Hyppää pääsisältöön

Kreikkalainen joulu Suomessa

Miltä kuulostaisi joulu lumen ympäröimänä, koristellun kuusen läheisyydessä odotellessa joulupukkia poroineen? Eksoottiselta, sanoisivat ne kreikkalaiset, jotka saapuvat joulunviettoon Tornion kaupunginhotelliin.

Kaksi päivää ennen jouluaattoa Tornion kaupunginhotellin keittiössä käy kuhina. Siellä valmistuvat toinen toistaan herkullisemmat jouluruuat. Näin ei ollut ennen kreikkalaisia, kertoo keittiömestari Rolf Bungarden.

”Kreikkalaiset toivat meille joulutyön varsinaisesti. Aikaisemmin me olemme olleet kiinni joulun”, hän sanoo.

Kaupunginhotellin henkilökunta ottaa vakavasti kreikkalaiset vieraansa: hotellin johtaja kertoo kaikkien ottaneen kreikan kielen pikakursseja. Se ei kuitenkaan riitä kauhean pitkälle, joten hotelliin tulee aina mukaan myös tulkki.

Kreikkalaisille on järjestetty ohjelmaa aina Haaparannan vierailusta koiravaljakkoajoihin ja makkaranpaistoon. Innokkuudestaan huolimatta vierailijat ovat myös kriittisiä esimerkiksi hotellin huonejakoa ja Haaparannan kauppakeskusta kohtaan.

”Älkää masentuko, huomenna on ehkä kivempaa”, he lohduttavat toisiaan suolakurkkupurkkien keskellä.

Ja seuraava päivä, jouluaatto, onkin heille enemmän mieleen. Pitkä joulupöytä notkuu herkkuja, joita maiskutellaan ennen kuin saapuu illan odotetuin vieras. Myös keittiömestari Bungardenin piinahetki on ohi, kun graavilohi, laatikot ja jopa mädit tekevät kauppansa.

Kun joulupukki saapuu poronsa kanssa, tunnelma sähköistyy saman tien. Lahjoja jaetaan ja valokuvia räpsitään, kunnes pukin on jatkettava matkaa toisaalle.

Petteri-poro ei valitettavasti ehdi ulos ennen kuin luonto kutsuu. Papanat on siivottava äkkiä pois tanssilattialta kreikkalaisten tieltä, sillä seuraavaksi Tornion kaupunginhotellissa raikaavat kreikkalaiset sävelmät koko illan, ja silloin on pakko tanssia!

Teksti: Sonja Fogelholm