Hyppää pääsisältöön

Ensimmäisessä lastenohjelmassa nähtiin Raninien tv-perhe ja Kasper

Vuonna 1960 pyörähti käyntiin ensimmäinen suomalainen lastenohjelma, Raninien tv-perhe. Ohjelmassa nähtiin mm Irja ja Matti Raninin laatimia nukketeatteriesityksiä, joiden vakiotähtenä oli Kasper-nukke. Yleisölle tuli tutuksi Kasperin huudahdus Trai trai trallallaa! Myöhemmin ohjelman nimi muutettiin Niksulan tv:ksi.

Tietolaatikko

Raninien tv-perhe ohjelmasta vuosilta 1960-63 ei ole säilynyt taltioita. Artikkelissa olevat otteet ovat ajalta, jolloin ohjelman nimi oli jo Niksulan tv.

Raninien tv-perheen myötä alkoivat säännölliset lastenohjelmien lähetykset. Ohjelmaa lähetettiin aina torstai-iltapäivisin puolen tunnin jaksoissa.

Vuonna 1963 ohjelman nimi muutettiin Niksulan TV:ksi. Nukketeatterissa nähtiin yhä mm. Kasper ja Eulaalia Kenkkunen. Ohjelmassa esitettiin myös lyhytfilmejä ja kansainvälisiä piirrettyjä.

Niksulan tv:ssä nähtiin myös lasten levyraati, jossa lapsivieraat pääsivät valitsemaan suosikkikappaleensa. Musiikkileikkikoulussa tutustuttiin erilaisiin tansseihin ja leikkeihin. Välillä pohdittiin isojakin aiheita kuten jaksossa, jossa Niksulan joukot tutustuivat taidemaalarin työhön ja miettivät taiteen merkitystä.

Niksulan TV muuttui vuonna 1969 nimeltään Niksula-ohjelmaksi ja sai yhä enemmän yhteiskunnallisia ja opetuksellisia painotuksia. Nukkehahmot Elli ja Paavo tutustuttivat katsojia monenlaisiin paikkoihin aina lehtipainosta karjatilaan. Studiossa nähtiin myös vierailijoita kuten poliisi, joka kertoi lapsille oikeaoppisesta liikennekäyttäytymisestä.

Ohjelmassa nähtiin myös perinteisestä poikkeava prinsessa-satu. Tarina alkaa siitä kun kuningatar on huolissaan huonosti koulussa menestyvästä prinsessasta, johon kuningas toteaa "me naitamme prinsessan, silloin hänen ei enää tarvitse kirjoittaa yhtään ainetta". Mutta prinsessan tyhmyys tulee lopulta ongelmaksi myös prinssin haussa. Esityksen lopussa Kasper valistaa lapsia aitouden merkityksestä.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto