Hyppää pääsisältöön

Muotoilija korostaa omaleimaista ajattelua

Muotoilija Li Englund on tullut tunnetuksi Artekille tekemistään tekstiili- ja tapettimalleista. Aiheet hän on useimmiten saanut luonnosta, jonka vaaliminen on Englundille ollut tärkeää.

Li Englund kertoo vuonna 1980 kuvatussa kulttuuridokumentissa suunnittelutöidensä taustoista, miksi hän käyttää tiettyjä värejä ja mistä hän ammentaa ideansa.

Värikkäistä töistään huolimatta mustaa ja valkoista Englund kutsuu "kuningas- ja kuningatarväreiksi", jotka kuitenkin sallivat toisten värien loistaa niiden rinnalla. Ne ovat myös niin sanottuja taukovärejä, joita ihminen tarvitsee vaikkapa musiikkia kuunnellessaan.

Englundin mielestä omaleimainen ajattelu on suomalaisen taideteollisuuden perusta. Ulkomaiset mallit tai kopiointi muilta tuntuvat muotoilijasta vierailta ajatuksilta. Englundin omat kasvimallit tulivat todenteolla muotoilijan työpöydälle, kun hän oli miehensä kanssa perustanut kotinsa, johon kuului myös kalliopuutarha. Puutarha oli hänen ainainen mallistonsa, josta hän oppi muun muassa kasvien anatomiaa paremmin kuin kirjoista.

Kotipuutarha kuitenkin sai seuraa luonnonkasveista, joita löytyi niin omalta pihalta kuin lähimetsistä. Englundille luonnonkasviaiheet kankaissa on moraalinen valinta. On tärkeää, etteivät ihmiset unohda luonnonkukkia, joita saattaa tavata vielä lähimetsistäkin, jos niitä ei ole hävitetty tai poljettu.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto