Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Viaplayn ja Netflixin sisällöt vertailussa

Pohjoismaat ovat alkaneet kiinnostaa amerikkalaisia mediayhtiöitä. Tämä tuli selväksi, kun rapakon takana vuosia toiminut verkkotelevisiopalvelu Netflix avasi Suomessa lokakuun puolessa välissä. Myös laatusarjoistaan (mm. Game of Thrones, Sopranos, Rooma, Langalla ) tunnettu HBO aikoo testata nettipalveluaan ensimmäisenä Pohjoismaissa. HBO on tosin joutunut lykkäämään aloitustaan. 

Viaplay

Ensimmäisenä kuukausimaksulla toimivan suoratoistopalvelun avasi ruotsalaisomisteinen Viaplay. Viime vuonna avannut palvelu pelästyi heti amerikkalaisia niin, että tiputti hintaansa parilla eurolla 7,95 euroon (elokuvat ja tv-sarjat). Käytännössä siis samaan kuin Netflix (7,99 euroa). HBO Nordic uskoo sisältöönsä niin, että pyytää pari euroa enemmän eli 9,95 euroa kuukaudessa.

HBO Nordic ei ole vielä avautunut, joten tarjonnasta tiedetään vain mitä on ennakkoon luvattu: kaikki HBO:n omat sarjat sekä arkistot heti Yhdysvaltain ensi-illan jälkeen. Lisäksi yhtiö on "lisensoinut sisältöä muilta tuottajilta". Mitä se tarkoittaa, siihen on vielä mahdotonta vastata.

Tällä hetkellä HBO:n sarjoja esitetään yksinoikeudella Ylen kanavilla, mutta HBO Nordicin hallituksen jäsenen Juha-Pekka Louhelaisen mukaan tähän ei ole uuden nettipalvelun myötä tulossa muutosta.

- Neuvottelemme myös kotimaisten sisällöntarjoajien kanssa, sanoo Louhelainen. 

Netflix aukeaa joka maassa rajoitetulla tarjonnalla, pääasiassa amerikkalaisia ja brittiläisiä elokuvia maustettuna pienellä määrällä paikallista tarjontaa. Netflixiä Suomessa edustavan Cocomms-viestintätoimiston johtajan Kasper Stenbäckin mukaan Netflix ei kerro tarkkaa elokuvien ja tv-sarjojen lukumäärää.

- Niitä on kuitenkin tuhansia, Stenbäck muotoilee.

ViaPlay kertoo, että palvelussa on  1500 elokuvaa, lisäksi lukuisia televisiosarjoja.

TV-sarjat (poimintoja tarjonnasta)

Netflix

Breaking Bad (4 tuotantokautta, 5. kausi meneillään USA:ssa)

Walking Dead (1 tuotantokausi, 3. kausi alkoi Suomessa ja USA:ssa lokakuun lopussa)

Dexter (3 tuotantokausi, 7. kausi meneillään USA:ssa) 

Mad Men (1 tuotantokausi, 5. kausi meneillään USA:ssa) 

Lisäksi mm. Weeds, Jericho, 24. 

ViaPlay

Lost (kaikki 6 tuotantokautta)  

Spartacus: Blood And Sand (2. tuotantokautta, enempää ei ole vielä esitetty korjattu tuotantokausien määärä 5.11. kiitos Ekille korjauksesta)

Puumanainen (2 kautta, kolme kautta tehty)

Greyn Anatomia (7 kautta 9. kausi meneillään USA:ssa)

Lisäksi mm. Babylon 5, Castle, Frendit

Suomalainen sisältö

Netflix

Elokuvia: mm. Miehen työ, Iron Sky, Rouva Presidentti, Lapsia ja aikuisia.

TV-sarjoja (lähinnä Ylen tuotantoa): Tuttiritari, Lapinlahden lintujen Kuudesti laukeava, Muuttuuko ihminen, Tauno Tukevan sota, Hovimäki.

ViaPlay

Elokuvia: Missä kuljimme kerran, Il Capitano

Tv-sarjoja: Ei ole

Kotimaista tuntuu löytyvän enemmän Netflixistä. Suomalaista materiaalia lienee tulossa lisää, sillä ainakin Netflix neuvottelee ohjelmista mm. MTV Median kanssa, vaikka toimitusjohtaja Heikki Rotko näyttävästi kertoikin potkivansa videopalvelua  munille. Nelonen Median liiketoimintajohtajan Hans Edinin mukaan Nelonen ei ole ohjelmien jälleenmyyjä. Neloselle ohjelmia tekevät tuotantoyhtiöt voivat kuitenkin sopimuksista riippuen myydä sisältöään myös Netflixin kaltaisille toimijoille.

Lapsille

Netflix

Tv-sarjat: mm. Mansikka-Marja, Smurffit, Pikku Prinsessa, Late Lammas, Rasmus Nalle. 

Elokuvat: mm. Anastasia, Madagascar, Jali ja suklaatehdas, Pelastakaa Willy, Happy Feet 2. 

ViaPlay

Tv-sarjat: mm. Paavo Pesusieni, Lazy Town, Ben 10 Alien Force, Looney Tunes, Banaanit on pyjamassa.

Elokuvat: mm. Huisi Hai, Stuart Little 3, Smurffit, Narnian tarinat, Elias ja aarrejahti.

Urheilu

ViaPlay tarjoaa kalliimmassa paketissaan (16,95 e) kaikki NHL-ottelut suorana ja jälkilähetyksinä. Erillisiä tapahtumia, kuten nyrkkeilyn Fight Nightin, voi tilata 19,95 euron hintaan.

- Netflixissä ei ole urheilua, eikä sitä ole tulossa, sanoo Kasper Stenbäck suoraan.

Kuukaudessa päätettävä

Onkin vaikea sanoa, mikä palveluista on sisällöllisesti paras. HBO:n valtti lienee ainakin se, että lupaa sarjoista tuoreita osia heti USA:n ensi-illan jälkeen. ViaPlayn ja Netflixin sisällöissä on paljon samankaltaisuuksia. ViaPlayssa on osin uudempia elokuvia kuin Netflixissä.

Julkaisuhetkiä määrittelevät eri studioiden kanssa tehdyt yksinoikeussopimukset, ja toiseen palveluun joku elokuva tulee nopeammin kuin toiseen. Viaplaylla on oman ilmoituksensa mukaan yksinoikeus Sony Picturesin, Walt Disneyn, 20th Century Foxin, NBC:n ja Universal Studiosin tv- ja elokuvasisältöihin, mutta silti myös Netflixisstä löytyy mm. Disneyn tuotantoa.

Riippuukin paljon omasta mielenkiinnosta, minkä palvelun tarjonnassa on riittävästi mielekästä sisältöä. Onneksi sekä Netflix että ViaPlay antavat kokeilla palvelujaan ilmaiseksi kuukauden ajan, ennen kuin kuukausimaksu alkaa rullaamaan.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.