Hyppää pääsisältöön

Mokoman usko itseensä sai koko bändin vapautumaan ja puhkeamaan kukkaan

YleX:n Viikon albumina soi Mokoman 180 astetta -levy.

Mokoma.

Mokoma teki yhdeksännen albuminsa 180 astetta tutussa ympäristössä. Työtavat olivat hyvin erilaisia aikaisempiin sessioihin verattuna, vaikka levyä työstettiin Hollolan Petrax-studiolla yhdessä luottotuottaja Miitri Aaltosen kanssa.

- Kappaleet kasattiin melko nopeasti ja hyvin spontaanissa ilmapiirissä. Lisäksi pompottelimme ideoita paljon myös sähköpostien välityksellä, joka mahdollisti tehokkaan esituotantovaiheen. Päätimme äänittää kahdessa erässä tiukan aikataulun paineessa, jonka myötä turha nysväily jäi pois, kertoo yhdessä tuumin bändin solisti Marko Annala sekä kitaristi Kuisma Aalto.

Tuloksena syntyi vapautunut albumi, joka tuo parhaiten esiin bändin vahvat laitahyökkääjät, melodioatajun ja jyräävän mätön.

- Uskoimme ja luotimme paljon toisiimme ja toistemme visioihin. Kuismakin sai tuoda tällä erää kauan haluamiaan efektejä albumille mukaan, Marko virnuilee tyytyväisenä uuden levyn väkevästä tunnelmasta ja jatkaa:

- Kun päätimme ottaa jonkin biisin mukaan albumille, oli sen jälkeen yllättävänkin helppoa jatkaa sen työstämistä.

- Edellisen akustisen Varjopuoli-albumin myötä bändi löysi myös paljon uusia työkaluja musiikkin tekoon, mikä kuuluu myös 180-asttta levyn vahvuutena, summaa Kuisma.

Sanoituksellisesti albumin sisältö vaihtelee, mutta on kiireen ja pienen luomiskriisinkin sanelemana saanut mukaansa paljon epätyypillisiäkin teemoja, kuten parisuhdeongelmista kertovan biisin Kuinka kävi näin, tai Mokoma käänsi takkiaan kuin kepulainen demari ja vaihtoi heavynsä poppiin-kappaleen, joka kumpuaa Markon henkilökohtaisesta kriisistään luontoäitiä kohtaan. Albumin nimi taas peilaa enemmän levyn tunnelmaa ja sen musiikillista otetta.

- Numeroiden ja kirjainten yhdistelmä alkoi tuntua hyvältä idealta. Vielä kun Mokoma on koko urallaan tehnyt tiukkoja musiikillisia kurveja, jotka kuuluvat myös tällä levyllä, niin 180 astetta -nimi alkoi kuulostamaan oikein sopivalta, analysoi Marko.

- Lisäksi kun tuo solistimme Marko on oppinut tämän albumin myötä myös täysveriseksi laulajaksi, ja on luonteeltaan täyskäännösten mestari, niin mikä onkaan osuvampi nimi meidän yhdeksännelle albumikokonaisuudelle, Kuisma naurahtaa.

Markon ja Kuisman tarinointia Mokoman levystä:

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu