Hyppää pääsisältöön

Entinen metsuri tahtoo tasata tilit luonnon kanssa

Eläkeläismies ja entinen metsuri Heimo Hakkarainen haluaa tehdä sovinnon luonnon kanssa. Siispä hän istuttaa ja kasvattaa yhtä monta puuta kuin on elämänsä aikana kaatanutkin. Mies ei halua luonnolle yhtään ylimääräistä kuormitusta – ei edes omaa ruumistaan.

Heimo Hakkarainen on kärsinyt selkäkivuista 55-vuotiaasta lähtien, jolloin hän myös jäi eläkkeelle metsurin hommista. Selkäkipujen alettua heinäveteläinen päätti "jäädä paikoilleen", mutta käytännössä se tarkoitti yhteisen yrityksen perustamista vaimon kanssa.

Tosi tarinan dokumentissa mies puhuu työstään luonnon parissa sekä punaiseen kallistuvasta poliittisesta vakaumuksestaan.

Pikkuruisella jakkaralla kuusen taimien istuttaminen sopii selkävaivaiselle miehelle mainiosti. Puiden lisäksi Hakkarainen kasvattaa muun muassa salaattia, vihanneksia ja rapuja, joille hän kerää joka syksy lakastuneita lepän lehtiä syötäviksi.

Hakkarainen on ottanut lääkärin neuvosta vaarin ja huomannut, että talviuinti friskaa päätä ja niskaa. Uimisen rinnalla mies saunoo. Sauna on muutenkin kuin pyhä paikka miehelle, sillä hän on syntynyt saunassa.

Kuolemaakin Hakkarainen on ajatellut. Koska hän ei halua ruumistaan kuormittamaan pohjavesiä, hän on 80-luvulla tehnyt ruumiinluovutussopimuksen Kuopion yliopiston anatomian laitoksen kanssa.

"Ajatus on, että tämä ruumis joutaa hyötykäyttöön, kun mä lakkaan sitä tarvittemasta, eli yliopiston väki voi tätä tutkiskella ja suorittaa polttohautauksen."

Teksti: Sonja Fogelholm