Hyppää pääsisältöön

Makupaloissa paljastuvat ruskean kastikkeen salat

TV-kokit valmistavat lihakääryleitä ja ruskeaa kastiketta, jota luvataan tehdä perinteiseen tapaan. Kermaa ja voita unohtamatta.

Tietolaatikko

Makupalat on vuosina 1997-2005 esitetty ruokaohjelmasarja. Se kuvattiin Yleisradion Oulun aluetoimituksen tiloissa Höyhtyällä.

Ohjelman kokkeina toimivat Oulun maakuntaradion toimittaja Timo Nykyri ja kokki Janne Pekkala.

Kokki Janne Pekkala apukokkinaan Timo Nykyri valmistavat naudan ulkofileestä lihakääryleitä. Lihakääryleiden seuraksi kokit tekevät röstityyppistä perunavuokaa, kukkakaalia ja ruskeaa kastiketta.

Liha leikataan noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, nuijitaan ja täytetään, esimerkiksi cocktailkurkulla ja pepperonia, kääritään rullaksi, joka suljetaan vaikkapa cocktailtikulla. Lihakääryleet ruskistetaan voi-öljyseoksessa ja laitetaan uuniin hautumaan.

Perunat suikaloidaan ja ruskistetaan pannulla sipulien kera. Sopivan värin saatuaan lisäke laitetaan uuniin kypsymään. Myös kukkakaali valmistetaan paistinpannulla. Kukkakaali pilkotaan pieniksi murusiksi ja pehmennetään pannulla purjon ja voin kanssa.

Kaiken komeuden kruunaa perinteinen ruskeakastike, jota ei synny ilman voita. Sulaneen voin joukkoon laitetaan vehnäjauhot ruskistumaan mutta:

"Ruskistaa saa, mutta ei polttaa", muistuttaa apukokki Nykyri.

Jauhojen palaminen kun antaa kastikkeelle ikävän maun.

Ruskistettujen jauhojen sekaan laitetaan vettä, ensin varovasti ja sitten hieman reippaammin. Nestettä lisätään tarpeen mukaan ja kastike maustetaan vaikkapa lihaliemellä ja pippuriseoksella. Valmista syntyy minuuteissa, mutta parhaimman kastikkeen saa aikaiseksi, kun antaa sen kypsyä rupratella parikin tuntia, kokit huomauttavat.

Kastikkeen makua ja värisävyä voi vaihdella monella tapaa. Kahviakin on käytetty ruskeaan kastikkeeseen.

Ja jos haluaa olla ehdottoman varma, että kastikkeesta tulee hyvä, kannattaa lorauttaa kermaa sekaan, neuvotaan Makupaloissa.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto