Hyppää pääsisältöön

Ilmavaivoja vai ilman vaivoja?

Noin joka viidennellä suomalaisella on laktoosi-intoleranssi. Sitten on pitkä liuta muita syitä, jotka aiheuttavat vatsavaivoja. Pahimmat mahanpurujen aiheuttajat paljastaa vatsanväänteiden saloihin erikoistunut lääkäri Olli-Pekka Koivurova.

– Yleisiä vatsaoireiden aiheuttajia maidon lisäksi ovat keinomakeutusaineet, ihan light-limukoissa olevat, osalle aikuisväestöstä ksylitoli, ja niinkin terveellinen ja suositeltava ruoka-aine kuin ruisleipä voi aiheuttaa oireita osalle väestöstä. Myös runsas papujen ja hiivatuotteitten syöminen ja aivan runsas keittämättömien juuresten käyttö voi myös tehdä oireita. Ja siksi niitten kohdalla, joilla on runsaasti vatsaoireita, mietitään yksilöllisesti, onko joitain ruoka-aineita tarpeen jättää pois tai kokeillaan kahden viikon ajan olla ilman.

Sisältääkö ruokavaliosi runsaasti jotain Koivurovan mainitsemista tuotteista? Syy ilmavaivoihin ja vatsan turvotteluun voi löytyä seuraavasta listasta.

-maitotuotteet

-keinomakeutusaineet

-light-limukat

-ksylitoli

-ruisleipä

-pavut

-hiivatuotteet

-keittämättömät juurekset

Syyllisen jäljille

Kahden viikon ruokavaliokokeiluihin ei lääkärin apua välttämättä tarvita. Vaatii toki itsekuria pidättäytyä vaikkapa ruisleivästä, jos sitä on tottunut syömään päivittäin. Silti tällainen kokeilu on helppo tapa päästä syyllisestä selville tai ainakin pois sulkea se. Laktoosi-intoleranssi voidaan todeta lääkärireissulla myös geenitestillä tai rasituskokeella.

YLE Akuutti– Laktoosi-intoleranssi on yksi oire muiden joukossa, ja suomalaisessa väestössä tavataan kaksi prosenttia keliakiaa. Keliakian poissulkeminen kuuluu yhtenä näihin perusselvittelyihin ja yleensä laktoosi-intoleranssitestien yhteydessä keliakia testataan myös, Olli-Pekka Koivurova kertoo.

Keliakiassa kaikki ravintoaineet eivät pääse imeytymään tuhoutuneen suolinukan vuoksi, ja on hoitamattomana ihmiselle oikeasti haitaksi. Laktoosin aiheuttamat vaivat ovat yleensä lähinnä kiusallisia. Ilmavaivat, vatsanturvotus ja ripuli eivät ole kuitenkaan vaarallisia.

– Suurin osa laktoosi-intolerantikoista pärjää hyla-tuotteilla, mutta hyvin pieni osa tarvitsee sitten laktoosittomia tuotteita. Sinällään laktoosi-intolerantikko sietää pieniä määriä laktoosia, ja itse asiassa se määrä on tutkimuksissa ollut varsin suurikin. On todettu, että 2,5 desistä maitoa päivässä, laktoosi-intolerantikko ei saanut enempää oireita kuin tavallinen väestö, jolla sitä ei ole, Koivurova huomauttaa.

Omaa kroppaa kannattaa uskoa

YLE AkuuttiJa jos tietää jo etukäteen, että maitotuotteita tulee nautittua, voi apteekista hakea laktaasikapseleita oireiden välttämiseksi. Mutta kaikille sekään ei auta. Vielä vähän tuntemattomampi porukka on maitointolerantikot. Henkilöt, jotka ovat maidolle herkkiä, vaikkeivät olekaan herkkiä maidon laktoosille.

– Eli maidosta saadaan oireita, vaikka se ei ole mistään sairaudesta johtuvaa. Tätäkin tavataan kohtuullisen paljon väestöstä. Tiedämme, että ihmisistä, jotka raportoivat saavansa maidosta oireita, yli kolmasosa tai jopa puolet voi olla muuta kuin laktoosi-intolerantikkoja. Tällöin maidon määrän vähentäminen voi helpottaa tässä ja sinällään hoito on hyvin samantyyppinen kuin laktoosi-intolerantikoillakin, selvittää Koivurova.

YLE AkuuttiNäille henkilöille voi löytyä apu vaikka luomutuotteista – sen ovat jotkut todenneet käytännössä. Toisten mahaan sopii taas paremmin rasvaisempi maito kuin rasvaton. Omaa kroppaa kannattaa siis uskoa. Vaikka mahaoireet ovat usein harmittomia, on syytä muistaa, että joskus taustalla voi olla vakavampikin syy. Erityisesti yli 50-vuotiaiden kannattaa hakeutua herkemmin lääkärin puheille.

– Jos ei ole hälyttäviä oireita kuten laihtumista, verenvuotoa tai ylimäärästä väsymystä, nuoren potilaan kohdalla voidaan kokeilla dieettiohjeita, iäkkäämpien potilaiden kohdalla muitten sairauksien poissuljenta on aloitettava jo aikaisemmassa vaiheessa, Koivurova muistuttaa lopuksi.

Asiantuntija: OLLI-PEKKA KOIVUROVA, gastroenterologian erikoislääkäri

Toimittaja: ANU-MAIJA KÄRJÄ

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 3.12.2015