavan hienoin ja kiiltävin osa, rohdin taas "reilu ja runollinen".

Pellava vaatii erinomaisista ominaisuuksistaan huolimatta käsittelyä ennen kuin sitä voidaan käyttää teollisessa tuotannossa. Valkaisu on tehtävä pellavalle aina, vaikka värisävy lopultakin olisi luonnollinen, sillä luonnonväri valkenee helposti pesussa. Valkaisu on välttämätön myös siksi, että saataisiin vaaleita ja puhtaita värejä varsinaisessa värjäyksessä.

Puotila arvostaa pellavassa myös sen "raikkautta" ja "viileää luonnetta", jotka tekevät siitä erinomaisen kodintekstiilin. Onhan pellava myös imukykyinen ja helposti pestävä ja siitä on saatu nykyaikaisin menetelmin hyvin siliävä materiaali.

Teksti: Sirpa Jegorow