Hyppää pääsisältöön

Itsenäisen Suomen oppivelvollisuuskoulu

Herttoniemen kansakoulu
Herttoniemen kansakoulu, Museovirasto/Rácz István Herttoniemen kansakoulu Kuva: Museovirasto/Rácz István kansakoulu

Itsenäisen Suomen eduskunta nosti erääksi keskeiseksi kehittämiskohteeksi kansanopetuksen. Sen tueksi säädettiin oppivelvollisuuslaki 1921.

Tietolaatikko

 • Vuoden 1921 oppivelvollisuuslaki teki kaikki 7–13-vuotiaat lapset oppivelvollisiksi.
 • Mikael Soininen (vuoteen 1907 asti Johnsson; 1860–1924) oli suomalainen kasvatustieteilijä ja poliitikko. Hän vaikutti merkittävästi yleisen oppivelvollisuuden syntyyn.

Mikael Soininen (1860–1924) ajoi tarmokkaasti Suomeen yleistä oppivelvollisuutta. Hänen iskulauseensa oli ”oma kansakoulu joka kylään”.

Suomalaiset pedagogit: Mikael Soininen

Maaseutua koskeva kansakouluasetus annettiin 11.5.1866. Asetuksen antamispäivää alettiin myöhemmin pitää kansakoulun perustamispäivänä.

Oppivelvollisuuslaki astui voimaan 1921

Oppivelvollisuuslaki saatiin pitkien ponnistelujen jälkeen aikaiseksi vuonna 1921. Lain toteutuminen oli köyhille kunnille raskas taakka. Vasta 1930-luvulla jokaisessa kylässä tai ainakin sen läheisyydessä oli kansakoulu.

Kouluterveydenhuolto kansakoulussa

Kouluterveydenhuolto alkoi kehittyä jo 1900-luvun alkupuolella lasten neuvolatoiminnan ohella.

Kouluruokailu kansakoulussa

Kouluun ei tultu pelkän opetuksen takia. Kouluruokailu kasvatti oppilaiden määrää. Vuonna 1943 säädettiin laki, jonka mukaan koululaisille tuli tarjota maksuton ateria kaikkina koulupäivinä.

Kansakoulujen varustus aluksi vaatimatonta

Varustus kansakouluissa oli aluksi hyvin vaatimatonta. Pulpetitkin olivat usein kyläläisten itsensä tekemiä.

Kansakoulun oppikirjat

Kansakoulua varten tehtiin omat oppikirjat, jotka sisälsivät paljon opettavaisia tarinoita. Samalla ne ilmensivät aikansa pedagogisia suuntauksia.

Muokkaukset: 8.10.2019 jutun pääkuva vaihdettu.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?