Hyppää pääsisältöön

Suuret tappajat

Malariaan sairastunut poika odottaa hoitoa Otashin pakolaisleirillä Etelä-Darfurissa Sudanissa.
Malariaan sairastunut poika odottaa hoitoa Otashin pakolaisleirillä Etelä-Darfurissa Sudanissa. Kuva: AP Graphics Bank Ltd/Yle. Malariaan sairastunut poika odottaa hoitoa Otashin pakolaisleirillä Etelä-Darfurissa Sudanissa. Kuva: AP Graphics bank taudit,rutto,malaria,terveydenhoito,hoitomenetelmät

Parempi ravitsemus ja hygienia sekä elintason parantuminen tehokkaan hoiton ja rokotusten myötä ovat mullistaneet maailmaa. Tartuntatautien leviämistä on ehkäisty monin tavoin. Maailman mittakaavassa tappavat taudit ovat edelleen olemassa.

Tietolaatikko

Zoonoosi -  eläinten ja ihmisten yhteisten tartuntatautien yleisnimitys.
Tarttuminen voi tapahtua eläimestä ihmiseen tai ihmisestä eläimeen.

Pandemia -  maailmanlaajuisesti levinnyt epidemia, jota esiintyy useassa maanosassa. Tauti, joka leviää helposti kuten musta surma, kolera ja espanjantauti.

Erilaiset tartuntaudit ovat aina pelottaneet ihmisiä. Tappavaa ruttoa on tavattu ajanlaskumme aikana kolmesti. Tunnetuin näistä on musta surma. Muita kauhua herättäviä tauteja ovat kolera, malaria ja tuberkuloosi.

Yksi pelätyimpiä tauteja on ollut paiserutto, jota aiheuttaa Yersinia pestis-bakteeri. Sitä esiintyy jyrsijöissä. Jotta Yersinia pestis pääsee leviämään ihmisiin, täytyy jyrsijöiden päästä ihmisten lähelle.

Musta rotta bakteerin levittäjänä?

Ruton leviämiseen on vaikuttanut monia asioita kuten huono hygienia ja tiivis rinnakkaiselämä monien eläinten kuten koirien, kissojen, sikojen ja eläinten kirppujen kanssa.

Mahdollisesti rutto levisi ihmisiin kirpuista, jotka imivät verta rotista. Kun rottaisäntä kuoli, hyppäsi kirppu nälissään ihmiseen. Ehkä myös muiden eläinten kirput kuin rottien kirput ovat levittänneet ruttoa.

Suuria ruttopandemioita tunnetaan kolme: Justiniuksen rutto 540-luvulla, musta surma 1300-luvulla sekä 1800-luvun lopulla esiintynyt rutto. Ensimmäinen epidemia levisi Egyptistä Itä-Rooman alueelle.

Toinen ruttoepidemia eli musta surma oli historian synkin. Se lähti liikkeelle vuonna 1346 Mustameren pohjoispuolelta Kiinaan ja levisi Eurooppaan. On laskettu, että kolmannes eurooppalaisista kuoli siihen. Yksittäisiä kaupunkeja ja alueitakin säästyi – yksi oli todennäköisesti Suomi.

Eläimistä peräisin olevan paiseruton ohella esiintyi tappavaa keuhkoruttoa, joka tarttui ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Toistuvaa ruttoepidemiaa esiintyi aina 1700-luvulle asti, kunnes rutto lähti uudelleen leviämään 1800-luvulla Kiinasta.

Kolmannen pandemian aikana Yersina pestis löysi kotipaikan myös Yhdysvalloista, missä on sen jälkeen esiintynyt kotoperäistä ruttoa.

Bakteeri elää, rutto ei

Ruttobakteeria eli Yersinia pestistä esiintyy normaalisti eräillä jyrsijälajeilla esim. Keski-Euroopassa, tietyillä Afrikan alueilla ja nykyään myös Yhdysvalloissa Kalliovuorten alueilla.

Oleellista on se, että bakteeri ei ole ihmisessä pysyvästi. Yersinia pestis vaatii isännäkseen jyrsijälajin, jotta se voi elää jatkuvasti.

Lääketieteen historian yksi suuri mysteeri on se, miksi rutto katosi.

Vanhat sairaudet tappavat yhä

Ihmiskunnan suuri riesa on ollut kolera, joka leviää saastuneen ruuan tai veden kautta. Kolera aloitti maailmanvalloituksensa vuonna 1817 Intiasta, josta se levisi brittijoukkojen aikana muuallekin. Eurooppaan kolera levisi 1830-luvulla.

Kolera on suolistotauti, jota esiintyy ainoastaan ihmisillä. Pahimmillaan se aiheuttaa massiivisen ripulin, nestemenetyksen ja kuolema saattaa seurata nopeasti. Koleraa esiintyy nykyään köyhissä maissa, joissa puhtaasta vedestä ja hygienasta on puutetta.

Malaria on maailmalaajuisesti kaikkein merkittävin kansantauti tänä päivänä. Tauti leviää hyttysen piston välityksellä ja sen aiheuttaja on loinen. Malaria tappaa edelleen  huomattavan paljon. Siihen kuolee yli miljoona, noin 90 prosenttia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Toisen maailmansodan jälkimainingeissa, vuosina 1944-1945 oli malariaepidemia Euroopassakin.

Tuberkuloosi on suuri tappaja, joka pystyy muuntumaan lääkkeitä sietäväksi. Tauti ei ole katoamassa, vaan se on edelleen yleinen tauti.

Lähes kaikki suomalaiset saivat tuberkuloositartunnan ennen aikuisikää 1930-luvun alkupuolella. Pienellä osalla tuberkuloosi kehittyi oireiseksi taudiksi, joita hoidettiin mm. parantaloissa. Tuberkuloosin huippukausi Suomessa oli 1800-luvun loppu, jolloin ihmisiä kuoli keuhkotautiin yleisesti.

Perustuu ohjelmaan: Tautien historia/YLE Radio 1. Haastateltava: Helsingin ja Tampereen yliopistojen lääketieteen historian dosentti Heikki Vuorinen. Toimittaja: Marja-Leena Tuisku. Vuosi: 2008.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.