Hyppää pääsisältöön

Pietarin katulapsien tarinat ovat kertomuksia menetetystä lapsuudesta

Pietarin kaduilla elää tuhansia kurjia kotioloja paenneita lapsia. Viemäreissä, autoissa ja autioissa taloissa asuvien lasten kohtalot kertovat niin huoltajien kuin valtionkin välinpitämättömyydestä.

Toimittaja Tiina Merikanto tapasi Pietarissa Diman, Ruslanin ja Maksimin, jotka olivat 12 - 15-vuotiaita venäläispoikia. Poikien kotiolot olivat samankaltaiset: alkoholismia, väkivaltaa ja nälkää. Juuri nälkä ja väkivallan pelko ajoivat pojat kaduille kerjäämään ja varastamaan.

Elämä kadulla on kuitenkin monia vaaroja täynnä. Yksi suurimmista on erilaiset päihteet kuten huumausaineet ja kyllästeaineet, joita pojat imppaavat. Lääkäreiden mukaan kyllästeaineen imppaaminen tuhoaa aivoja niin, että puolen vuoden imppaamisen jälkeen lapsista tulee älyllisesti invalideja.

Myös seksuaalisen väkivallan vaara on todellinen. Toisinaan uhri on ollut liian humalassa kyetäkseen pakenemaan uhkaavaa tilannetta. Toisinaan seksuaalisessa väkivallassa on kyse myös kaupankäynnistä. Myymällä toisen lapsen aikuisen seksiseuraksi on yksi tapa saada rahaa.

Katulasten tilannetta on yritetty kohentaa Pietarissa. Kaupungissa on vuodesta 1999 lähtien toiminut Pietarin Lastensuojelun säätiö, jonka toimintaa on rahoittanut Kansan Raamattuseura Suomesta.
Säätiön tavoitteena on auttaa katulapsia ja tehdä työtä perheiden parissa. Valtion suhtautumista katulapsiongelmaan pidetään ristiriitaisena. Toisaalta tiedostetaan, että ongelma on ratkaistava, mutta todellista tahtoa ratkaisun löytämiseksi ei ole olemassa.

Auttajien pyrkimyksistä huolimatta katulasten mahdollisuudet kasvaa ehjiksi ja tasapainoisiksi aikuisiksi ovat heikot. Sosiaalityöntekijän näkemys lasten tulevaisuudesta onkin lohduton:

"Vain 15 % niistä lapsista, jotka asuvat kadulla, pystytään palauttamaan yhteiskuntakelpoisiksi. Muut me kyllä menetämme".

Teksti: Sirpa Jegorow

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto