Hyppää pääsisältöön

Muotoilija korostaa omaleimaista ajattelua

Muotoilija Li Englund on tullut tunnetuksi Artekille tekemistään tekstiili- ja tapettimalleista. Aiheet hän on useimmiten saanut luonnosta, jonka vaaliminen on Englundille ollut tärkeää.

Li Englund kertoo vuonna 1980 kuvatussa kulttuuridokumentissa suunnittelutöidensä taustoista, miksi hän käyttää tiettyjä värejä ja mistä hän ammentaa ideansa.

Värikkäistä töistään huolimatta mustaa ja valkoista Englund kutsuu "kuningas- ja kuningatarväreiksi", jotka kuitenkin sallivat toisten värien loistaa niiden rinnalla. Ne ovat myös niin sanottuja taukovärejä, joita ihminen tarvitsee vaikkapa musiikkia kuunnellessaan.

Englundin mielestä omaleimainen ajattelu on suomalaisen taideteollisuuden perusta. Ulkomaiset mallit tai kopiointi muilta tuntuvat muotoilijasta vierailta ajatuksilta. Englundin omat kasvimallit tulivat todenteolla muotoilijan työpöydälle, kun hän oli miehensä kanssa perustanut kotinsa, johon kuului myös kalliopuutarha. Puutarha oli hänen ainainen mallistonsa, josta hän oppi muun muassa kasvien anatomiaa paremmin kuin kirjoista.

Kotipuutarha kuitenkin sai seuraa luonnonkasveista, joita löytyi niin omalta pihalta kuin lähimetsistä. Englundille luonnonkasviaiheet kankaissa on moraalinen valinta. On tärkeää, etteivät ihmiset unohda luonnonkukkia, joita saattaa tavata vielä lähimetsistäkin, jos niitä ei ole hävitetty tai poljettu.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto