Hyppää pääsisältöön

Ravintolat ja kahvilat

Kuppi vahvaa kahvia
Kuppi vahvaa kahvia, kávé. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen. Kuppi vahvaa kahvia Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen. kahvi,juomat,kahvilat,kirjat

Tutustutaan Unkarin ruokakulttuuriin ja opetellaan ravintola- ja kahvilasanastoa.

Unkarissa on aina osattu herkutella. Tunnetuin unkarilainen ruoka lienee gulassi-keitto eli gulyás. Sana tarkoittaa lehmipaimenta. Oikea gulassi valmistetaan avotulella rautapadassa. Perinteisen unkarilaisen ruoan aineksia ovat mm. sipuli, silava, paprika ja liha. Käristetty liha eli pörkölt on monen unkarilaisen ruoan pohjana. Jos kastike suurustetaan kermalla tai kermaviilillä, on ruoan nimi paprikás. Yleisin kalaruoka on punainen ja tulinen halászlé.

Ilman paprikaa ei unkarilaisessa keittiössä tule toimeen. Yleisin tuoreena käytetty paprika on vaaleankeltainen ja maultaan mieto, ja sitä käytetään mm. täytetyn paprikan sekä lecsón valmistukseen. Lähes samalta näyttävä paprika voi kuitenkin olla myös hyvinkin polttava. Tulisia pieniä paprikoita käytetään kuivattuina mausteena. Paprikaa on saatavilla tuoreena, säilöttynä, kuivattuna, erivahvuisina jauheina ja tahnoina. Kannattaa tarkkailla ilmaisuja erős (voimakas), csípős (tulinen), édes ja csemege (makea).

Budapestissa voi nauttia herkullisen aterian ravintolassa, jossa tarjoilijoilla on frakit ja valkoiset hansikkaat, mutta yhtä hyvin rennommassa kaupunkilaisten suosimassa paikassa. Tunnelmallisia paikkoja ovat monet nk. rauniokapakat (romkocsma) ja sisäpihan paikat (kert), joista tunnetuin lienee Szimpla. Ravintola on unkariksi étterem. Vendéglő-nimitystä käyttää usea perinteinen perheravintola. Ateria on tapana aloittaa keitolla ja pääruoan lisukkeet valitaan usein erikseen. Ruokalista on étlap tai menu. Aamiainen on reggeli, lounas ebéd ja illallinen vacsora. Ruokailun alussa toivotetaan aina hyvää ruokahalua: Jó étvágyat! Ruoasta kiitetään esimerkiksi sanomalla köszönöm, nagyon finom volt ‘kiitos, ruoka oli oikein hyvää´.

Ravintolassa

Saanko... Kérek...
Saammeko... Kérjük...
Haluaisin / ottaisin... Kérek szépen...
Otamme... Kérünk...

Tilaaminen käy yksinkertaisesti sanalla kérek tai kérjük, joka voi olla lauseen alussa tai lopussa.

Tarjoilu ravintolassa

Videon teksti suomeksi ja unkariksi

Hyvää päivää! (naiselle) Kezét csókolom!
Hyvää päivää! (miehelle!) Jó napot kívánok!
Mitä saa olla? Mivel szabad szolgálnom?
Aluksi lasi valkoviiniä ja tuoppi olutta. Egyelőre egy pohár fehérbort és egy korsó sört kérnénk.
Saammeko myös ruokalistan. És kérjük az étlapot.
Hetki vain. Azonnal hozom.
Kiitos. Köszönjük.
Olkaa hyvä, tässä valkoviini! Parancsoljon, a fehérbor!
Kiitos. Köszönöm szépen.
Ja olut, olkaa hyvä. Parancsoljon, a sör.
Terveydeksenne! Kedves egészségükre!
Kiitos. Köszönjük!

Juomakulttuuri

Unkarilaisista viineistä kuuluisin on jälkiruokaviini Tokaji, jonka alkuperä näkyy nimessä. Muita tunnettuja viiinialueita ovat mm. Eger, Villány, Szekszárd ja Badacsony. Valkoviini on fehérbor, punaviini vörösbor ja kuohuviini pezsgő. Kuiva on száraz ja makea édes. Alkujuomaksi tai aterian päätteeksi sopii hyvin yrttinen Unicum tai erilaiset hedelmäviinat, pálinka. Unkari on kuulu termaalivesistään, joita hyödynnetään kylpylöissä, mutta kivennäisvesiä (ásványvíz) pullotetaan myös juotavaksi. Kuplivan veden etiketissä lukee szénsavas. Myös erilaiset hedelmänektarit ovat herkullisia.

Terveydeksi, kippis (teitittely) Egészségére!
Terveydeksi, kippis (sinuttelu) Egészségedre! 
Terveydeksemme Egészségünkre! 
Ole hyvä, olkaa hyvä(t)! (jotakin annettaessa) Tessék!
Ole hyvä, olkaa hyvä! (vastauksena kiitokseen) Kérem.
Kiitos
Köszönöm.
Ei kestä. Nincs mit.

Viinin tilaaminen viinitilalla

Videon teksti suomeksi ja unkariksi

Tervetuloa! Kumpaa viniä saa olla: valko- vai punaviiniä? Isten hozta nálunk! Milyen bort tölthetek: fehéret vagy vöröset?
Valkoviiniä. (oik. valkoista) Fehéret.
Kuivaa vai makeaa? Szárazat vagy édeset?
Kuivaa. Mitä suosittelette? Szárazat. Milyen fjtát ajánlana?
Suosittelen Szeremley Kéknyelű -viiniä Badacsonyin alueelta. Ajánlok Önnek egy badacsonyi Szeremley Kéknyelűt.
Terveydeksenne! Egészségére!
Kiitos! Köszönöm!
Maistuuko viini? Hogy ízlik a bor?
Se on oikein hyvää. Nagyom finom.

Kahvilakulttuuri

Unkarissa laihaa kahvia kutsutaan limonadiksi ja koululaisetkin aloittavat päivänsä kahvilla. Pintér Katalin kertoo miten unkarilaisista tuli kahvinjuojakansa.

Budapestissa kukoistaa myös kahvilakulttuuri. Tunnelma on kiireetön, kahvi hyvää ja leivokset kuohkeita. Kahvilassa (kávéház) ja konditoriassa (cukrászda) maistuu mm. kerrosleivos krémes, kastanjajälkiruoka gesztenyepüré, pappilan hätävaran tyyppinen Somlói galuska sekä erilaiset struudelit, rétes. Unkarissa yleisin kahvityyppi on vahva eszpresszó eli presszókávé tai yksinkertaisesti kávé, mutta myös lattet ja cappuccinot ovat suosittuja. Legendaarinen Gerbeaud toimii edelleen, samoin lukuisat muut wieniläistyyliset kahvilat. Moni Café- tai kávéház-niminen paikka, kuten Central Kávéház, tarjoilee nimestään huolimatta myös herkullisia ruoka-annoksia.

Tilaaminen kahvilassa

Videon teksti suomeksi ja unkariksi

Mitä saa olla? Tessék parancsolni!
Saanko kahvin ja kivennäisveden. Egy kávét szeretnék kérni és egy ásványvizet.
Onko teillä jäätelöä? Fagylalt van?
Valitettavasti ei ole. Sajnos, nincs.
Sitten otan yhden Unicumin. Akkor kérek egy Unicumot.
Siis kahvi, kivennäisvesi ja Unicum. Kiitos Egy kávé, egy ásványvíz és egy Unicum. Köszönöm.
Kahvi, kivennäisvesi, Unicum. Kávé, ásványvíz, Unicum.
Kiitos. Köszönjük.
Olkaa hyvä. Szívesen.

Unkarilaisia pikkupurtavia

Herkullista pikkupurtavaa ovat mm. oluen kanssa maistuvat suolaiset pogácsat sekä kauppahallissa ja torikojuista myytävä lángos, uppopaistettu pyöreä ja litteä munkki, jonka päälle ripotellaan suolaa ja sipaistaan valkosipulia ja smetanaa. Makea herkku taas on monissa ulkotapahtumissa paistettava putken mallinen pulla kürtőskalács, joka on lähtöisin Transilvaniasta. Aivan Budapestin keskustassa on tähän herkkuun erikoistunut liike. Kaduilta ja puistoista saattaa ostaa paikan päällä valmistettua hattaraa (vattacukor) ja keitettyä maissia (főtt kukorica), joita syödään kävellessä. Myös paahdettuja kastanjoita (sült gesztenye) myydään alkutalvesta.

Kohteliaisuussanat ja laskun tilaaminen ravintolassa

Hyvää ruokahalua! Jó étvágyat!
Saanko ruokalistan Kérem az étlapot!
Saanko laskun Kérem a számlát!

Videon teksti suomeksi ja unkariksi

Olkaa hyvät! Tessék, parancsoljanak!
Kiitos. Köszönöm.
Hyvää ruokahalua! Jó étvágyat!
Kiitos samoin. Köszönöm, viszont.
Anteeksi! Legyen szíves!
Niin? Igen?
Haluaisin maksaa. Fizetni szeretnék.
Tuon laskun tuota pikaa. Máris hozom a számlát.
Terveydeksenne! Kedves egészségükre!
Kiitos. Köszönjük.

Maksaminen ja juomarahat

Juomarahaa annetaan Unkarissa yleisesti. Ravintolassa lasku joko pyöristetään seuraavaan tasasummaan (jos lasku on esim. 720 forinttia, sanotaan tarjoilijalle, että 800 forinttia, jolloin hän tietää, paljonko saa juomarahaa) tai annetaan noin 10-15% laskun loppusummasta. Juomarahaa ei jätetä kolikkoina pöydälle! Myös esim. kampaajalla, kosmetologilla, taksissa ja kylpylöissä on tapana antaa juomarahaa. 

Käteinen on Unkarissa käypää valuuttaa. Forintteja kannattaa olla mukana, sillä kaikissa ravintoloissa ei voi maksaa kortilla, ja takseissa ei lainkaan.

Pörkölt.

Pörkölt.Pörkölt.
Hunajakakkusydämet. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.

Hunajakakkusydämet. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.Hunajakakkusydämet. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.
Leivoksia. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.

Leivoksia. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.Leivoksia. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.
Szamosin suklaata. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.

Szamosin suklaata. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.Szamosin suklaata. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.
Tunnettu jälkiruokaviini Tokaji aszú. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.

Tunnettu jälkiruokaviini Tokaji aszú. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.Tunnettu jälkiruokaviini Tokaji aszú. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.
Kürtőskalács-kojussa paistetaan putkipullaa. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.

Kürtőskalács-kojussa paistetaan putkipullaa. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.Kürtőskalács-kojussa paistetaan putkipullaa. Kuva: Marjatta Manni-Hämäläinen.

Teksti: Ildikó Vecsernyés, Marjatta Manni-Hämäläinen. Vuosi: 2012. Videot: Ohjelmasarjasta Magyar - unkaria matkailijoille (2005).

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!