Hyppää pääsisältöön

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Tasapuolisuudesta

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Tasapuolisuudesta. Kuva: Pontus Edenberg, stock.xchng

Yksi lastenkasvatuksen suurista totuuksista on vaatimus tasapuolisuudesta. Vilkaiskaapa mitä tahansa kasvatusopasta jollette usko! ”Kohtele lapsiasi tasavertaisesti”.”Älä suosi ketään lapsistasi”. ”Oletko tasapuolinen lapsillesi?”

Kyllä parhaani mukaan kohtelen, en tietääkseni suosi ja olisin kyllä, mutta miten?

Mitä on tasapuolisuus? Otetaan asia pohdintaan vanhemman lapselle antaman mukavan huomion näkökulmasta. Esimerkkinä käytämme täysin randomilla valitun herra ja rouva J. Rantalan perhettä, jossa on kolme alle kouluikäistä lasta.

Jokainen lapsi haluaisi mukaan. Millä perusteella valinta tehdään tasapuolisesti?
Esimerkissämme rouva Rantala on lähdössä kauppaan ja voi ottaa mukaan yhden kolmesta lapsestaan. Rouvan perheessä tämä on suuri huomionosoitus lapselle: saahan hän olla äidin kanssa kahden ja painella hedelmävaa`an nappuloita. Jokainen lapsi haluaisi mukaan. Millä perusteella valinta tehdään tasapuolisesti?

Tasajaolla? Merkitään listaan kullakin kerralla mukaan päässeet. Toimii hyvin, kunhan listassa on myös mukaanpääsyt renkaidenvaihtoon, roskien vientiin, isomummon luokse sairaalaan, pullojen palautukseen, uimaan, kävelylle, kirjastoon, balettiin ja se kerta, kun äiti luki yhdelle lapselle kaksi iltakirjaa ja muille vain yhden. Nyt tarvitsee enää määrittää kuinka montaa roskien viemistä vastaa yksi baletti.

Iän perusteella? Nuoremmat lapset pääsääntöisesti tarvitsevat enemmän äidin läsnäoloa kuin isommat. Toisaalta, isompi lapsi on tottunut olemaan äidin kanssa kahdestaan ennen sisarusten syntymää, ja on siis menettänyt paljon äidin huomiota, jota nyt olisi mahdollisuus korvata.

Sukupuolen perusteella? Onko kaupassakäynti rouva Rantalan mielestä enemmän tyttöjen tai poikien juttu? Entä renkaidenvaihto? Tai baletti?

Henkilökohtaisen tarvitsevuuden perusteella? Yksi perheen lapsista on selvästi herkempi vanhemman poissaololle kuin kaksi muuta. Hän toivoo usein saavansa olla äidin kanssa kahden. Hänelle mukaan pääseminen merkitsisi enemmän kuin kahdelle muulle.

Helppouden perusteella? Kivemmin käyttäytyvä ja taitavampi selviäisi reissusta nopeasti ja reippaasti, eikä todennäköisesti kirkuisi karkkihyllyn kohdalla rouva Rantalaa nolottavalla tavalla.

Muun elämän kuormittavuuden perusteella? Yhdellä lapsista on ollut viime viikkoina tosi kurjia kokemuksia: korvatulehdus, sairaalan joutuminen ja inhottavan makuinen lääkekuuri. Hän tarvitsisi ehkä hieman hemmottelua korvaukseksi.

Sen hetkisen reagoinnin perusteella? Yksi lapsista itkee ja pyytää mukaan pääsyä epätoivoisesti. Toinen pyytää nätisti. Kolmas murjottaa valmiiksi siltä varalta, ettei tule valituksi. Suosiako siis epätoivoa, murjotusta vai kohteliasta käytöstä?

Rouva Rantala voisi olla tasapuolinen itselleen ja mennä kauppaan yksin.
Tilanteen mahdottomuuden perusteella? Ikävintä on se, että tarkan harkinnan jälkeen tehty valinta on kuitenkin yhden lapsen mielestä oikea ja kahden mielestä väärä. Lasten pettymystä joutuu sietämään silti, vaikka olisi tasapuolinen. Rouva Rantala voisi olla tasapuolinen itselleen ja mennä kauppaan yksin.

Ja tämä on vain yksi lukuisista draamoista, joita perheessämme eletään päivittäin.

Eihän tässä olisi ongelmaa, jos tasapuolisuus ei olisi minulle ja miehelleni niin tärkeää. Silloin valitsisimme kenet lapsen kulloinkin sattuu, sitä kummemmin pohtimatta ja syyllistymättä.

Kerran väsyimme tilanteeseen niin, että rupesimme piloillamme kahden kesken pohtimaan suosikin valintaa. Ihan pokkana nostaisimme yhden lapsista muiden yläpuolelle. Antaisimme aina hänelle ensin, ottaisimme hänet mukaan joka paikkaan, katsoisimme kiistoissa hänen olevan oikeassa, sallisimme hänen sorsia sisaruksiaan ja niin edelleen.

Valinta oli tosi vaikea. Omat syntymäjärjestyksemme – esikoinen ja keskimmäinen  vaikutti selvästi. Kukin lapsista oli omalla tyylillään ihana ja omalla tyylillään rasittava. Mieheni arvosti osin eri ominaisuuksia kuin minä.  Emme kyenneet valitsemaan tasapuolisesti suosikkia.

Kommentit
 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

 • Kultainen noutaja

  Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.

  "...Ahneuksissaan mies saunoi itsensä henkihieveriin. Liian kova konsti se selvästi oli, pakkosaunonta, mietti hän..."

 • Käynti pienenä

  Soittoa ja tapahtumia mielen sisällä, pääasiassa.

  Olo on kuin koira murisisi jossain. Tai murisisi jokin paljon pahemepi. Paholainen, seitinohuen ulottuvuuksienvälisen suihkuverhon takana murisisi vaikka.

 • Kelluessaan

  Mielihavaintoja veden piirissä ollessa

  Vesi oli suolatonta, ja siksi välillä kirveli nenässä. Paradoksaalista oli se, että kirveli juuri suolattomuus, eikä -lallisuus, kuten maallikko helposti luulisi.

 • Tyhmä jo pienenä

  Toistuvan yksinkertaisuutensa lamentaatioasialla on Kajo.

  "Jos ei lasketa sitä, että aikuisessa ihmisessä on lihaa ja luuta enemmän kuin lapsessa, ja laajempi nahka-osa hänellä kuin silkohapsena oli, niin melko vähän muuttuu ihminen elämänsä aikana..."