Erilaisia pulloja ja tölkkejä kertyy niin paljon, ettei aina tiedä, mihin kauppaan mikäkin pitäisi palauttaa. Varsinkaan, jos haluaa pantin. Nyt pullojenpalautusjärjestelmä on uudistunut entistä helpommaksi, kun Alkon pullojen palautuspaikkoja on huomattavasti aiempaa enemmän.
Kuningaskuluttaja tapasi Suomen Palautuspakkaus Oy:n, eli Palpan, toimitusjohtajan Pasi Nurmisen.
Mikä pullonpalautusjärjestelmässä on muuttunut?
- Nyt myös Alkon pullot voi palauttaa vähittäiskauppaan. Alkon pulloja on aiemmin voinut palauttaa vain Alkon yhteydessä oleviin kauppoihin, nyt voi palautta myös muihin kauppoihin. Pyrimme näin tekemään juomapakkausten palauttamisen kuluttajalle helpoksi.
Mistä tunnistaa sen kaupan, mihin Alkon pullot kelpaavat?
- Aikaisemmin näitä Alkon pisteitä oli noin 350 kappaletta. Nyt palautuspisteitä on noin 5 000. Tällä hetkellä vähittäiskaupoissa otetaan myös Alkon pulloja erittäin kattavasti vastaan.
Kuinka paljon pakkauksia pyörii tässä suomalaisessa panttijärjestelmässä?
- Tölkkejä myydään vuodessa noin 1,2 miljardia kappaletta. Peräkkäin asetettuna se olisi noin 4 kertaa maapallon ympäri. Se on niin suuri määrä, että ne on pakko saada kiertoon.
Lidl on sellainen kauppa, että kuluttaja ei aina oikein tiedä, mihin sen tölkit ja pullot palautetaan. Miten Lidlin pakkaukset toimivat panttijärjestelmässä?
-Lidl on tölkkien palautusjärjestelmässä mukana, samoin myös kierrätyslasijärjestelmässä. Muovipulloissa heillä on oma järjestelmänsä, jossa heillä on kansainvälinen verkosto. Teemme yhteistyötä muovipullojenkin kanssa materiaalin vaihdossa.
Eli Lidlistä ostetut muovipullot pitää vielä palauttaa Lidlin kauppoihin Voiko sinne palauttaa muiden kauppojen pakkauksia?
-Kyllä voi.
Palautusjärjestelmässä on jo paljon erilaisia pakkauksia, mutta millaiset pakkaukset ovat vielä sen ulkopuolella?
-Tällä hetkellä ulkopuolella ovat vielä tiivisteet, täysmehut, maitojuomat ja sen sellaiset. Vuonna 2008 järjestelmään tulivat mukaan vedet.
Koska esimerkiksi mehupullot saataisiin mukaan palautusjärjestelmään?
-Tällaiset asiat pitäisi muuttaa lain kautta, että mehut haluttaisiin mukaan.
Jos mehuvalmistaja ei ole mukana järjestelmässä, niin rangaistaanko siitä, että heidän pakkauksensa eivät kierrä?
-Panttijärjestelmään kuulumisesta myönnetään verohelpotus. Sitten ns. tullitariffi määrittää sen, mistä pakkauksesta se myönnetään.
Mitä esimerkiksi Virosta ostetuille juomatölkeille pitää tehdä, voiko ne laittaa suomalaiseen palautuskoneeseen?
- Kyllä se on ympäristöteko, jos sen tekee. Tölkkialumiini on samaa kaikilla valmistajilla. Viron tölkeistä ei makseta panttia, mutta se on silti toimitettu kiertoon, kun sen laittaa palautusautomaattiin.
Pari vinkkiä palautusautomaatille:
- palauta pullot korkkeineen, myös Alkon pullot voi palautta korkkeineen.
- vaikka automaatti "syö" monenlaisia pulloja, älä laita shampoopulloja tai muuta roskaa koneisiin.
- palauta myös pantittomat tölkit ja pakkaukset (esim. ulkomailta ostetut), sillä se on ympäristöteko.
- älä laita roskia pulloihin tai tölkkeihin.
.
Päivitys 4.8.2015: Korjattu lyöntivirhe