Hyppää pääsisältöön

Absoluuttinen totuus: Paljonko tuopissa kannattaa olla juomaa, jottei se läikkyisi syliin?

YleX Etusivun viikoittaisessa Absoluuttinen totuus -tiedesarjassa otetaan tällä kertaa selvää, mikä on optimaalinen oluen määrä tuopissa, mikäli ei halua töytäisytilanteessa juomia syliinsä.

Olutlasi // Kuva: Creative Commons

Absoluuttisen totuuden Ronja ja Ilkka ovat kaikkien kömpelöiden asialla ja kaatelevat tuoppeihin eri määriä olutta.

- Meillä on kolme tuoppia, yksi täynnä olutta, yksi puolillaan ja yhdessä on yksi kolmasosa. Painopiste määrää, pysyykö asiat pystyssä vai ei. Kun painopisteen kautta menevä suora menee ohi tukipinnasta, tuoppi kaatuu. Tyhjässä tuopissa se on suurin piirtein tässä puolivälissä, Ilkka selostaa.

Tiedetoimittajat havainnollistavat töytäisyjä työntämällä tuoppeja. Ronja ryhtyy työntämään aluksi täyttä tuoppia toisesta reunasta.

- Ennen kuin tämä lopulta kaatuu, se läikkyy tuopista yli. Puolikas menee pidemmälle, se palautuu vielä aika kaukaa pystyyn. Paremmin se pärjäsi kuin täysinäinen. Tämä missä on noin 1,5 desiä, ei pärjännyt yhtä hyvin kuin puolikas, Ronja havainnoi.

Testissä saatiin melko selvät erot nesteen määrän vaikutuksesta oluen läikkymiseen. Testin perusteella 2,5 desiä on paras määrä olutta, jotta se pysyisi pystyssä.

- Oli sitten optimisti tai pessimisti, puolillaan oleva tuoppi on ainakin vakaimmillaan, Ilkka päättää.

Kuuntele Ilkan painopisteen sijaintiin perustuva teoria alta!

Lähteet: YleX Etusivu