Hyppää pääsisältöön

Umayya Abu-Hanna: Monikulttuurisuudesta puhutaan kuin mämmistä - se on paskaa tai suklaamoussea

Juuri Multikult-kirjan julkaissut toimittaja vieraili YleX Etusivussa. Hän muutti Suomesta viime vuonna törkeän kohtelun jälkeen.

Umayya Abu-Hanna.

Pohjois-Israelissa syntynyt toimittaja-kirjailija Umayya Abu-Hanna on kirjoittanut oppaan monikulttuurisuuteen. Mihin sitä tarvitaan?

- Koska monikulttuurisuudesta puhutaan Suomessa kuin mämmistä. Että onko se enemmän paskaa kuin suklaamoussea ja tykätäänkö siitä vai ei tykätä. Monikulttuurisuus on yhteiskunnallista muutosta, se on vääjäämätöntä ja tulee globalisaation mukana.

Siksi meidän pitää keskustella siitä, minkälainen on toimiva ja haluttu monikulttuurinen Suomi. Asiassa ei voida asettua vain vihaamaan tai tykkäämään. Abu-Hanna sanoo, että hänen kirjansa antaa työkaluja tähän keskusteluun.

Kirjassa sanotaan muun muassa: Älä pidä siirtolaisia maskotteina. Missä tällaista asennetta esiintyy? Abu-Hanna kertoo, että se liittyy siihen, minkälaisia esimerkkejä siirtolaisista nostetaan esille. Häntä on muun muassa pyydetty kouluihin esiintymään, kun on haluttu joku kiva ja huiviton näytekappale siirtolaisesta. Joku joka ei paljon eroa kulttuurisesti Suomen kantaväestöstä - ulkoa tumma, mutta sisältä valkoinen.

- Sellainen, joka ei haise pissalle ja puhuu Suomea. Vielä parempi, jos syö possua ja juo viiniä.

Sen sijaan pitäisi tuoda keskusteluun se, miten tullaan toimeen erilaisuuden kanssa.

Umayya Abu-Hanna muutti viime vuonna Suomesta pois, Amsterdamiin. Suomessa hän ehti asua kolmisenkymmentä vuotta. Edes tuossa ajassa hän ei päässyt irti siitä, että kokee olonsa huonommaksi ihmiseksi tässä maassa. Lähinnä siksi, että on ollut paljon maskotin asemassa - oli työ sitten mediassa tai jossain asiantuntijaryhmässä. Lopullinen päätös muuttamisesta kypsyi kuitenkin sen jälkeen, kun hän adoptoi mustan tytön.

- Vaikka mä tiesin, että musta iho on pahempi kuin arabi. En tiennyt miten paha.

Päivittäinen aggressio, mitä 3-vuotias lapsi sai osakseen ihan avoimesti keskellä Helsinkiä oli hirvittävää.

- Mummot saattoi huutaa sille, että helevetin neekeri.

Niinpä Abu-Hanna pakkasi kamansa.

Kuuntele, miten kielitaidoton ja työtä vailla oleva suomalainen arabikulttuurista tuleva nainen otettiin vastaan muualla Euroopassa. Abu-Hanna kertoo myös, miksi maahanmuuttokeskustelu Suomessa päätyy aina suureen vastakkainasetteluun.