Hyppää pääsisältöön

Ensimmäisessä lastenohjelmassa nähtiin Raninien tv-perhe ja Kasper

Vuonna 1960 pyörähti käyntiin ensimmäinen suomalainen lastenohjelma, Raninien tv-perhe. Ohjelmassa nähtiin mm Irja ja Matti Raninin laatimia nukketeatteriesityksiä, joiden vakiotähtenä oli Kasper-nukke. Yleisölle tuli tutuksi Kasperin huudahdus Trai trai trallallaa! Myöhemmin ohjelman nimi muutettiin Niksulan tv:ksi.

Tietolaatikko

Raninien tv-perhe ohjelmasta vuosilta 1960-63 ei ole säilynyt taltioita. Artikkelissa olevat otteet ovat ajalta, jolloin ohjelman nimi oli jo Niksulan tv.

Raninien tv-perheen myötä alkoivat säännölliset lastenohjelmien lähetykset. Ohjelmaa lähetettiin aina torstai-iltapäivisin puolen tunnin jaksoissa.

Vuonna 1963 ohjelman nimi muutettiin Niksulan TV:ksi. Nukketeatterissa nähtiin yhä mm. Kasper ja Eulaalia Kenkkunen. Ohjelmassa esitettiin myös lyhytfilmejä ja kansainvälisiä piirrettyjä.

Niksulan tv:ssä nähtiin myös lasten levyraati, jossa lapsivieraat pääsivät valitsemaan suosikkikappaleensa. Musiikkileikkikoulussa tutustuttiin erilaisiin tansseihin ja leikkeihin. Välillä pohdittiin isojakin aiheita kuten jaksossa, jossa Niksulan joukot tutustuivat taidemaalarin työhön ja miettivät taiteen merkitystä.

Niksulan TV muuttui vuonna 1969 nimeltään Niksula-ohjelmaksi ja sai yhä enemmän yhteiskunnallisia ja opetuksellisia painotuksia. Nukkehahmot Elli ja Paavo tutustuttivat katsojia monenlaisiin paikkoihin aina lehtipainosta karjatilaan. Studiossa nähtiin myös vierailijoita kuten poliisi, joka kertoi lapsille oikeaoppisesta liikennekäyttäytymisestä.

Ohjelmassa nähtiin myös perinteisestä poikkeava prinsessa-satu. Tarina alkaa siitä kun kuningatar on huolissaan huonosti koulussa menestyvästä prinsessasta, johon kuningas toteaa "me naitamme prinsessan, silloin hänen ei enää tarvitse kirjoittaa yhtään ainetta". Mutta prinsessan tyhmyys tulee lopulta ongelmaksi myös prinssin haussa. Esityksen lopussa Kasper valistaa lapsia aitouden merkityksestä.

Kommentit