Hyppää pääsisältöön

Suomen ensimmäiset delfiinit

Viisi niitä pitäisi löytyä; oikean kokoista ja ikäistä delfiiniä. Etsintään on varattu viisi päivää, mutta riittääkö se? Vuoden 1984 syksyllä kuvatussa dokumentissa Operaatio delfiini seurataan, miten Särkäniemen delfinaario sai lopulta viisi olennaisinta asukastaan.

Särkänniemen delfinaario

Särkänniemen Delfinaario aloitti toimintansa vuonna 1985 ja se oli tuolloin maailman pohjoisin delfinaario. Delfinaarion vesi on puhdistettu alusta asti biologisesti ilman klooria, koska aineen on todistettu aiheuttavan delfiineille hengitysvaikeuksia.

Delfinaarioiden oikeutuksesta kiistellään jatkuvasti. Puolustajat näkevät delfinaariot paikkoina, joissa ihmiset voivat oppia delfiinien elämästä. Delfinaarioiden on myös esitetty suojaavan delfiinikantaa. Vastustajien mielestä delfinaariot eivät tarjoa delfiineille luonnonmukaisia elinolosuhteita. Tämän katsotaan selittävän useita epäonnistuneita yrityksiä saada delfiinit lisääntymään vankeudessa ollessaan.

Delfiinien maahantuonti Suomeen kiellettiin vuonna 1998. Särkänniemen hallitus päätti sulkea delfinaarion lokakuussa 2015. Viimeinen yleisölle avoin näytös Tampereella oli 6. syyskuuta vuonna 2015.

Operaatio delfiini on tarina Suomen ensimmäisten delfiinien matkasta aina Floridan Meksikonlahdelta Tampereen Särkänniemen delfinaarioon. Delfinaariot ja delfiinien pyydystäminen olivat jo vuonna 1984 saaneet osansa maailmanlaajuisesta kritiikistä. Aiheen arkaluontoisuudesta kertoo, että dokumenttivuonna Yhdysvalloissa oli vain kaksi henkilöä, joilla oli laillinen lupa pyydystää delfiinejä.

Pyydystämisoperaatio itsessään on äärimmäisen tarkkaa työtä. Valitun delfiinin tulee olla juuri oikean ikäinen ja kokoinen, jotta sen kouluttaminen olisi mahdollista. Pyyntiryhmän mukana kulkee koko operaation ajan myös kaksi tohtoria, jotka ennen lopullista pyydystämistä tarkastavat eläimien kunnon mahdollisten sairauksien tai vammojen varalta.

Suurin ongelma delfiinien pyydystämisessä on dokumentin mukaan eläinten älykkyys ja hyvä sopeutumiskyky: Kerran pyydystettyä delfiiniä on vaikea palauttaa takaisin luonnolliseen elinympäristöönsä, koska eläimet tottuvat nopeasti ihmisten kanssa elämiseen. Dokumentin kouluttajat ja lääkärit ovat jopa yhtä mieltä siitä, että kerran ihmiseen luottamaan oppineelle delfiinille on kaikista pahinta, jos siltä riistetään kaikki kontakti ihmisiin.

Mitkä delfiinit päätyivät delfinaarioon?

Artikkelia muokattu 6.6.2013.

Artikkelitekstistä on poistettu dokumentissa ilmoitetut pyydystettyjen delfiinien nimet, koska julkaisun jälkeen ilmeni epävarmuuksia siitä mitkä delfiinit todellisuudessa näkyvät dokumentissa ja mitkä saapuivat Tampereelle.

Vahvistamattomasta lähteestä saadun tiedon mukaan Operaatio delfiinin kuvausten aikana pyydystetyistä delfiineistä yksi kuoli jo saman vuoden syyskuussa. Samaisen lähteen mukaan ensimmäiset viisi delfiiniä pyydystettiin aikavälillä 21.–24.8.1984. Lähdedokumentissa kyseisten delfiinien nimiksi on merkitty Niki, Joona, Delfi, Veera ja Happy.

Erikoista on että niin Operaatio delfiinissä kuin liki poikkeuksetta kaikessa Suomessa käydyssä julkisessa keskustelussa pyydettyjen delfiinien joukosta puuttuu Happy-niminen delfiini ja viidennen delfiinin nimeksi on ilmoitettu Näsi. Lähdedokumentin mukaan Näsi on pyydystetty 20.12.1984. Mahdollista delfiinin kuolemantapausta ei Operaatio delfiinissä mainita sanallakaan.

Tampereelle delfiinit saapuivat vasta koulutusjaksonsa jälkeen. Saapumisesta uutisoitiin 31.3.1985 ja Tampereen delfinaario avattiin saman vuoden toukokuussa. Avajaispäivä ei sujunut kritiikittä. Delfinaario käänsi delfiinien puolesta järjestetyn mielenosoituksen kuitenkin itselleen positiiviseksi julkisuudeksi. Delfinaarion harjoittamaa PR-toimintaa käsiteltiin toukokuun Ajankohtaisessa kakkosessa.

Kuusi vuotta myöhemmin delfinaario oli noussut entistä voimakkaammin eläinsuojelijoiden silmätikuksi, eikä uusien delfiinien tuontilupiakaan enää myönnetty. Delfinaarion tulevaisuuden kannalta olennaista olikin se pystyisivätkö delfiinit lisääntymään vankeudessa.

Ajankohtainen kakkonen käsitteli aihetta vuonna 1991 marraskuussa. Muutamaa päivää ennen ohjelmaa delfinaariossa kuoli järjestyksessään jo viides Tampereella syntynyt delfiininpoikanen. Tuohon mennessä delfinaariossa syntyneistä poikasista yksikään ei ollut elänyt kuukautta pitempää aikaa.

Särkänniemen hallitus päätti sulkea delfinaarion lokakuussa 2015. Viimeinen yleisölle avoin näytös oli 6. syyskuuta vuonna 2015.

Kommentit