Hyppää pääsisältöön

Urheilukisoja 50-luvun Helsingissä

Paavo Nurmen sekuntikello ja kullattu piikkari.
Paavo Nurmen sekuntikello ja kullattu piikkari. Kuva: Kalle Kultala/YLE Paavo Nurmen sekuntikello ja kullattu piikkari. Kuva: Kalle Kultala/YLE kengät,Paavo Nurmi,Sekuntikello

Sodan aikana seisahduksissa ollut urheilutoiminta elpyi rauhan tultua. Ralliautoilun suosio lisäsi kiinnostusta yleensä moottoriurheiluun. Filmikatsauksissa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita 50-tyyliin - tosin ilman urheiluselostusta.

Suomi-Norja jalkapallo-ottelu 1951

Helsingin olympiastadionilla kuvatussa mustavalkoisessa filmissä ei ole ääntä. Ottelu päättyi 1-1.

Speedwayn SM-kilpailut 1951

Vanhassa filmissä näytetään Speedwayn Suomen-mestaruuskilpailujen kulku vuodelta 1951. Sarjan voitti Yrjö Heikkilä saaden parhaan ajan, mikä Käpylän radalla on ajettu. Kilpailutilanteita ja radan huoltoa. Ei ääntä.

Moottorivenekilpailu Suomi-Ruotsi 1951

Pienillä pikaveneillä ajetussa kilpailussa ovat vastakkain Suomi ja Ruotsi. Mustavalkoinen filmi, jossa ei ole ääntä. 

Valmistautumista Eläintarhan ajoihin

Moottoripyöriä ja kilpa-autoja huolletaan kisoja varten Eläintarhan kentällä. Vanha arkistomateriaali on mustavalkoista eikä sisällä ääntä.

Eläintarhan moottoripyöräkilpailut

Vanha materiaali sisältää moottoripyörien liikkeellelähdön ja ajon kulkua kesäisessä Helsingissä. Ei ääntä.

Eläintarhan ajot äitienpäivänä 11.5.1952, ns. kuoleman kurva. Kuva: Kalle Kultala/Yle.

Eläintarhan ajot äitienpäivänä 11.5.1952, ns. kuoleman kurva. Kuva: Kalle Kultala/Yle.Eläintarhan ajot äitienpäivänä 11.5.1952, ns. kuoleman kurva. Kuva: Kalle Kultala/Yle.
Eläintarhan ajot 1950-luvulla. Kuva: Kalle Kultala/Yle.

Eläintarhan ajot 1950-luvulla. Kuva: Kalle Kultala/Yle.Eläintarhan ajot 1950-luvulla. Kuva: Kalle Kultala/Yle.
Eläintarhan ajot 13.5.1951, moottoripyöräkilpailut. Kuva: Kalle Kultala/Yle.

Eläintarhan ajot 13.5.1951, moottoripyöräkilpailut. Kuva: Kalle Kultala/Yle.Eläintarhan ajot 13.5.1951, moottoripyöräkilpailut. Kuva: Kalle Kultala/Yle.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?