Hyppää pääsisältöön

Poikaleirin pelastajaksi valikoitui sattumalta viulistitähti Heimo Haitto

Pojista miehiä ry:n kesäleirin tarkoituksena on tarjota erityisesti kaupunkilaispojille maalaiselämän pilkahdusta, eväitä elämää varten ja antaa itseluottamusta. Leirin syntymisen kannalta olennaisessa osassa oli viulistitähti Heimo Haitto.

Tietolaatikko

Pojista miehiä ry rekisteröitiin vuonna 1948.

Kaarina Vuoristo perusti yhdessä edesmenneen miehensä kanssa kaupunkilaispojille tarkoitetun kesäleirin. Vuoriston miehellä oli syntymästään saakka ollut vain toinen käsi, eikä hän sen takia kelvannut sotaan. Vuorion mukaan tällöin hänen miehelleen tuli tarve näyttää, että hän on yhtä kelvollinen kuin muutkin miehet. Näin syntyi idea kaupunkilaispoikien kesäleiristä ja Pojista miehiä -yhdistyksestä.

Kesäpaikkaa ostettaessa rahaa oli vain seitsemän markkaa, joten lisää tarvittiin kipeästi. Pelastajaksi tuli sattumalta viulisti Heimo Haitto, joka sattui Vuoriston poikien kanssa samaan junaan eräänä päivänä. Yksi pojista sitten lähestyi Haittoa, kertoi kesäleiripaikan ostoaikeista, huonosta rahatilanteesta ja pyysi Haittoa soittamaan konsertissa, jonka tuotot menisivät yhdistykselle. Näin rahoitettiin tontin osto ja rahaa jäi vielä rakennuslautoihinkin.

Monet pojat tulevat leirille joka vuosi uudestaan. Leiriviikkoon mahtuu muun muassa suunnistusta, haastetehtäviä, saunomista, uimista sekä uskonnollista opetusta. Leirin apulaisjohtaja Seppo Ukkosen mukaan pojat ovat sen verran kuuntelevaista porukkaa, että jos hän kertoo saman leirisaarnan kahtena vuonna peräkkäin, joku kyllä huomauttaa: ”Sä kerroit ton jo viime vuonna”.

Ukkonen sanoo myös poikien arvostavan sitä, että heiltä odotetaan hyvää käytöstä.

”Uskoisin, että siitä aina jää sellainen muisto, että on välitetty eikä olla oltu välinpitämättömiä.”

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit