Hyppää pääsisältöön

Miten 30-vuotias E.T. oikeasti soittaisi kotiin?

Steven Spielbergin koko perheen avaruuselokuva täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Elokuvassa sympaattinen avaruusolento ottaa yhteyttä lajitovereihinsa itse rakennetulla härpäkkeellä.

E.T. // Kuva: Amblin Entertainment

Vuonna 1982 ilmestynyt E.T. -elokuva oli ilmestyessään menestys. Leffa voitti neljä Oscar-palkintoa, ja se tuotti maailmanlaajuisesti yli 600 miljoonaa euroa. Elokuvassa sympaattinen avaruusolento liittoutuu Henry Thomasin ja Drew Barrymoren esittämien maan lasten kanssa, ja yrittää näiden avustuksella ottaa yhteyttä avaruuskavereihinsa päästäkseen takaisin kotiin. Yhteydenotto tapahtuu itse kyhätyllä, elektronisesta lelusta, alumiinista ja taloustarvikkeista koostetusta laitteesta. Miten avaruusolentoihin oikeasti otettaisiin yhteyttä?

Kommunikaatio fyysisellä viestillä

Vuonna 1977 laukaistut Voyager -luotaimet pitävät sisällään kullalla päällystetyt kuparilevyt, jotka pitävät sisällään kuvia, musiikkia ja ääniä maapallolta. Mikäli joku maan ulkopuolinen älyllinen olento löytää levyt, se tarvitsee ääniä kuunnellakseen vinyylisoittimen. Eri kielet ovat levyillä hienosti edustettuina. Heipat avaruuden asukeille heitetään mm. turkin ja heprean kielellä. Levyillä kysytään myös kiinaksi, ovatko levyn kuuntelijat syöneet hyvin. Levyjen kansiin on kaiverrettu tiedot aurinkokuntamme sijainnista Linnunradalla. Fyysinen viesti on äärimmäisen hidas – vasta nyt Voyager 1 -luotain on poistumassa aurinkokunnasta.

Radioviesti

Radiolla lähetetyt viestit ehtinevät E.T:n frendien luokse aavistuksen nopeammin. Vuonna 1974 lähetetty “Arecibo -viesti” nimellä kulkeva radiosignaali on ehtinyt jo 36 valovuoden päähän omasta planeetastamme. Puerto Ricosta lähetetty binäärimuotoinen viesti voidaan muuttaa kuvaksi, ja se sisältää mm. kuvan ihmisestä. Ihmishahmon pää koostuu kahdesta pikselistä, ja jalat ovat neljän pikselin mittaiset. Tämän lisäksi viesti sisältää tietoa DNA:n koostumuksesta ja rakenteesta.

Laser

Yhdysvaltalainen teleskooppi on etsinyt taivaalta viestejä, jotka älyllinen sivilisaatio lähettää laserilla. Aikaisemmin maan ulkopuolisia tietoisesti lähetettyjä viestejä on etsitty lähinnä radioaalloilta. Teoriassa laserilla olisi mahdollista lähettää suhteellisen nopeita ja kohdistettuja viestejä. Mahdollisuutta tutkineiden tiedemiesten mukaan ihmisten olisi mahdollista lähettää viestejä ulkoavaruuteen, mikäli laser säädettäisiin 10 000 kertaa omaa aurinkoamme kirkkaammaksi.

Kaikki tähän asti tunnetut tavat lähettää viestejä ovat kuitenkin auttamattoman hitaita. Aurinkoa lähinnä oleva tähtijärjestelmä Alfa Centauri sijaitsee yli neljän valovuoden päässä, eikä nykyisen fysiikantietämyksen mukaan valonnopeutta voi ylittää. Kuulumisten kysyminen, ja “mitäs tässä” -viestin vaihtamiseen kuluisi siis nopeimmillaankin melkein 9 vuotta.

Tsekkaa YleX.fi:n E.T. -skaba Osallistu E.T. -skabaan ja voita leffan juhlajulkaisu!.

Lähteet: Slate.com, npr.org, SETI