Hyppää pääsisältöön

Ääntäminen ja tärkeitä sanoja

"Varattu" kyltti
Varattu. "Varattu" kyltti kyltit

Unkarin ääntäminen on suomalaiselle jokseenkin helppoa, kunhan opettelee muutaman poikkeuksen. Tässä tutustumme myös kaikkein tärkeimpiin sanoihin ja ilmaisuihin.

Suomen ja unkarin välisestä sukulaisuudesta puhuttaessa tarkoitetaan itse asiassa kielten sukulaisuutta eli käytännössä niiden samankaltaisuutta. Suomi ja unkari kuuluvat molemmat suomalais-ugrilaiseen kieliryhmään, ja niiden on oletettu vuosituhansien kuluessa kehittyneen samasta kielimuodosta, ns. kantakielestä. Kielisukulaisuus tuntuu auttavan siinä, että opimme toistemme kieltä helpommin kuin muiden kielten puhujat. Vaikeuksia aiheutuu ennen muuta siitä, että unkarissa ja suomessa on vain vähän toisiaan muistuttavia sanoja. Vanhat yhteiset sanat, kuten kala - hal, veri - vér, vesi - víz, käsi - kéz, eivät pitkälle auta. Kummassakin kielessä on lisäksi ollut tapana korvata vierasperäiset sanat omaperäisillä ilmauksilla, joten ‘kansainvälisistä’ sanoistakaan ei ole sanottavasti hyötyä. Kielenopiskelijalle onkin alussa työlästä juuri se, että jokainen sana on opeteltava erikseen.

Unkarin ääntäminen on suomalaiselle jokseenkin helppoa, kunhan muistaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan, jotka poikkeavat suomen ääntämyksestä.

1. Unkarin á, é, í, ó, ú, ű, ő  = suomessa aa, ee, ii, oo, uu, yy, öö.

2. Unkarin e ääntyy samoin kuin suomen ä; kirjakielestä puuttuvat suomen lyhyt e ja pitkä ää.

3. ü  = suomessa y

4. Unkarin a ääntyy toisin kuin suomalainen a; se on suomen a- ja o-äänteiden välimailta - ikään kuin ääntäisimme a:n huulet pyöristettyinä.

5. Unkarissa on neljä ns. liudentunutta konsonanttia, jotka merkitään gy, ly, ny, ty. Ne ääntyvät j-mäisinä, hieman samaan tapaan kuin savon murteessa. Niiden oikea ääntäminen on ymmärretyksi tulemisen kannalta tärkeää, ja ne onkin syytä ääntää vaikkapa hieman liioitellen. Suomeksi niitä voidaan kuvata näin: gy = dj, ly = j, ny = nj, ty = tj. Yleisin ja epäilemättä myös vaikein on gy, joka esiintyy mm. sanoissa hogy vagy?, ‘hodj vadj’ “mitä kuuluu?”, tai kaupungin nimessä Győr ‘djöör’ ja henkilönnimessä György ‘djördj’. Väärä ääntäminen saattaa aiheuttaa sekaannusta, kuten sanoissa hegy ‘hädj’ “vuori” ja hely ‘häj’ “paikka”.

6. Suomalaisen ainokaisen s-äänteen asemasta unkarissa on peräti kuusi s:n kaltaista äännettä, jotka voidaan esittää kolmena “suhuttomana” ja “suhullisena” parina: 

sz   suomen s
s   suomen š
z ääntyy kuten saksan sanassa ‘See’ tai englannin sanassa ‘zoo’
zs   ääntyy kuten ranskan ‘Jean’, ‘Jacques’
c   suomen ts
cs   ääntyy kuten englannin sanassa ‘kitchen’ 

Nämä äänteet on syytä pitää erossa toisistaan, sillä niiden sekaantuminen voi aiheuttaa merkityksen vaihtumisen, kuten sanoissa kész “valmis”, kéz “käsi” ja kés “veitsi”. 

Kysymyslauseen sävelkulku

Sanan paino on unkarissa kuten suomessakin ensimmäisellä tavulla. Pitkien sanojen ääntäminen voi silti olla hankalaa, koska tavutus on toisenlainen kuin suomessa. Unkarilaisen lauseen sävelkulku eroaa suomalaisesta siinä, että kysymys voidaan ilmaista ilman kysymyssanaa tai muuta erityistä merkkiä nostamalla sävelkulkua lauseen lopussa, tavallisesti viimeistä edellisen tavun kohdalla samaan tapaan kuin englannissa tai ranskassa. 

Artikkelit ja päätteet

Sanat ovat kummassakin kielessä pitkiä, koska niihin liitetään erilaisia päätteitä sen sijaan, että käytettäisiin prepositioita kuten esimerkiksi englannissa tai ruotsissa. Eroista ehkä silmiinpistävimpiin kuuluu se, että unkarin kieli käyttää artikkelia. Epämääräinen artikkeli on egy ‘ädj’ ja määräinen a tai az riippuen siitä, alkaako sana konsonantilla vai vokaalilla: egy ház ‘talo’ (vrt. englannin a house), a ház (vrt. englannin the house); egy autó ‘auto’, az autó (koska sana alkaa vokaalilla). 

Tärkeitä sanoja

minä én
sinä te
hän ő
me mi
te/teittittely ti/ön
he ők
tämä ez
tuo, se az
nämä ezek
nuo, ne azok

...ja ilmaisuja

Päivää Jó napot
Näkemiin Viszontlátásra
Kiitos Köszönöm
Kyllä Igen
Ei Nem
Ei ole Nincs
Anteeksi Bocsánat/Elnézést
Olen suomalainen Finn vagyok
Suomi Finnország
Unkari Magyarország
Puhutteko englantia /saksaa? Beszél angolul/németül?
Voitteko puhua hitaasti. Tessék lassan mondani.

Kylttejä

Avoinna Nyitva
Suljettu Zárva
Työnnä Tolni
Vedä Húzni
Kassa Pénztár
Vessat Mosdók
Naisten wc Női mosdó / Női WC / Nők
Miesten wc Férfi mosdó / Férfi WC / Férfiak
Sisäänkäynti Bejárat
Uloskäynti Kijárat
Alaspäin Le
Ylöspäin Fel
Neuvonta Felvilágosítás
Vapaa Szabad
Varattu Foglalt
Kielletty Tilos
Loppu Elfogyott
Epäkunnossa Nem működik
Itsepalvelu Önkiszolgálás
Varauloskäynti Vészkijárat
Húzni - Vedä. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.

Húzni - Vedä.Húzni - Vedä. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.
Tolni - Työnnä. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.

Tolni - Työnnä. Tolni - Työnnä. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.

Teksti: Ildikó Vecsernyés, Marjatta Manni-Hämäläinen. Vuosi: 2012. Video: Ohjelmasarjasta Magyar - unkaria matkailijoille (2005).

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!