Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pullonpalautus helpottui entisestään

Pullonpalautusautomaatti
Pullonpalautusautomaatti Kuva: Yle palautusautomaatti

Erilaisia pulloja ja tölkkejä kertyy niin paljon, ettei aina tiedä, mihin kauppaan mikäkin pitäisi palauttaa. Varsinkaan, jos haluaa pantin. Nyt pullojenpalautusjärjestelmä on uudistunut entistä helpommaksi, kun Alkon pullojen palautuspaikkoja on huomattavasti aiempaa enemmän.

Kuningaskuluttaja tapasi Suomen Palautuspakkaus Oy:n, eli Palpan, toimitusjohtajan Pasi Nurmisen.

Mikä pullonpalautusjärjestelmässä on muuttunut?

- Nyt myös Alkon pullot voi palauttaa vähittäiskauppaan. Alkon pulloja on aiemmin voinut palauttaa vain Alkon yhteydessä oleviin kauppoihin, nyt voi palautta myös muihin kauppoihin. Pyrimme näin tekemään juomapakkausten palauttamisen kuluttajalle helpoksi.

Mistä tunnistaa sen kaupan, mihin Alkon pullot kelpaavat?

- Aikaisemmin näitä Alkon pisteitä oli noin 350 kappaletta. Nyt palautuspisteitä on noin 5 000. Tällä hetkellä vähittäiskaupoissa otetaan myös Alkon pulloja erittäin kattavasti vastaan.

Kuinka paljon pakkauksia pyörii tässä suomalaisessa panttijärjestelmässä?

- Tölkkejä myydään vuodessa noin 1,2 miljardia kappaletta. Peräkkäin asetettuna se olisi noin 4 kertaa maapallon ympäri. Se on niin suuri määrä, että ne on pakko saada kiertoon.

Lidl on sellainen kauppa, että kuluttaja ei aina oikein tiedä, mihin sen tölkit ja pullot palautetaan. Miten Lidlin pakkaukset toimivat panttijärjestelmässä?

-Lidl on tölkkien palautusjärjestelmässä mukana, samoin myös kierrätyslasijärjestelmässä. Muovipulloissa heillä on oma järjestelmänsä, jossa heillä on kansainvälinen verkosto. Teemme yhteistyötä muovipullojenkin kanssa materiaalin vaihdossa.

Eli Lidlistä ostetut muovipullot pitää vielä palauttaa Lidlin kauppoihin Voiko sinne palauttaa muiden kauppojen pakkauksia?

-Kyllä voi.

Palautusjärjestelmässä on jo paljon erilaisia pakkauksia, mutta millaiset pakkaukset ovat vielä sen ulkopuolella?

-Tällä hetkellä ulkopuolella ovat vielä tiivisteet, täysmehut, maitojuomat ja sen sellaiset. Vuonna 2008 järjestelmään tulivat mukaan vedet.

Koska esimerkiksi mehupullot saataisiin mukaan palautusjärjestelmään?

-Tällaiset asiat pitäisi muuttaa lain kautta, että mehut haluttaisiin mukaan.

Jos mehuvalmistaja ei ole mukana järjestelmässä, niin rangaistaanko siitä, että heidän pakkauksensa eivät kierrä?

-Panttijärjestelmään kuulumisesta myönnetään verohelpotus. Sitten ns. tullitariffi määrittää sen, mistä pakkauksesta se myönnetään.

Mitä esimerkiksi Virosta ostetuille juomatölkeille pitää tehdä, voiko ne laittaa suomalaiseen palautuskoneeseen?

- Kyllä se on ympäristöteko, jos sen tekee. Tölkkialumiini on samaa kaikilla valmistajilla. Viron tölkeistä ei makseta panttia, mutta se on silti toimitettu kiertoon, kun sen laittaa palautusautomaattiin.

Pari vinkkiä palautusautomaatille:

- palauta pullot korkkeineen, myös Alkon pullot voi palautta korkkeineen.
- vaikka automaatti "syö" monenlaisia pulloja, älä laita shampoopulloja tai muuta roskaa koneisiin.
- palauta myös pantittomat tölkit ja pakkaukset (esim. ulkomailta ostetut), sillä se on ympäristöteko.
- älä laita roskia pulloihin tai tölkkeihin.
.
Päivitys 4.8.2015: Korjattu lyöntivirhe

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.