Hyppää pääsisältöön

Nälkä ja huono-osaisuus

Lääkäri pitää kädessään injektioneula
Injektioneula. Kuva: Ludovic Di Orio, Goodshoot.com/Yle. Lääkäri pitää kädessään injektioneula Kuva: Ludovic Di Orio, Goodshoot.com/Yle. neulat,injektiot,Injektio,lääkärit,Yleislääkäri,Injektioruisku

Mikä on nälän ja huono-osaisuuden merkitys sairastamisessa? Tilanne on terveyden kannalta vaarallisin, jos huono-osaisuuteen liittyvät nälkä, sota ja taudit. Puutostautien ymmärtäminen ja ehkäisy ovat 1900-luvun ansiota, mutta puutostauteja esiintyy edelleen ruoka-avun varassa katastrofialueilla elävillä.

Tietolaatikko

Anemia - yleisin puutostila johtuu raudanpuutteessa, imeytymishäiriö (keliakia) saattaa aiheuttaa anemiaa.
Ergotismi - myrkytystila, jonka aiheuttaa rukiissa epäpuhtautena esiintyvä torajyvä.
Pellagra - niasiinin liian vähäisestä saannista johtuva puutostauti.
Keripukki - C-vitamiinin puutoksen aiheuttama tauti.
Riisitauti - johtuu ravinnon D-vitamiinin puutteesta tai auringonvalon puutteesta.
Toisintakuume - puutiaisten levittämä tauti.

Tautien esiintymiselle on ollut viimeisten 100 vuoden aikana luonteenomaista se, että ne eivät suinkaan jakaannu sosiaalisesti tasaisesti, vaan köyhät ja rikkaat sairastavat eri tavoin.

Sodasta seuraa sairautta

Sota ja siihen liittyvä sekasorto ovat aina olleet terveyden kannalta vaarallisin yhdistelmä. Sotaan on perinteisesti liittynyt nälkä ja tilapäiset asumistilat. Taudit leviävät, kun suuret joukot ovat kosketuksissa uusiin väestöihin, jotka eivät aikaisemmin ole joutuneet kokemaan leviävän taudin aiheuttamia ongelmia.

Pilkkukuume ja toisintakuume sekä suolistotaudit kuten kolera, lavantauti ja punatauti aiheuttavat edelleen sairauksia sodissa.

Jugoslavian hajoaminen 1980-1990 -lukujen vaihteessa tarkoitti korkealle kehittyneen terveydenhuollon hajoamista. Sen seurauksena siellä levisivät erilaiset ripulitaudit. 

Ei ole myöskään sattumaa, että kolera levisi Irakin sodassa. Polionkin hävittäminen maailmasta on ollut ongelmallista, koska sitä esiintyi sodan aikana mm. Afganistanin, Pakistanin rajoilla ja Tsadin alueilla.

Puutostauti - tarpeellinen aine puuttuu

Monenlaiset puutostaudit kuten riisitauti, anemia, pellagra ja ergotismi olivat alkujaan maatalousyhteiskuntien vitsauksia ja tulivat 1800-luvulla esiin. Osa puutostaudeista johtuu liian suppeasta ruokavaliosta, joka on monen huono-osaisen kohtalo vieläkin.

Suomalainen kasvitieteen uranuurtaja ja lääkäri Elias Lönnrot tiesi jo 1800-luvun lopussa riisitautiin hyvin tepsivän tautiohjeen. Lapsille tuli antaa kalanmaksaöljyä ja lasten tulee olla kesäisin ulkona. Tämä ohje annettiin jo ennen kuin tiedettiin, että riisitaudissa on kyse D-vitamiinin puutoksesta, joka osoitettiin vasta 1900-luvulla tieteellisesti todeksi. 

Erityisesti löytöretkimatkoilla ja pitkillä merimatkoilla saattoi kokonainen laivasto kuolla keripukkiin. Miehistö kärsi C-vitamiinin puutteesta, koska tuoreita kasviksia ei ollut saatavilla.

Suomessa keripukin valta-aika oli ennen 1800-lukua. Sitten keripukki katosi Suomesta, mikä johtunee siitä, että perunan viljely yleistyi. Peruna oli maatalousyhteiskunnassa hyvin merkittävä C-vitamiinilähde.

Suomalainen kansantauti eli lapamato käytti tehokkaasti rautavarantoja hyväkseen. Raudan puutoksen seurauksena kehittyi anemiaa.

Suomalaiset ovat kärsineet myös jodin puutoksesta. Sen seurauksena kehittyi struumaa, joka katosi vasta kun alettiin suolaan lisättiin jodia.


Perustuu ohjelmaan:
Tautien historia/YLE Radio 1. Haastateltava: Helsingin ja Tampereen yliopistojen lääketieteen historian dosentti Heikki Vuorinen. Toimittaja: Marja-Leena Tuisku. Vuosi: 2008.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?