Hyppää pääsisältöön

Shoppailu pidentää ikää -ja mitä muuta siitä onkaan sanottu

shoppailun tulevaisuus

Seitsemän enemmän tai vähemmän tärkeää asiaa shoppailusta.

1. Tulevaisuuden trendi on elämysshoppailu!

Tulevaisuustutkijat ennustavat, että seuraava trendi tulee olemaan elämysshoppailu. Ostopaikat suunnitellaan niin, että ne tuottavat kokonaisvaltaisen, "elämyksellisen" kokemuksen. Ostosten lomassa voi pulahtaa uimaan tai käydä vaikkapa keilaamassa.

Kun ihminen astuu kauppaan, hän astuu sisälle tarinaan. Luomukaupat henkivät harmoniaa ja tuotteiden puhtautta. Farkkuliikkeessä esitellään screeneillä farmarihousujen historiaa, puuseinät ovat kuin 1800-luvun jenkkivarastosta ja kaupan päälle saa amerikkalaista hittimusiikkia.  

Levykaupassa on kahvila ja siellä järjestetään myös livekeikkoja. Siellä vietetään laadukasta aikaa.

2. Oven sijainti on tärkeää

Amerikassa on tutkittu, että ihmiset haluavat kiertää kauppaa vastapäivään. Niinpä ovi kannattaa olla kaupan oikeassa laidassa.

Huonoin vaihtoehto on ovi  vasemmassa laidassa, keskellä vähän parempi.

3. Sää vaikuttaa shoppailuun

Aurinkoisella ilmalla ihmiset ovat paremmalla tuulella ja avoimempia, silloin he ostavat enemmän. Aikainen kevät tietääkin kaupoille hyvää.

Pitkän pimeän syksyn vaikutuksista ei ole selvää tietoa.

 

4. Shoppailu pidentää ikää

Ainakin Taiwanissa. Siellä ihmiset, jotka shoppailivat enemmän kuin muut, elivät pidempään kuin harvemmin ostoksilla kävijät. Vaikutus oli selvin yli 65-vuotiailla miehillä.
 
5. Shoppailu laihduttaa

Pienehkö nainen kuluttaa tunnin shoppailun aikana yli 300 kaloria. Parin tunnin onnistunut shoppailu vastaisi siis tunnin kuntosalilla oloa. Hyvä löytö saa aikaan kiksit, jotka ovat verrattavissa liikunnan aiheuttamaan mielihyvän tunteeseen.

6. Shoppailuun voi kehittyä riippuvuus

Silloin ihminen ei pysty olemaan ostamatta, vaikka uusiin tavaroihin ei olisi rahaa, eikä niitä edes välttämättä tarvitse. Ostoshuumassa ei ole köyhä eikä kipeä. Itsetunto kohoaa, shoppailu saa aikaan voimakasta mielihyvää.

Jälkeenpäin olo on kuitenkin pettynyt ja masentunut, ostoskrapulainen.

Naisilla ostoskiihko kohdistuu usein vaatteisiin ja kosmetiikkaan, miehillä taas elektroniikkaan ja harrastusvälineisiin.

7. Tulevaisuuden rahaksi on povailtu muoviseteleitä

Australiassa, Uudessa Seelannissa ja monessa trooppisessa maassa niihin on jo siirrytty. Euro ei kuitenkaan polymeeriksi muutu, meidän ilmastossamme paperirahat kestävät riittävän hyvin.

Seteleiden paperi tehdään puuvillasta. Sen kestävyyteen voidaan vaikuttaa materiaaliteknisin keinoin, kuten kuitujen sijoittelulla toisiinsa nähden.

Paperiseteleitä on myös vaikea väärentää, niissä on aito rahan kahina.

Blogi on muokattu Prisma Studion jutun käsikirjoituksesta. Shoppailujakso katsottavana Areenassa:

http://areena.yle.fi/tv/1675926

Linkkejä:

http://hbr.org/2011/12/the-future-of-shopping/ar/1

http://news.yahoo.com/blogs/technology-blog/meet-canada-high-tech-plastic-currency-184640433.html

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110406192437.htm