Hyppää pääsisältöön

Kuka tarvitsee filosofiaa?

Filosofiaa pidetään kaikkien tieteiden äitinä. Mutta onko menneiden aikojen suurien ajattelijoiden tuotoksilla enää mitään merkitystä?

Filosofia tarkoittaa viisauden rakastamista. Filosofiaa pidetään kaikkien tieteiden äitinä. Jo Sokrates aikoinaan... ja tässä kohtaa uhkaa haukottelurefleksi. Vanhat viisaat filosofit ja ne marmoriin veistetyt ukkelit - ketä kiinnostaa? Vähän nuoremman viisaan Esa Saarisen mukaan filosofia on terveen järjen tykkitulta ja uskallusta ajatella omilla aivoillaan.

Siinäkö syy, miksi kouluissa opiskellaan filosofiaa? Onko menneiden aikojen suurien ajattelijoiden tuotoksilla enää mitään merkitystä? Mitä tai keitä ovat tämän ajan filosofit? Millaista ihmiskäsitystä me välitämme jälkipolvellemme? Mikä on nuorten ihmiskäsitys, mitkä heidän arvonsa, pohtiiko kukaan enää elämän tarkoitusta? Vai onko sillä mitään väliä?

Arno Kotron johdolla aiheesta keskustelevat kasvatustieteen tohtori, lehtori Hannu Juuso, opiskeija Sarri Nironen ja kosmologian professori Kari Enqvist.

Perustuu ohjelmaan: Studio Kotro

Ihminen ja yhteiskunta

  • Islamin vieraana

    6-osainen sarja islamista.

    6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

  • Buddhan jalanjäljillä

    Buddhalaisuus

    Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.