Hyppää pääsisältöön

Suuret tappajat

Malariaan sairastunut poika odottaa hoitoa Otashin pakolaisleirillä Etelä-Darfurissa Sudanissa. Kuva: AP Graphics Bank Ltd/Yle.

Parempi ravitsemus ja hygienia sekä elintason parantuminen tehokkaan hoiton ja rokotusten myötä ovat mullistaneet maailmaa. Tartuntatautien leviämistä on ehkäisty monin tavoin. Maailman mittakaavassa tappavat taudit ovat edelleen olemassa.

Tietolaatikko

Zoonoosi -  eläinten ja ihmisten yhteisten tartuntatautien yleisnimitys.
Tarttuminen voi tapahtua eläimestä ihmiseen tai ihmisestä eläimeen.

Pandemia -  maailmanlaajuisesti levinnyt epidemia, jota esiintyy useassa maanosassa. Tauti, joka leviää helposti kuten musta surma, kolera ja espanjantauti.

Erilaiset tartuntaudit ovat aina pelottaneet ihmisiä. Tappavaa ruttoa on tavattu ajanlaskumme aikana kolmesti. Tunnetuin näistä on musta surma. Muita kauhua herättäviä tauteja ovat kolera, malaria ja tuberkuloosi.

Yksi pelätyimpiä tauteja on ollut paiserutto, jota aiheuttaa Yersinia pestis-bakteeri. Sitä esiintyy jyrsijöissä. Jotta Yersinia pestis pääsee leviämään ihmisiin, täytyy jyrsijöiden päästä ihmisten lähelle.

Musta rotta bakteerin levittäjänä?

Ruton leviämiseen on vaikuttanut monia asioita kuten huono hygienia ja tiivis rinnakkaiselämä monien eläinten kuten koirien, kissojen, sikojen ja eläinten kirppujen kanssa.

Mahdollisesti rutto levisi ihmisiin kirpuista, jotka imivät verta rotista. Kun rottaisäntä kuoli, hyppäsi kirppu nälissään ihmiseen. Ehkä myös muiden eläinten kirput kuin rottien kirput ovat levittänneet ruttoa.

Suuria ruttopandemioita tunnetaan kolme: Justiniuksen rutto 540-luvulla, musta surma 1300-luvulla sekä 1800-luvun lopulla esiintynyt rutto. Ensimmäinen epidemia levisi Egyptistä Itä-Rooman alueelle.

Toinen ruttoepidemia eli musta surma oli historian synkin. Se lähti liikkeelle vuonna 1346 Mustameren pohjoispuolelta Kiinaan ja levisi Eurooppaan. On laskettu, että kolmannes eurooppalaisista kuoli siihen. Yksittäisiä kaupunkeja ja alueitakin säästyi – yksi oli todennäköisesti Suomi.

Eläimistä peräisin olevan paiseruton ohella esiintyi tappavaa keuhkoruttoa, joka tarttui ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Toistuvaa ruttoepidemiaa esiintyi aina 1700-luvulle asti, kunnes rutto lähti uudelleen leviämään 1800-luvulla Kiinasta.

Kolmannen pandemian aikana Yersina pestis löysi kotipaikan myös Yhdysvalloista, missä on sen jälkeen esiintynyt kotoperäistä ruttoa.

Bakteeri elää, rutto ei

Ruttobakteeria eli Yersinia pestistä esiintyy normaalisti eräillä jyrsijälajeilla esim. Keski-Euroopassa, tietyillä Afrikan alueilla ja nykyään myös Yhdysvalloissa Kalliovuorten alueilla.

Oleellista on se, että bakteeri ei ole ihmisessä pysyvästi. Yersinia pestis vaatii isännäkseen jyrsijälajin, jotta se voi elää jatkuvasti.

Lääketieteen historian yksi suuri mysteeri on se, miksi rutto katosi.

Vanhat sairaudet tappavat yhä

Ihmiskunnan suuri riesa on ollut kolera, joka leviää saastuneen ruuan tai veden kautta. Kolera aloitti maailmanvalloituksensa vuonna 1817 Intiasta, josta se levisi brittijoukkojen aikana muuallekin. Eurooppaan kolera levisi 1830-luvulla.

Kolera on suolistotauti, jota esiintyy ainoastaan ihmisillä. Pahimmillaan se aiheuttaa massiivisen ripulin, nestemenetyksen ja kuolema saattaa seurata nopeasti. Koleraa esiintyy nykyään köyhissä maissa, joissa puhtaasta vedestä ja hygienasta on puutetta.

Malaria on maailmalaajuisesti kaikkein merkittävin kansantauti tänä päivänä. Tauti leviää hyttysen piston välityksellä ja sen aiheuttaja on loinen. Malaria tappaa edelleen  huomattavan paljon. Siihen kuolee yli miljoona, noin 90 prosenttia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Toisen maailmansodan jälkimainingeissa, vuosina 1944-1945 oli malariaepidemia Euroopassakin.

Tuberkuloosi on suuri tappaja, joka pystyy muuntumaan lääkkeitä sietäväksi. Tauti ei ole katoamassa, vaan se on edelleen yleinen tauti.

Lähes kaikki suomalaiset saivat tuberkuloositartunnan ennen aikuisikää 1930-luvun alkupuolella. Pienellä osalla tuberkuloosi kehittyi oireiseksi taudiksi, joita hoidettiin mm. parantaloissa. Tuberkuloosin huippukausi Suomessa oli 1800-luvun loppu, jolloin ihmisiä kuoli keuhkotautiin yleisesti.

Perustuu ohjelmaan: Tautien historia/YLE Radio 1. Haastateltava: Helsingin ja Tampereen yliopistojen lääketieteen historian dosentti Heikki Vuorinen. Toimittaja: Marja-Leena Tuisku. Vuosi: 2008.

 • Näin toimii talous: Mistä raha tulee?

  Raha syntyy velkaa ottamalla.

  Raha syntyy velkaa ottamalla. Kun asiakas nostaa lainaa pankista ja summa siirretään hänen tililleen, rahan määrä on kasvanut. Suurinta osaa siitä ei nimittäin hetki sitten ollut olemassakaan. Kun pankki myöntää asiakkaalle lainan, kirjoitetaan lainasopimus. Sen arvo on lainan summa plus korko, jonka pankki voi laskea omiksi varoikseen.

 • Näin toimii talous: Miten tuotteen tai palvelun hinta määräytyy?

  Markkinataloudessa hinnan määräävät tarjonta ja kysyntä.

  Markkinataloudessa tuotteen hinta määräytyy tarjonnan ja kysynnän perusteella: paljonko tuotetta tai palvelua on tarjolla ja kuinka monet ja kuinka paljon ihmiset sitä haluavat. Jos appelsiineja on tarjolla enemmän kuin niitä ollaan vailla, myyjä laskee appelsiinien hintaa niin paljon, että saa ne kaupaksi.

 • Näin toimii talous: Mitä eroa on erilaisilla lainoilla?

  Lainaa voi maksaa takaisin eri tavoin.

  Jos lainaat rahaa pankista, valitset samalla, miten hoidat se takaisinmaksun: tasalyhennyksinä vai tasaerinä. Lainaaminen on pankille liiketoimintaa. Kun nostat lainaa, maksat takaisin paitsi lainaamasi summan, myös sille kasvaneen koron.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tupo, TES ja työtaistelu - ymmärrätkö työmarkkinoiden sanastoa?

  Työmarkkinatermit pähkinänkuoressa

  Syksy on työmarkkinaneuvottelujen aikaa. Uutiset puhuvat tuposta, keskitetystä ratkaisusta ja yleissitovuudesta. Mutta mitä ihmettä ne tarkoittavat ja miten työmarkkinat toimivat? Tämän paketin luettuasi ymmärrät työmarkkinauutisia entistä paremmin. Palkat neuvotellaan työmarkkinaneuvotteluissa Työmarkkinaneuvotteluja käydään työnantajien ja työntekijöiden järjestöjen välillä.

 • Mihin veroeurosi menevät? Palvelujen todelliset hintalaput yllättävät

  Julkisen palvelun hinta ei kerro todellisista kustannuksista

  Veroista purnataan, mutta mitä niillä saa? Oppilaan vuosi peruskoulussa maksaa yhteiskunnalle n. 9000 euroa, oppilaalle oppi on ilmaista. Keräsimme esimerkkejä koulutuksen, terveydenhuollon ja päivähoidon todellisista hinnoista. Koulutuksen maksaa yhteiskunta Suomessa opiskeleminen on aina korkeakouluun asti ilmaista - opiskelijalle.

 • Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

  48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän.

  Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Suomen historia Virtasten silmin – näin köyhästä maatalousmaasta tuli moderni hyvinvointivaltio

  20 min video Suomen valtion kehityksestä 8 eri kielellä.

  Videoissa kerrotaan Suomen kehitys hyvinvointivaltioksi kahdeksalla eri kielellä: selkosuomi, arabia, englanti, farsi, kurdi (sorani), somali, thai ja venäjä. Emilia Virtanen on 2000-luvun koulutettu ja kansainvälinen suomalainen, mutta hänen isoisänsä isoisä Kustaa Virtanen eli hyvin erilaisissa oloissa köyhänä torpparina 1900-luvun alussa.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?