Hyppää pääsisältöön

Geokätköily – nykypäivän aarteenetsintää

Ympärillämme on paljon aarteita, jos vain osaamme katsoa oikeista paikoista. Kivenkolossa tai vaikkapa rakennuksen rakenteissa olevan aarteen jäljille voi päästä geokätkeilijöiden nettisivujen kautta (geocaching.com).

Geokätköilyä voi harrastaa lähes joka puolella maapalloa aina Suomesta Australiaan.  Oulussa liikkeelle on lähtenyt kylmää syyssäätä pelkäämätön kolmikko. Kätkö sijaitsee kaupungin laitamilla ja etsijät ovat kävelleet jo sen lähettyville. Lajissa hyödynnetään satelliittipaikannusta.

Yle Akuutti– Tuossa on tuo kolmio, me ollaan siinä nyt tällä hetkellä. Nuppineulan pää tuolla 120 metrin päässä on meillä kohteena kätkö, mihin ollaan menossa, näyttää Markku Eilola-Jokivirta.

– GPS-laite helpottaa etsintää jonkin verran, mutta olen myös pelkän kartan avulla lähikätköjä hakenut, lisää Petri Puurunen.

Mukana on myös Markun poika Emil Jokivirta. Miesten mielestä sateinen syyssää on mitä parhain geokätköilyyn.

– Nyt on rauhallista etsiä, kun ei ole muita häiritsemässä. Saadaan geojästit, eli geokätköilyä tuntemattomat henkilöt, pysymään pois paikoilta. Sää ei ole este, vaan korkeintaan hidaste, muistuttaa Puurunen.

Kauniita paikkoja ja ongelmanratkaisua – jopa talvella

Harrastusta ei tarvitse lopettaa talven tultuakaan. Lumisessa maastossa voi liikkua lumikenkien tai suksien avulla, miksei polkupyörälläkin. Runsaslumisina talvina lunta voi joutua lapioimaan pois kätkön päältä, mutta lumesta voi olla joskus hyötyäkin.

– Joitakin paikkoja löytää talvella helpommin. Jos kätköllä on käynyt joku muu, vievät jäljet suoraan paikan päälle, Puurunen naurahtaa.

Yle AkuuttiNyt ollaan vielä liikenteessä sulan maan aikaan, eikä seurattavia jälkiä ole. On siis luotettava omiin havaintoihin ja GPS-laitteen tietoihin. Millaista kätköä kolmikko on nyt hakemassa?


– Semmoinen normaalikokoinen rasia. Siellä voi olla piilossa jotain vaihtotavaraa, mutta sen kummempaa kuvausta meillä ei ole. Kätkön pitäisi olla lähes pyörätuolilla haettavissa, lastenrattaitten kanssa ainakin, kertoo Eilola-Jokivirta.

Laji sopii siis lähes kaikille. Geokätköilyn ideana on alun perin ollut esitellä historiallisesti arvokkaita kohteita tai luonnon kauniita paikkoja. Kohde itsessään on  aarre, jonka kätköilijä haluaa esitellä muille kätköilijöille.

Mitkä kätköt ovat jääneet parhaiten miesten mieleen?

Pyhitysvaara Taivalkoskella on hankalimpia rasioita, mitkä pitää hakea. Siellä on hieno maisema ja vähän haastetta sen saavutettavuuden kanssa, muistelee Eilola-Jokivirta.

– Tältä vuodelta paras paikka on Lapissa kolmen valtakunnan rajapyykillä. Siellä tuli ruska-aikaan käytä suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten harrastajien tapahtumassa, kertoo puolestaan Puurunen.

Paikka ei aina ole kätkön tärkein motiivi. Mysteerikätköjen juju on ongelmanratkaisussa. Multikätkö koostuu puolestaan useasta kohteesta. Kätköilijä menee ensimmäiselle pisteelle, josta opastetaan seuraaville pisteille ja viimein loppupisteelle. Vihjeet voivat olla hyvinkin hankalia tai helppoja. Oulusta löytyy multikätkö, joka on 28 kilometrin mittainen ja sen kiertämiseen kannattaa varata aikaa koko päivä. Lajin parissa liikuntaa saakin huomaamatta.

– Itse haen pyörällä kaikki noin 20 kilometrin säteellä Oulun keskustasta olevat kätköt, tunnustaa Eilola-Jokivirta.

Yle Akuutti– Joudun liikkumaan paljon autolla, mutta reissujenkin aikana tulee käveltyä parhaimmillaan satoja kilometrejä kätköjen perässä, Puurunen sanoo.

– Ja automatkoilla tämä on hyvä vastine vaimoväen tehtaanmyymälöille ja muille pysähdyksille. Kun vaimot huutaa, että tehtaanmyymälä, niin me karjastaan että kätkö, jatkaa Eilola-Jokivirta.


– Suoraan ajaminen autolla on kyllä loppunut. Oulusta Helsinkiin ajellaan nyt puoli vuorokautta entisen seitsemän tunnin sijaan, vahvistaa Puurunen.

– Minä tiedän kyllä missä se jo on, huudahtaa nuorin aarteenetsijä muistuttaen samalla tämänkertaisesta kätköstä.

Kiertolainen Australiassa

Yle AkuuttiEmilin löytämä kätkö on metallirasia, joka on kiinnitetty pyörätien vieressä olevan ilmoitustaulun taakse. Rasian kansi on kiinni muutamalla ruuvilla. Onneksi miehillä on oikeanlainen avaaja mukanaan ja kansi aukeaa.

– Täältä löytyy muoviauto ja logivihko. Laitetaan nimet vihkoon ja jatketaan matkaa.


Emil ottaa muoviauton heti parempaan talteen. Pienet vaihtoesineet taitavat olla lapsille harrastuksen tärkein anti, se ihan konkreettinen aarre. Mitä kaikkea tällaisesta peruskätköstä voi löytyä?

Yle Akuutti– Yleensä löytyy kynä, logivihko ja jotain pientä vaihtotavaraa. Mahdollisesti myös Travel Bug (kätköstä toiseen reissaava pieni esine), joka kulkee ympäri maailmaa. Sillä saattaa olla jokin tehtävä, esimerkiksi pysyä meren rannalla tai vesistöjen lähellä. Itselläni on yksi kulkija, sellainen muovileijona, jolla on tavoitteena löytää eläviä sukulaisiaan. Sen matkaa pystyy seuraamaan netissä. Tällä hetkellä se on menossa Australiassa, iloitsee Eilola-Jokivirta.

Uusi aarre

Miehet laittavat nimensä logivihkoon ja sulkevat rasian. Kotiin päästyään he menevät kätkön kotisivulle, jossa voi kertoa millainen heidän hakureissunsa oli. Näin muutkin harrastajat pääsevät lukemaan kätkön elämästä. Tarkkoja kuvailuja tai kuvia kätköstä ei laiteta esille, jotta muillekin säilyisi löytämisen riemu. Kolmikko aikoo jättää vielä uuden kätkön lähimaastoon.

Yle Akuutti– Piilotettavan rasian tilavuus on noin puoli litraa. Laitetaan sinne kynä, palkinto FTF-löytäjälle (First To Find = kätkön ensimmäinen löytäjä) ja silikageeliä, jotta logivihko pysyy kuivana. Laitetaan mukaan vielä pari heijastinta. Rasia on merkattu geocaching.comin tarralla, missä on gc-koodi eli kätkön yksilöllinen rekisterinumero. Rasia on vielä naamioitu ympäristöön sopivaksi, että se ei ihan jokaisen silmälle hyppää, kertoo Eilola-Jokivirta.

Ja niin kolmikko lähtee kävelemään metsään ja etsimään sopivaa paikkaa rasialleen. Toimittaja ja kuvaaja jätetään pihatien varteen, jotta uuden kätkön paikka ei paljastuisi.

Vaikka kätkölle löytyisi hyvä paikka, ei kolmikko voi sitä itse julkaista. Vapaaehtoinen kätkötarkastaja käy läpi kätkökuvauksen ja arvio, onko kätkö sääntöjen mukainen. Mikäli kaikki on kunnossa, julkaisee tarkastaja uuden kätkön tiedot ja uusi aarre on kaikkien haettavissa.

Toimittaja: TERO KYLLÖNEN

Jutussa ensimmäiseksi haettu kätkö ei ole enää löydettävissä.