Hyppää pääsisältöön

Pepe ja muut kuvahait videoliigan jäljillä

Kuka uskoo haikaraa -sarjasta tuttu Pepe päätyy sattumalta uuteen seikkailuun ollessaan valokuvausleirillä. Tällä kertaa Pepe pääsee videoita laittomasti kopioivan ja levittävän videoliigan jäljille suorittaessaan valokuvauksen kurssitehtäviä. Vyyhteen sotkeutuvat myös muutamat Pepen kaverit sekä kaksi lomailevaa poliisia.

Jakso 1: Särkynyt Onni

Pepe suorittaa valokuvauskurssin ensimmäistä tehtävää, jossa tarkoituksena on kuvata elävää kohdetta. Hän poikkeaa kuitenkin hieman tehtävänannosta löytäessään kiehtovan autiotalon. Onnistunut räpsäys kerää kehuja kurssiporukassa ja Pepen kaveri Susanna keksii sille nimen ”Särkynyt onni”.

Myös Susanna innostuu kuvaamaan mökkiä. Vertaillessaan heidän kuviaan samasta mökistä Pepe huomaa, että jotain on muuttunut. Asiasta on otettava selvää!

Mökistä löytyy erikoinen radiopuhelin sekä matkalaukku. Mitä ihmeen ohjelmaa puhelimesta kuuluu? Entä miksi laukusta löytyy kasa elokuvajulisteita ja tyhjiä videokasettikoteloita?

Jakso 2: Onkimiehen ongelma

Kurssin toisena tehtävänä on ottaa valokuva ihmisestä arkipuuhissa. Pepe kohtaa Euroopan parhaan poliisin ja rikosetsivä Antero Loikkasen, jolle on tullut ongelmia onkireissullaan. Hänhän on loistava kohde tehtävänantoon!

Pepen kurssikavereiden Laten ja Joken kuvassa on henkilöautoon rengasta vaihtava mies, sekä nainen ja erittäin tutunoloinen matkalaukku. Pepe ja Susanna tunnistavat laukun samaksi, jonka he löysivät autiosta mökistä aiemmin. Valokuva kiinnostaa myös lomailevaa konstaapeli Loikkasta.

Jakso 3: Mies sumussa

Kurssilaiset ovat saaneet haastavaksi tehtäväkseen kuvata sumussa. Pepe eksyy jälleen autiotalon läheisyyteen, jossa käyskentelee samaan aikaan tummiin pukeutunut mies. Kuka hän on? Mitä hän siellä tekee? Eivätkö tämän päällysvaatteet muistutakin yllättävän paljon valokuvauskurssin opettaja Reksan vaatteita?

Myöhemmin Pepe, Late ja Jokke näkevät taas miehen, joka esiintyi Joken ja Laten ottamassa kuvassa matkalaukun ja auton kanssa. Kuka tämä mies on ja miksi konstaapeli Loikkanen tuntee hänet?

Jakso 4: Ansa laukeaa

Valokuvauskurssi on päättynyt ja Pepe laahustaa bussipysäkille. Yhtäkkiä hän äkkää tutun, vihreän auton syrjäisellä pihalla. Palaset alkavat loksahdella paikoilleen ja videoliigan arvoitus ratketa. Myös Pepen työmatkalta palaava rekkakuski-isä pääsee auttamaan rikollisten kiinniotossa.

Kuvahait – näyttelijät

Pepe - Riku Suokas
Susanna - Susanna Roine
Reksa - Ilpo Hakala
Late - Timo Nieminen
Jokke - Tuomas Parkkinen
Antero Loikkanen - Matti Viironen
Veikko Kosonen - Pekka Lukka
nainen - Ritva Jalonen
Pepen isä - Erkki Minkkinen
Kurssilaiset: Elina Ahtiala, Nina Kahiluoto, Pia Larkama, Alina Mäki, Heta Parkkinen, Katja Rantanen ja Jyri Sarkkinen
Poliisiradioäänet: Teija Auvinen, Markku Eskelinen ja Markku Maasilta

Lue lisää:

Vesa-Pekka Mäkinen (Roope), Maria Larpo (Ellen) ja Riku Suokas (Pepe) draamasarjassa Kuka uskoo haikaraa (1983).

Kuka uskoo haikaraa -nuortensarja oli teemoiltaan aikaansa edellä

Uolevi Nojosen kirjoittama ja Pekka Lepikön ohjaama, kesään 1983 sijoittuva seikkailusarja koukutti varhaisteinit tv:n ääreen seuraavana talvena. Kiitetty sarja onnistui draaman keinoin olemaan tiukasti kiinni ajassaan ja jopa tulevassa: voisiko nuorten käyttäytymistä alkaa säädellä massoittain elektronisen pelin kautta?

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto