Hyppää pääsisältöön

Pullantuoksuista anarkismia WÄRK:Festeillä

Martoista tulee helposti mieleen kotitalousneuvot, pitsireunaiset essut ja tahranpoistovinkit. Mutta mitä ovat Anarkistimartat?

Anarkistimarttojen Maria Paananen // Kuva: WÄRK:Fest Flickr / kyrandesa

- Anarkistimartoissa kannatetaan perinteisiä arjen arvoja, mutta halutaan tuoda martoista sitä erilaista puolta esiin. Ei naisen kuva ole se perinteinen, että meidän pitää kokata kiltisti siinä fiftarimekossa kotona, vaan ollaan tasa-arvoisia, ja kaikki miehet ja naiset on tervetulleita, seksuaalisella suuntautumisella ei ole mitään väliä. Tärkein ajatus on yhdessä tekeminen, sanoo Anarkistimarttojen Maria Paananen.

Anarkistimartat on viisi vuotta vanha yhdistys, jonka jäsenten ikäjakauma on suuri. Paananen kertookin, että yhdistyksen toiminnassa yhdistyvät vanhempien ja nuorempien sukupolvien tiedot. Siinä missä vanhempi väki opettaa kehräämään lankaa ja jakaa isoäidin tietotaitoa, nuoremmalta sukupolvelta tulee uusia ideoita. Paananen kertoo, että viime vuosien itsetekemisen buumi on näkynyt yhdistyksessä jäsenmäärän kasvuna.

- Nykyään, jos olet itse tehnyt jotain, sitä arvostetaan, Paananen sanoo.

WÄRK:Festin ideana on koota saman katon alle erilaisia omin käsin värkkääjiä.

- Ihanaa, ettei nämä ole käsityömessut eikä IT-messut, vaan täällä on kaikki yhdessä. Kiva nähdä, mitä täällä on. Ensi vuodeksi voisi ehkä suunnitella jotain yhteistä – voitais vaikka virkata vaatteita jollekin 3D-printatulle ukkelille, Paananen suunnittelee.

WÄRK:Fest Helsingin Kaapelitehtaalla vielä tänään, sunnuntaina, kello 18 saakka.

Lähteet: YleX